Un segell de Tuthmosis III en el Museu Vìctor Balaguer ?

Un segell de Tuthmosis III en el Museu Vìctor Balaguer ?

Aquesta obra forma part del fons de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i La Geltrú. Col.lecció Egípcia. Segons el Museu es tracta d’un segell funerari de forma ovalada on s’aprecien en relleu uns símbols egipcis, al centre s’aprecia un escarabat. Una línea boreja el relleu i la forma ovalada de la peçá. És de color vermellós ataronjat. El revers és llis, és dir, que no té cap mena d’inscripció ni decoració, però és lleugerment curvat.
Es ceramica estampillada i mesura 26 x 19 x 1 mm. Número d’inventari BMVB: 6317.
L’inscripció ens porta cap al jeroglific mn hpr r , (Menjeperra), (manifestació estable de Re), titol Nesu-bit de Tuthmosis III.

Posted in Peces | Leave a comment

Afegim un Escarabeu de Sabadell al recopilatori

Trobem un Escarabeu a Sabadell, al seu Museu d’Història

Encara necessitem mes dades, pero ja podem afegir un nou escarabeu al nostre recopilatori. En breu ampliaren informació.

Posted in General, Peces | Leave a comment

Picasso i Egipte. També

Picasso i Egipte. També
Pablo Ruiz Picasso (1881-1973), en 1900 viatja a París que era en aquell moment el centre del món artístic. El suïcidi d’un amic el va fer entrar en depressió i és quan la seva pintura entra al període “Blau”, plena de simbolisme, reflectint la seva gran tristesa. El 1904 decideix traslladar-se definitivament a la capital francesa.

Aquestes quatre línies pretenen explicar el moment en que realitza uns dibuixos on determinats motius egipcis son evidents. !! Pretext, per fer coincidir Picasso amb Egipte ¡¡


La il·lustració següent ens duu a una portadora d’ofrenes de fusta estucada i policromada del Museu del Louvre, procedent d’Assiut, XII Dinastía, 1800 a.C. Sota podem veure els dibuixos realitzats per en Picasso al 1907. Llapis sobre paper, 16 x 9.6 cm. Carnet cuatro SA, 176. Col·lecció particular.

Segons autors, ben bé podria ser l’inici , l’esbós, d’una de les figures de les “Senyoretes d’Avinyò″

Posted in General | Leave a comment

El papir egipci més petit del món, es troba a Catalunya ?

El papir egipci més petit del món, es troba a Catalunya ?

Molt probablement el papir que ens ensenya el Museu de Miniatures i Microminiatures de Besalú a Girona, deu ser el més petit que hi ha a tot el món. Realitzat sobre papir per l’artista rus Anatoly Konenko, fa unes mides de 10.25 x 7.25 mm.
Per poder-lo veure se ha de fer mitjançant unes lents d’aument que permeten la seva visió.
Podeu veure més informació del lloc i del papir clicant a +info.

Posted in General, MUSEUS, Peces | Leave a comment

Els escarabeus d’Eivissa de la col·lecció Lluís Llobet

Els escarabeus d’Eivissa de la col·lecció Lluís Llobet

L’article del professor Padró ens duu fins aquests escarabeus d’una col·lecció privada.

Per saber-ne més:
PADRÓ i PARCERISA, J.(2014): Escarabeus d’Eivissa de la col·lecció Lluís Llobet. Treballs del Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera, Nº72. In Amicitia. Miscel·lània d’estudis en homenatge a Jordi H. Fernández, pag. 517-521.

Posted in Peces | Leave a comment

Incorporem imatges d’una col·lecció privada eivissenca.

Incorporem imatges d’una col·lecció privada eivissenca.

Col·lecció privada que anomenem “numero 6” formada per divers material procedent de jaciments de l’illa d’Eivissa, creada originalment per J. Román i Calvet.
És així com podem trobar en una primera publicació de 1906 (A), la descripció d’alguns dels objectes amb iconografia Egípcia que hi formaven part. Concretament una figureta antropomorfa d’un Horus hieracocèfal i un amulet del tipus Placa rectangular.
La col·lecció fou venuda l’actual propietari en 1941 per la Sra. Josefina Román. Al voltant dels anys 1980, va ser visitada per els doctors Josep Padró i Jordi Fernández, comptabilitzant el professor Padró, 6 escarabeus i 12 amulets, que descriu a la publicació (B).
El mateix any, de 2014, els amulets son reflectits en quantitat de setze, amb descripció, dades i imatges a (C).

