Descubrir l’or de Crevillent

Descubrir l’or de Crevillent
Les imatges ens donen a entendre un color daurat, però el veritable valor es poder veure darrera dels escarabeus, darrera les parets del Museu Arqueològic Municipal de Crevillent, poder gaudir de les troballes dels jaciments com La Penya Negra, La Ratlla del Bubo i La Canyada Joana. El veritable tresor es poder viure el nostre passat.

Posted in Peces | Leave a comment

Primeres referencies del Museu d’Alcoi

Primeres referencies del Museu d’Alcoi.
Ja podem saber d’algunes referencies dipositades al Museu Arqueològic Municipal Camil Visedo Moltó, d’Alcoi. Es tracta d’un Nan Patec Panteó i d’un escarabeu.

Posted in Peces | Leave a comment

Semblances entre dues figures de fusta dels museus MDM i MARQ

Semblances entre dues figures de fusta dels museus MDM i MARQ.
De la recentment incorporada imatge d’una talla en fusta del Museu d’Alacant (MARQ), podem comparar la seva semblança amb l’existent al Museu de Montserrat (MDM).
Les mides son molt aproximades així com el seu aspecte, ho deixem aquí fins tenir mes dades. Podeu saber-ne quelcom més a: Figura en fusta del MARQ i a Figura en fusta del MDM.

Posted in MUSEUS, Peces | Leave a comment

Afegim el Museu Arqueològic Municipal Camil Visedo Moltó, d’Alcoi

Afegim el Museu Arqueològic Municipal Camil Visedo i Moltó d’Alcoi.
En el nostre caminar pels Països Catalans hem d’afegir aquest museu on podem també gaudir d’algunes referencies pseudoegipcies.
Un dels edificis més notoris que es conserven al nucli històric d’Alcoi és, sens dubte, l’antiga Casa de la Vila que trobem a la placeta del Carbó. Aquest ha estat destinat a diferents usos municipals des que l’any 1835 va deixar de ser la seu de l’Ajuntament.
L’any 1945 fou habilitat per a donar-hi cabuda a la col·lecció arqueològica de Camil Visedo i Moltó, principalment, i a altres obres d’art. En aquest any s’inaugurava el museu amb la denominació de Museu d’Art i Biblioteca Pública. Anys després, en 1958, passaria a denominar-se Museu Arqueològic Municipal Camil Visedo i Moltó, en memòria del seu creador. Darrerament, l’edifici ha sofert una completa restauració interior, i també una notòria ampliació
Camil Visedo Moltó (Alcoi, 1876-1958), pioner en els estudis arqueològics a Alcoi i el seu àmbit comarcal, va alternar les seues activitats investigadores amb estudis geològics i excursions per les comarques septentrionals d’Alacant, que li van permetre reunir una important col·lecció de fòssils.
Al llarg de més de quaranta anys dedicats a la geologia i l’arqueologia, va reunir una important col·lecció que va llegar al Museu Arqueològic Municipal d’Alcoi, del qual va ser el fundador i el primer conservador entre 1945 i 1958.

Posted in MUSEUS | Leave a comment

Exquisida troballa d’una talla de fusta policromada al MARQ

Exquisida troballa d’una talla de fusta policromada al MARQ.
Gracies a la publicació d’en Manuel Olcina Doménec i Ramon Sanchez Julio “Objetos egipcios en Alicante”, editat per el Museu d’Alacant: MARQ, en 2010 amb text de Carolina Domenech Belda, hem pogut descubrir aquesta talla de fusta amb policromia sobre estuc, amb datació entre les dinasties XI i XII, corresponent a una figura masculina. Exquisida troballa que ens omple de satisfacció.

Posted in Peces | Leave a comment

Un Nefertem trobat al país de la Contestània.

Un Nefertem trobat al país de la Contastània.
A l’antiga terra dels ibers Contestans, avui Guardamar de Segura, hi ha el jaciment de Cabezo Lucero. Datat en el període orientalitzant, en l’iber antic i pler (segles VI-III aC.)
En la part corresponent a la necròpolis, on temps fa, es varen excavar  les restes que permeteren reconstruir l’anomenada Dama de Cabezo Lucero, s’hi va trobar aquesta figura de Nefertem.
Nefertem era, en la mitologia egípcia, originalment la flor de lotus de la creació del món, que havia sorgit de les aigües primordials. Algun dels títols de Nefertem era “Aquell que és bonic” i una versió del Llibre dels Morts diu.

“Aixecarse com Nefertem, del lliri d’aigua blava, al nas de Ra (el creador i déu del sol)”

Nefertem finalment va ser vist com el fill del déu creador Ptah, i la deessa Sejmet. En art, Nefertem sol ser representat com un home jove bell que té flors de color blau de nenúfars al voltant del seu cap. També té de vegades el cap d’un lleó. Els antics egipcis sovint portaven unes petites estatuetes d’ell com amulets de la bona sort. F. Petri els classifica amb el número 175. Aquest exemplar es dipositat al MARQ. Mes dades

Posted in General | Leave a comment

Incorporem noves referencies de VilaMuseu d’Alacant.

Incorporem noves referencies de VilaMuseu d’Alacant.
VilaMuseu que es la nova identitat de la Secció Municipal d’Arqueologia, Etnografia i Museus de la Vila Joiosa, ens ha fet arribar noves imatges del seu fons d’objectes egipcis o egiptiziants, trobats l’jaciment de Les Cassetes de la Marina Baixa.

Posted in MUSEUS, Peces | Leave a comment

El nou espai: Vilamuseu de La Vila Joiosa

El nou espai: Vilamuseu de La Vila Joiosa
Us presentem el dibuix del que sera la façana del nou museu a La Vila Joiosa. Amb el desig de ser estrenat el proper febrer de 2015. Vilamuseu és la nova identitat corporativa de la Secció Municipal d’Arqueologia, Etnografia i Museus de la Vila Joiosa, dins de la Regidoria de Patrimoni Històric. Actualment, s’està construint en el solar de l’antic Col·legi Dr. Esquerdo, del carrer Colón, en ple centre urbà, el nou edifici de Vilamuseu.

Posted in MUSEUS | Leave a comment

Tots els colors dels Udjat’s d’Eivissa

Tots els colors dels Udjat’s d’Eivissa
Magnifica mostra dels matisos, dels colors que poden du els amulets fets de pasta vidrada, perfectament poden competir amb el jaspi o l’esteatita, blaus, verds, grocs, cromatisme etern.
Tambe aixi es com podem gaudir dels 13 ulls d’horo que ens ha fet arribar el Museu Arqueologic d’Eivissa i Formentera.

Posted in Peces | Leave a comment

4 nous amulets antropomorfs amb cap de falcó

4 nous amulets antropomorfs amb cap de falcó
Sumem aquests 4 nous amulets d’Horo: Fill d’Osiris i Isis i venjador del seu pare, després de derrotar al seu assassí Set. Déu del Cel, se’l representa sota la forma de falcó, o simplement, amb el cap d’aquest animal. Adorat primitivament en diverses localitats del Delta, així com a Edfu a l’Alt Egipte. Se’l considerava el primer Rei d’Egipte, i se’l representa tocat amb la doble corona dels faraons. No és fàcil distingir els amulets que volen representar les figures de Horus i Re, que estaven tan íntimament units. L’única convenció és interpretar a Horo com la figura d’un falcó amb la doble corona dels faraons i els que tenen al disc solar sobre el cap com Re.

Posted in Peces | Leave a comment