Museu del Disseny de Barcelona, quelcom egipci

Museu del Disseny de Barcelona, quelcom egipci
Inauguració del nou Museu a Barcelona, amb una mostra de teixits Coptes, dins de la exposició anomenada : “Extraordinàries !”

Estrenat aquest passat 14 de desembre d’enguany, i allotjat l’edifici Disseny Hub Barcelona de la plaça de les Glories Catalanes de la capital de Catalunya. Es el conglomerat de diverses col·leccions d’antic de la ciutat.

El nou Museu del Disseny de Barcelona, és el museu de les arts de l’objecte i del disseny, producte de la integració de les col·leccions dels Museus de les Arts Decoratives, el Museu de la Ceràmica, el Museu Tèxtil i de la Indumentària i el Gabinet de les Arts Gràfiques de la ciutat.

El museu conserva un fons de més de 70.000 objectes, abraçant des del segle IV aC fins l’actualitat. El fons (que és el més antic) de teixits coptes, es format per fragments de vestits, aixovars i dues túniques (segles III-XI) procedents de diferents excavacions a Egipte (1888-1920).

Posted in MUSEUS | Leave a comment

Onofre, un nom de l’antic Egipte.

Es una qüestió recurrent entre els egiptòfils, voler saber si avui en dia encara hi ha rastre en els nostres noms propis que utilitzem, dels que a l’antiguitat els egipcis utilitzaven, alguns treballs o estudis hi han, amb pocs resultats certs, avui en parlarem d’un.

Onofre > Osiris : wnn-nfr > Unnenefer > Onofre.

Seguir llegint

Posted in General | Leave a comment

El magnific Horus amb la corona Psquent o Sejemty de Maó.

El magnific Horus amb la corona Psquent o Sejemty de Maó.
A l’illa de Maó tenim la oportunitat de poder contemplar en el seu Museu de Menorca, aquesta figureta d’uns 110 mm, de bronze, corresponent a una troballa realitzada al Torelló d’em Sintes aprop de Sant Climent.
Estatueta en forma de falcó, que representa el déu Horus amb la doble corona de l´alt i del baix Egipte. A part superior de la peça hi ha un forat, probablement per engastar-hi la major part de la corona de l´alt Egipte, que li falta. Davall les urpes del falcó hi ha un pivoto mascle amb què la peça es fixava a una peanya o a la part superior d´un bastó ritual.

Posted in Peces | Leave a comment

Els Escarabeus falsos del Museu “Societat Arqueològica Lul·liana” de Palma.

Els Escarabeus falsos del Museu “Societat Arqueològica Lul·liana” de Palma.
Entre la col·lecció Mulet que guarda la Societat arqueològica Lul·liana hi ha quatre escarabeus de pasta que es consideran, mentre no es demostri el contrari, falsificacions. Són de factura molt basta, amb trets anatòmics maldestrament aconseguits. Les empremtes de les cares inferiors representen signes sense sentit, que com és lògic, no tenen paral·lels entre en corpus conegut d’escarabeus.

La Societat Arqueològica Lul·liana és una entitat fundada el desembre de 1880 a Palma per un grup d’erudits, entre els que s’hi trobava Bartomeu Ferrà i Perelló, que comptaren amb el patrocini del bisbe Mateu Jaume, que autoritzà la seva constitució i la creació d’un museu.

Posted in General, MUSEUS, Peces | Leave a comment

Amulets de falcó, manifestacions d’Horus

Amulets de falcó, manifestacions d’Horus 
El museu arqueològic d’Eivissa i Formentera ens ha fet arribar més de 40 imatges del seu fons, de les que avui destaquem les corresponents a aquests amulets representació d’Horus.
En breu temps anirem pujan les dades que ens permetin saber més sobre ells.

Posted in Peces | Leave a comment

El Museu Cosme Bauçà de Felanitx i el seu petit llegat egipticiant.

El Museu Cosme Bauçà de Felanitx i el seu petit llegat egipticiant.
També Felanitx a les Illes, disposa d’un museu amb llegat egipticiant, es tracta de la Fundació Museu Mossèn Cosme Bauçà. On resta dipositada la col·lecció de D. Miguel Bordoy Oliver, i que inclou dues peces egipticiants que properament us faré arribar.
Avui us mostro el museu que afegim al recopilatori.

Posted in MUSEUS | Leave a comment

Descubrir l’or de Crevillent

Descubrir l’or de Crevillent
Les imatges ens donen a entendre un color daurat, però el veritable valor es poder veure darrera dels escarabeus, darrera les parets del Museu Arqueològic Municipal de Crevillent, poder gaudir de les troballes dels jaciments com La Penya Negra, La Ratlla del Bubo i La Canyada Joana. El veritable tresor es poder viure el nostre passat.

Posted in Peces | Leave a comment

Primeres referencies del Museu d’Alcoi

Primeres referencies del Museu d’Alcoi.
Ja podem saber d’algunes referencies dipositades al Museu Arqueològic Municipal Camil Visedo Moltó, d’Alcoi. Es tracta d’un Nan Patec Panteó i d’un escarabeu.

Posted in Peces | Leave a comment

Semblances entre dues figures de fusta dels museus MDM i MARQ

Semblances entre dues figures de fusta dels museus MDM i MARQ.
De la recentment incorporada imatge d’una talla en fusta del Museu d’Alacant (MARQ), podem comparar la seva semblança amb l’existent al Museu de Montserrat (MDM).
Les mides son molt aproximades així com el seu aspecte, ho deixem aquí fins tenir mes dades. Podeu saber-ne quelcom més a: Figura en fusta del MARQ i a Figura en fusta del MDM.

Posted in MUSEUS, Peces | Leave a comment

Afegim el Museu Arqueològic Municipal Camil Visedo Moltó, d’Alcoi

Afegim el Museu Arqueològic Municipal Camil Visedo i Moltó d’Alcoi.
En el nostre caminar pels Països Catalans hem d’afegir aquest museu on podem també gaudir d’algunes referencies pseudoegipcies.
Un dels edificis més notoris que es conserven al nucli històric d’Alcoi és, sens dubte, l’antiga Casa de la Vila que trobem a la placeta del Carbó. Aquest ha estat destinat a diferents usos municipals des que l’any 1835 va deixar de ser la seu de l’Ajuntament.
L’any 1945 fou habilitat per a donar-hi cabuda a la col·lecció arqueològica de Camil Visedo i Moltó, principalment, i a altres obres d’art. En aquest any s’inaugurava el museu amb la denominació de Museu d’Art i Biblioteca Pública. Anys després, en 1958, passaria a denominar-se Museu Arqueològic Municipal Camil Visedo i Moltó, en memòria del seu creador. Darrerament, l’edifici ha sofert una completa restauració interior, i també una notòria ampliació
Camil Visedo Moltó (Alcoi, 1876-1958), pioner en els estudis arqueològics a Alcoi i el seu àmbit comarcal, va alternar les seues activitats investigadores amb estudis geològics i excursions per les comarques septentrionals d’Alacant, que li van permetre reunir una important col·lecció de fòssils.
Al llarg de més de quaranta anys dedicats a la geologia i l’arqueologia, va reunir una important col·lecció que va llegar al Museu Arqueològic Municipal d’Alcoi, del qual va ser el fundador i el primer conservador entre 1945 i 1958.

Posted in MUSEUS | Leave a comment