A.- ROMÁN y CALVET, J.(1906): Los Nombres e importancia arqueológica de las Islas Pythiusas, Barcelona.
B.- PADRÖ i PARCERISA, J.(2014): Escarabeus d’Eivissa de la col·lecció Lluís Llobet. Treballs del Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera, Nº72. In Amicitia. Miscel·lània d’estudis en homenatge a Jordi H. Fernández, pag. 517-521.
C.- LÓPEZ-GRANDE M.J., VELÄZQUEZ F., FERNÁNDEZ J. H., MEZQUIDA A. (2014) Amuletos de Iconografía Egipcia procedentes de Ibiza. Museu Arqueològic d’Eivissa. Eivissa.

Posted in General, Peces | Leave a comment

Fem descoberta d’una nova obra de l’antic Egipte

Fem descoberta d’una nova peça amb origen de l’antic Egipte.

Fem descoberta d’una nova peça amb origen de l’antic Egipte, pertany a les vitrines del Museu Bíblic Tarraconense.

Parlem de una figura de fusta, estucada i policromada, per a ser inserida en un conjunt, probablement un model o maqueta de vaixell d’un aixovar funerari similar al de l’imatge adjunta, existent al Museu de Montserrat.
Procedent de Tebes, datat a dinastia XII.

Posted in Peces | Leave a comment

Conversa entre doctors – Josep Padró i Jordi Fernández.

Conversa entre doctors. Josep Padró i Jordi Fernández.

“Si la memòria no em falla, va ser cap a mitjans dels anys vuitanta que, un dia, em vas proposar anar a veure la col·lecció arqueològica del Sr. Lluís Llobet. A tal efecte, tots dos ens vam dirigir a Dalt Vila, a una de les cases senyorials………

A mi, naturalment em van interessar les peces de tipus egipci………….

Recordaré que vaig veure dos Horus antropomorfs, dos patecs panteus, una placa rectangular, un gat assegut, un cocodril, una cobra, una esfinx, un moltó, una corona de l’Alt Egipte i un obelisc, uns de pasta vidriada verda i altres d’esteatita………”

Fragments de text que ens duen a descobrir altre col·lecció a recopilar, línies extretes del treball aportat per el Dr. Josep Padró a:

IN AMICITIA
Miscel·lània d’estudis en homenatge a Jordi H. Fernández
Escarabeus d’Eivissa de la col·lecció Lluís Llobet. (2014) págs. 517-521

Posted in General | Leave a comment

Les darreres Serps/Uraeus recopilades per nostre web.

Les darreres Serps/Uraeus recopilades per nostre web.

La cobra egípcia o àspid de Cleòpatra, dita Naja haje, és representada com a deessa de diverses formes a tot l’Egipte, sent la més popular Uto (La senyora de les flames, ja que escopia foc contra els enemics del rei), la terrible deessa de Buto (Delta), protectora del rei del Baix Egipte, a la que duia al front.
El seu nom el trobem transcrit de múltiples formes com: Aorot, Merseger, Onkh-Neter, Annut, Sat, Seqer, Shem-remtu, Urt hekat, Zet, Mertseger, Uadjet, Djet, sent la mes popular la d’ Ureo o Uraeus.
Classificat per F.Petri amb el número 58.
Localitzada com amulet l’embenat de la mòmia: al front, al collaret, al pit, l’estómac o als peus.

+info podeu veure la col·lecció sensera del Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera.

Posted in Peces | Leave a comment

Afegim aquest Aríbal a nostre recopilatori de l’Institut Amatller

Afegim aquest Aríbal a nostre recopilatori de l’Institut Amatller

Hem descobert aquest Aríbal lenticular, que afegim a nostre recopilatori, procedent de la Fundació Institut Amatller d’Art Hispànic, a Barcelona. De manufactura egipcia, modelat sobre nucli amb decoració aplicada, l’hi correspont una datació XIV – XIII aC.,

+info podeu veure informació de ll col·lecció de la Fundació Institut Amatller d’Art Hispànic.

Posted in Peces | Leave a comment