Afegim el Museu Arqueològic Municipal Camil Visedo Moltó, d’Alcoi

Afegim el Museu Arqueològic Municipal Camil Visedo i Moltó d’Alcoi.
En el nostre caminar pels Països Catalans hem d’afegir aquest museu on podem també gaudir d’algunes referencies pseudoegipcies.
Un dels edificis més notoris que es conserven al nucli històric d’Alcoi és, sens dubte, l’antiga Casa de la Vila que trobem a la placeta del Carbó. Aquest ha estat destinat a diferents usos municipals des que l’any 1835 va deixar de ser la seu de l’Ajuntament.
L’any 1945 fou habilitat per a donar-hi cabuda a la col·lecció arqueològica de Camil Visedo i Moltó, principalment, i a altres obres d’art. En aquest any s’inaugurava el museu amb la denominació de Museu d’Art i Biblioteca Pública. Anys després, en 1958, passaria a denominar-se Museu Arqueològic Municipal Camil Visedo i Moltó, en memòria del seu creador. Darrerament, l’edifici ha sofert una completa restauració interior, i també una notòria ampliació
Camil Visedo Moltó (Alcoi, 1876-1958), pioner en els estudis arqueològics a Alcoi i el seu àmbit comarcal, va alternar les seues activitats investigadores amb estudis geològics i excursions per les comarques septentrionals d’Alacant, que li van permetre reunir una important col·lecció de fòssils.
Al llarg de més de quaranta anys dedicats a la geologia i l’arqueologia, va reunir una important col·lecció que va llegar al Museu Arqueològic Municipal d’Alcoi, del qual va ser el fundador i el primer conservador entre 1945 i 1958.

Posted in MUSEUS | Leave a comment

Exquisida troballa d’una talla de fusta policromada al MARQ

Exquisida troballa d’una talla de fusta policromada al MARQ.
Gracies a la publicació d’en Manuel Olcina Doménec i Ramon Sanchez Julio “Objetos egipcios en Alicante”, editat per el Museu d’Alacant: MARQ, en 2010 amb text de Carolina Domenech Belda, hem pogut descubrir aquesta talla de fusta amb policromia sobre estuc, amb datació entre les dinasties XI i XII, corresponent a una figura masculina. Exquisida troballa que ens omple de satisfacció.

Posted in Peces | Leave a comment

Un Nefertem trobat al país de la Contestània.

Un Nefertem trobat al país de la Contastània.
A l’antiga terra dels ibers Contestans, avui Guardamar de Segura, hi ha el jaciment de Cabezo Lucero. Datat en el període orientalitzant, en l’iber antic i pler (segles VI-III aC.)
En la part corresponent a la necròpolis, on temps fa, es varen excavar  les restes que permeteren reconstruir l’anomenada Dama de Cabezo Lucero, s’hi va trobar aquesta figura de Nefertem.
Nefertem era, en la mitologia egípcia, originalment la flor de lotus de la creació del món, que havia sorgit de les aigües primordials. Algun dels títols de Nefertem era “Aquell que és bonic” i una versió del Llibre dels Morts diu.

“Aixecarse com Nefertem, del lliri d’aigua blava, al nas de Ra (el creador i déu del sol)”

Nefertem finalment va ser vist com el fill del déu creador Ptah, i la deessa Sejmet. En art, Nefertem sol ser representat com un home jove bell que té flors de color blau de nenúfars al voltant del seu cap. També té de vegades el cap d’un lleó. Els antics egipcis sovint portaven unes petites estatuetes d’ell com amulets de la bona sort. F. Petri els classifica amb el número 175. Aquest exemplar es dipositat al MARQ. Mes dades

Posted in General | Leave a comment

Incorporem noves referencies de VilaMuseu d’Alacant.

Incorporem noves referencies de VilaMuseu d’Alacant.
VilaMuseu que es la nova identitat de la Secció Municipal d’Arqueologia, Etnografia i Museus de la Vila Joiosa, ens ha fet arribar noves imatges del seu fons d’objectes egipcis o egiptiziants, trobats l’jaciment de Les Cassetes de la Marina Baixa.

