Una preciositat de Bastet amagat al museu.

Una preciositat de Bastet amagat al museu .
A vegades en aparadors amagats a la vista del gran public, una mica oblidats de tot i de tots, s’amagan petites joies com aquesta figura de la deesa Bastet que pertany a la col·lecció Sant Millá del Museu de Montserrat.
Deessa – gata, anomenada Bastis en Grec, originària de Bubastis al delta del Nil. Simbolitzava la dolçor i la mansuetud, fins i tot l’amor, però podia fàcilment transformar en odi i ferocitat i va esdevenir en Sacmis, la Deessa – lleó..

Propietat del Museu de Montserrat.

+info podeu veure informació de la col·lecció del Museu de Montserrat.

Posted in Peces | Leave a comment

Un nou llegat egipci als nostres museus – Bíblic Tarraconense

Un nou llegat Egipci als nostres museus – Bíblic Tarraconense.
El Museu Bíblic Tarraconense ha incrementat la seva col·lecció de l’Antic Egipte amb un fragment de taüt, concretament la mascara funeraria. Feta de fusta de cedre libanes, encara du restes de l’estuc amb policromia negre i vermella.
Aquest important tresor medeix 390 per 220 mil·limetres amb una datació de 600 aC.
Procedeix d’una donació des de una col·lecció britanica.

Propietat del Museu Bíblic Tarraconense.

+info podeu veure informació de ll col·lecció del Museu Bíblic Tarraconnese.

Posted in General, Peces | Leave a comment

VilaMuseu ens fa arribar el color.

VilaMuseu ens fa arribar el color.
VilaMuseu que es la nova identitat de la Secció Municipal d’Arqueologia, Etnografia i Museus de la Vila Joiosa, ens ha fet arribar les imatges del nostre article anterior, aquest cop a color, on podem veure millor els detalls i restes de policromia.

Posted in General, MUSEUS, Peces | Leave a comment

Tres noves incorporacions del Museu de la Vila Joiosa.

Tres noves incorporacions del Museu de la Vila Joiosa.
Gracies a la publicacio en Lucentum d’un article d’en A. vaquero, hem pogut afagir al nostre recopilatori, 3 noves referencies que te el Museu Municipal de la Vila Joiosa.
Es tracta de un amulet rectangular amb l’ull udjat i Hathor en forma de vaca al dors, d’una figureta/amulet d’una esfinx antropomorfica i d’un amulet amb la forma del deu Anubis hieratic.
Bibliografia:
Aranzazu Vaquero G. Los Amuletos de la Tumba nº5 de la Necropolis Orientalizante de les Casetes. Vilajoiosa. Lucentum XXXi. 2012, pag. 91-141.

Posted in Peces | Leave a comment

Còpies, rèpliques, reproduccions. Eines d’aprenentatge

Maqueta del Temple d’Edfu, propietat del fons Museu de Montserrat

Còpies, rèpliques, reproduccions. Eines d’aprenentatge.
Disposar de maquetes o models a escala d’edificis, ha estat un recurs que recolzant el discurs didàctic permetia visualitzar aquest quan els viatges o els medis d’informació gràfics no eren l’abast de tothom.
A finals del segle XIX i primers del XX, el dibuix fou una de les eines mes freqüents de coneixement, en les adjuntes imatges podem veure dibuixos realitzats per en David Roberts cap els anys 1838-39, així com el reflectit a la “Description de l’Egypte” realitzat per els científics artistes, tècnics i gravadors, acompanyants de Napoleó en la seva campanya a Egipte del anys 1800.

Posted in General | Leave a comment

Isis lactant Una terracota Alexandrina

Isis lactant. Una terracota Alexandrina prop de casa.
Germana i esposa d’Osiris i mare d’Harpòcrates (Horo nen). Esposa i mare per antonomàsia, fou la protectora de la dona sota aquest doble aspecte. És representada sovint asseguda i donant de mamar al seu fill. En la Baixa Època es va identificar amb Hathor, la vaca celestial.
Sens dubte la principal figura del mite Osiriaco, deessa universal quan el seu culte va ser difós per tot l’imperi romà, va ser l’última deessa adorada a Egipte després de l’edicte de Teodosi a la fi del segle IV dC.
En aquesta figureta podem veure a la deesa sobre fulles d’acant en forma de calze, al cap du les banyes i el disc solar. Mesura 75 mmm, es del segle II-I aC. i procedeix d’Alexandria, forma part de la col·lecció egipcia del Museu de Montserrat

