Eivissa. I-Busim

Eivissa.   I-Busim

 Avui parlarem un xic, de la pitiüsa Eivissa, origen d’una part important del material arqueològic dipositat a nostres museus, manufactures d’imitació amb un caràcter egipticiant clar, objectes de comerç, amb les finalitats de ser símbols de prestigi, religiós o com a talismans. Les seves descobertes ho han estat molt poc en habitacions i freqüentment en ambients funeraris com a necròpolis. Seguir lleguint

Posted in General, MUSEUS | Leave a comment

El Serapeu i l’Iseu d’Empúries

En el nostre recopilatori pel nostre país seria inexcusable no parlar d’un temple amb  advocació a uns deus sens dubte egipcis, avui ens aproparem a l’Empordà:

El Serapeu i l’Iseu d’Empúries

On ciutadans grecs i d’altres indrets varen resar a Serapis, dit en egipci Usir-Hep;  deïtat sincrètica d’Osiris-Apis i a la mateixa Isis. Però abans us parlaré del lloc on es: 

 La ciutat grega d’Empúries

Emporion va ser una antiga ciutat fundada per grecs d’origen foceu al segle VI aC. Comprèn la Paleàpolis (ciutat antiga), que va ser el primer assentament documentat, a la zona que actualment ocupa el poble de Sant Martí d’Empúries.
LLeguir tot l’article 

Posted in General | Leave a comment

Nàucratis – Nokradj

Regirant per els museus catalans, en la recerca de objectes/documents de procedència egípcia o de manufactura egipticiant, trobem ben determinat, que la major part del que ha estat motiu de comerç o intercanvi, ha arribat a nostres terres d’antic mitjançant els navegants fenicis i grecs, i ho ha estat des d’Eivissa i Nàucratis.

Nàucratis – Nokradj

Podem arribar a fer un ferm paral·lelisme, entre la nostra Empúries creada per el Foceus al costat dels assentaments ibers dels Indigets, de l’encara no trobada Indika i aquesta Nàucratis, (en grec Ναύκρατις, Naúkratis), també una emporion (comerç) i també aixecada al costat d’una antiga població indígena; en aquest cas l’egípcia Nokradj.

Lleguir més

Posted in General | Leave a comment

Una preciositat de Bastet amagat al museu.

Una preciositat de Bastet amagat al museu .
A vegades en aparadors amagats a la vista del gran public, una mica oblidats de tot i de tots, s’amagan petites joies com aquesta figura de la deesa Bastet que pertany a la col·lecció Sant Millá del Museu de Montserrat.
Deessa – gata, anomenada Bastis en Grec, originària de Bubastis al delta del Nil. Simbolitzava la dolçor i la mansuetud, fins i tot l’amor, però podia fàcilment transformar en odi i ferocitat i va esdevenir en Sacmis, la Deessa – lleó..

Propietat del Museu de Montserrat.

+info podeu veure informació de la col·lecció del Museu de Montserrat.

Posted in Peces | Leave a comment

Un nou llegat egipci als nostres museus – Bíblic Tarraconense

Un nou llegat Egipci als nostres museus – Bíblic Tarraconense.
El Museu Bíblic Tarraconense ha incrementat la seva col·lecció de l’Antic Egipte amb un fragment de taüt, concretament la mascara funeraria. Feta de fusta de cedre libanes, encara du restes de l’estuc amb policromia negre i vermella.
Aquest important tresor medeix 390 per 220 mil·limetres amb una datació de 600 aC.
Procedeix d’una donació des de una col·lecció britanica.

Propietat del Museu Bíblic Tarraconense.

+info podeu veure informació de ll col·lecció del Museu Bíblic Tarraconnese.

Posted in General, Peces | Leave a comment

VilaMuseu ens fa arribar el color.

VilaMuseu ens fa arribar el color.
VilaMuseu que es la nova identitat de la Secció Municipal d’Arqueologia, Etnografia i Museus de la Vila Joiosa, ens ha fet arribar les imatges del nostre article anterior, aquest cop a color, on podem veure millor els detalls i restes de policromia.