Posted in MUSEUS, Peces | Leave a comment

El nou espai: Vilamuseu de La Vila Joiosa

El nou espai: Vilamuseu de La Vila Joiosa
Us presentem el dibuix del que sera la façana del nou museu a La Vila Joiosa. Amb el desig de ser estrenat el proper febrer de 2015. Vilamuseu és la nova identitat corporativa de la Secció Municipal d’Arqueologia, Etnografia i Museus de la Vila Joiosa, dins de la Regidoria de Patrimoni Històric. Actualment, s’està construint en el solar de l’antic Col·legi Dr. Esquerdo, del carrer Colón, en ple centre urbà, el nou edifici de Vilamuseu.

Posted in MUSEUS | Leave a comment

Tots els colors dels Udjat’s d’Eivissa

Tots els colors dels Udjat’s d’Eivissa
Magnifica mostra dels matisos, dels colors que poden du els amulets fets de pasta vidrada, perfectament poden competir amb el jaspi o l’esteatita, blaus, verds, grocs, cromatisme etern.
Tambe aixi es com podem gaudir dels 13 ulls d’horo que ens ha fet arribar el Museu Arqueologic d’Eivissa i Formentera.

Posted in Peces | Leave a comment

4 nous amulets antropomorfs amb cap de falcó

4 nous amulets antropomorfs amb cap de falcó
Sumem aquests 4 nous amulets d’Horo: Fill d’Osiris i Isis i venjador del seu pare, després de derrotar al seu assassí Set. Déu del Cel, se’l representa sota la forma de falcó, o simplement, amb el cap d’aquest animal. Adorat primitivament en diverses localitats del Delta, així com a Edfu a l’Alt Egipte. Se’l considerava el primer Rei d’Egipte, i se’l representa tocat amb la doble corona dels faraons. No és fàcil distingir els amulets que volen representar les figures de Horus i Re, que estaven tan íntimament units. L’única convenció és interpretar a Horo com la figura d’un falcó amb la doble corona dels faraons i els que tenen al disc solar sobre el cap com Re.

Posted in Peces | Leave a comment

Descobrim tresors dins del tresor de la Vila Joiosa

Descobrim tresors dins del tresor de la Vila Joiosa
Amb motiu de l’exposició que el Museu d’Arqueologia de Catalunya fa a la seva seu de Barcelona, oberta fins el primer de febrer de 2015, i que mostra el Tresors de la Vila Joiosa, nosaltres en hem descobert altres petits tresors dins d’ella.

Es tracta de varies peces, de varis amulets, d’objectes clarament egipticiants, dels que ja hem demanat mes dades al futur nou museu: Vilamuseu.
Varis ulls Udjat, un escarabeu, un alabastro i un penjoll, dit amb forma de pinya. Esperant mes dades, us adjuntem algunes imatges.

Posted in General | Leave a comment

9 Amulets del Nan Patec Panteo afegits al recopilatori, procedents del MAEF

9 Amulets del Nan Patec Panteo afegits al recopilatori, procedents del MAEF.
Els Patecs Panteos, es confonen en ocasions amb Bes. Estaven associats a altres divinitats com Isis i Neftis, per potenciar el seu poder profilàctic.
Nans deformes, com embrions humans, fills de Ptah. Deïtats menors protectores dels artesans, orfebres, escultors, metal·lúrgics i navegants, per exemple.
Podríem considerar els equivalents egipcis dels Cabiros fenicis i grecs. Aquests en realitat eren déus protectors d’origen frigi (són almenys 2), fills de Hefaistos i Cabira.
Eren representats amb els instruments propis dels ferrers.
Classificació segons Petri com amulet Sekhar: Déus o teofòrics.
Tipus 176 amulets de déus (que evoquen el poder d’una deïtat específica).

Posted in Peces | Leave a comment

Els amulets de la col·lecció Pérez-Cabrero i Tur

Els amulets de la col·lecció Pérez-Cabrero i Tur
Amplien el nostre recopilatori, amb 12 amulets de caracteristiques egipticiants procedents d’Eivissa, que foren adquirits en 1930 per el Servei d’investigacio prehistorica de Valencia.
Pertenyian a Pérez-Cabrero i Tur, ara despres del treball de catalogació realizat per en Jonatan Ortiz Garcia, podem incorpora-los a la nostra plana web.

Per poder saber-ne mes del museu dipositari accediu aqui.
Per poder veure la col·lecció cliqueu aqui

Posted in Peces | Leave a comment