Bibliografia imprescindible: 

  • La Col.lecció Egipcia del Museu de Montserrat, varis autors, coordinació Javier Uriach i Jaume Vivó. Barcelona 2008, editat per Museu de Montserrat i Societat Catalana d’Egiptologia
  • Pons Mellado Esther, Terracotas Egipcias de Época Greco-Romana del museo de Montserrat. Aula Orientali-Supplementa, Editorial Ausa, Sabadell 1995

Posted in Peces | Leave a comment

Els Tresors de l’Hotel Claris Barcelona

Els Tresors de l’Hotel Claris Barcelona.
Situat al Palau Vedruna, de principis del segle XX, l’hotel Claris desprèn elegància i bon gust en la seva impressionant arquitectura. La construcció de l’hotel, el 1992, va respectar la façana original de l’edifici per integrar-lo amb el seu entorn.
Actualment, l’exposició consta aproximadament de 70 peces que il•lustren la major part dels períodes cronològics en què es divideix la història d’Egipte. Des de l’Imperi Antic (2659-2134 aC) fins a l’època romana (segle II dC). La major part dels objectes prové de contextos funeraris. En breu us en parlarem d’algunes peces del tresor.

Posted in MUSEUS | Leave a comment

Mertseger. L’amulet protector amb forma de cobra.

Mertseger. L’amulet protector amb forma de cobra.
El Museu d’Eivissa ens ha fet arribar un lot d’imatges d’amulets. En aquest cas ho son en forma de cobra. Són diverses les deesses serp a Egipte, sent la més popular Uto (La senyora de les flames, ja que escopia foc contra els enemics del rei), la terrible deessa de Buto (Delta), protectora del rei del Baix Egipte, que duia al seu front.
El seu nom el trobem transcrit de múltiples formes com: Aorot, Merseger, Onkh-Neter, Annut, Sat, Seqer. Shem-remtu, Urt hekat, Zet. Mertseger, Uadjet, Djet, sent un dels mes freqüents el d’Ureo o Uraeus.
Classificat per F.Petri amb el número 58. Aquest amulet es localitzava en el cos de la mòmia: al front, al collaret, al pit, l’estómac, als peus.

Posted in Peces | Leave a comment

Portadores d’ofrenes de Montserrat. Models funeraris

Portadores d’ofrenes de Montserrat. Models de servents funeraris.
El Ka del difunt, l’esperit, un concepte semblant al de força vital, segons les antigues creences havia d’estar ben alimentat per assolir l’eternitat.
Els egipcis creient que el Ka es sostenia per mitjà de l’aliment i la beguda. Per aquesta raó eren presentades als morts, al difunt ofrenes, encara que era el Ka de les mateixes ofrenes que aquest consumia, no pas la part física de l’aliment.
Per perpetuar aquestes necessitats deixaven models que reproduïen les ofrenes. Als inicis foren representades a les parets, activitats agrícoles, ramaderes i/o de pesca.
El fet màgic de que podien cobrar vida aquestes ofrenes, fou fonamental en les seves creences.
Els portadors d’ofrenes, o altres models que representaren oficis per exemple i que devien realitzar aquestes tasques per al difunt en el Ultra Mont, es trobaren generalment en el Serdab o cambra del Ka, així mateix es tractava de figures individuals, popularitzades en el Primer Període Intermediari i en l’Imperi Mitja, que varen passar a ser models de feines o representacions col·lectives a partir del la VI dinastia, desapareixent del tot a finals de l’Imperi Mitja.
Expressa moviment al tenir el peu esquerra avançat.

Posted in Peces | Leave a comment

Amulets antropomorfs amb cap de falco, procedents del Museu d’Eivissa

Amulets antropomorfs amb cap de falco, procedents del Museu d’Eivissa.
Nova entrada d’imatges d’amulets. Horo. Fill d’Osiris i Isis i venjador del seu pare, després de derrotar al seu assassí Set. Déu del Cel, s’el representa sota la forma de falcó o, simplement, amb el cap d’aquest animal. Adorat primitivament en diverses localitats del Delta, així com a Edfu a l’Alt Egipte. Se’l considerava el primer Rei d’Egipte, i se’l representa tocat amb la doble corona dels faraons.No és fàcil distingir els amulets que volen representar les figures de Horus i Re, que estaven tan íntimament units. L’única convenció és interpretar a Horo com la figura d’un falcó amb la doble corona dels faraons i els que tenen al disc solar sobre el cap com Re..

Posted in Peces | Leave a comment