Posted in General, MUSEUS, Peces | Leave a comment

Tres noves incorporacions del Museu de la Vila Joiosa.

Tres noves incorporacions del Museu de la Vila Joiosa.
Gracies a la publicacio en Lucentum d’un article d’en A. vaquero, hem pogut afagir al nostre recopilatori, 3 noves referencies que te el Museu Municipal de la Vila Joiosa.
Es tracta de un amulet rectangular amb l’ull udjat i Hathor en forma de vaca al dors, d’una figureta/amulet d’una esfinx antropomorfica i d’un amulet amb la forma del deu Anubis hieratic.
Bibliografia:
Aranzazu Vaquero G. Los Amuletos de la Tumba nº5 de la Necropolis Orientalizante de les Casetes. Vilajoiosa. Lucentum XXXi. 2012, pag. 91-141.

Posted in Peces | Leave a comment

Còpies, rèpliques, reproduccions. Eines d’aprenentatge

Maqueta del Temple d’Edfu, propietat del fons Museu de Montserrat

Còpies, rèpliques, reproduccions. Eines d’aprenentatge.
Disposar de maquetes o models a escala d’edificis, ha estat un recurs que recolzant el discurs didàctic permetia visualitzar aquest quan els viatges o els medis d’informació gràfics no eren l’abast de tothom.
A finals del segle XIX i primers del XX, el dibuix fou una de les eines mes freqüents de coneixement, en les adjuntes imatges podem veure dibuixos realitzats per en David Roberts cap els anys 1838-39, així com el reflectit a la “Description de l’Egypte” realitzat per els científics artistes, tècnics i gravadors, acompanyants de Napoleó en la seva campanya a Egipte del anys 1800.

Posted in General | Leave a comment

Isis lactant Una terracota Alexandrina

Isis lactant. Una terracota Alexandrina prop de casa.
Germana i esposa d’Osiris i mare d’Harpòcrates (Horo nen). Esposa i mare per antonomàsia, fou la protectora de la dona sota aquest doble aspecte. És representada sovint asseguda i donant de mamar al seu fill. En la Baixa Època es va identificar amb Hathor, la vaca celestial.
Sens dubte la principal figura del mite Osiriaco, deessa universal quan el seu culte va ser difós per tot l’imperi romà, va ser l’última deessa adorada a Egipte després de l’edicte de Teodosi a la fi del segle IV dC.
En aquesta figureta podem veure a la deesa sobre fulles d’acant en forma de calze, al cap du les banyes i el disc solar. Mesura 75 mmm, es del segle II-I aC. i procedeix d’Alexandria, forma part de la col·lecció egipcia del Museu de Montserrat

Bibliografia imprescindible: 

  • La Col.lecció Egipcia del Museu de Montserrat, varis autors, coordinació Javier Uriach i Jaume Vivó. Barcelona 2008, editat per Museu de Montserrat i Societat Catalana d’Egiptologia
  • Pons Mellado Esther, Terracotas Egipcias de Época Greco-Romana del museo de Montserrat. Aula Orientali-Supplementa, Editorial Ausa, Sabadell 1995

Posted in Peces | Leave a comment

Els Tresors de l’Hotel Claris Barcelona

Els Tresors de l’Hotel Claris Barcelona.
Situat al Palau Vedruna, de principis del segle XX, l’hotel Claris desprèn elegància i bon gust en la seva impressionant arquitectura. La construcció de l’hotel, el 1992, va respectar la façana original de l’edifici per integrar-lo amb el seu entorn.
Actualment, l’exposició consta aproximadament de 70 peces que il•lustren la major part dels períodes cronològics en què es divideix la història d’Egipte. Des de l’Imperi Antic (2659-2134 aC) fins a l’època romana (segle II dC). La major part dels objectes prové de contextos funeraris. En breu us en parlarem d’algunes peces del tresor.

Posted in MUSEUS | Leave a comment