“Nous amulets d’argent amb iconografía egípcia i representant l’ull trobats a l’illa d’Eivissa”

“Nous amulets d’argent amb iconografía egípcia i representant l’ull trobats a l’illa d’Eivissa”
“No cal insistir en la profunda interacció cultural entre Egipte i el món fenici i, per això, en la forta penetració, i àdhuc en el transvasament de concepcions religioses, que varen tenir els mites egipcis en les creences màgiques i religioses feniciopúniques singularment, però no en exclusiva, a l’àmbit funerari.”

Paraules del professor Padró, que podem llegir l’article:

COSTA, B y FERNANDEZ, J.H. “Nous amulets d’argent amb iconografía egípcia i representant l’ull trobats a l’illa d’Eivissa”. Nova Studia Aegyptiaca IX. Ex aegypto lux et sapientia. Homenatge al professor Josep Padró i Parcerisa. 2015, pp.193-202

I que ens introdueixen en la descoberta de tres nous amulets d’argent amb iconografia egípcia, representant l’ull Udjat o Jht, segons com els interpretem.

Posted in Peces | Leave a comment

Més de 3.000 anys d’història en 4.500 metres quadrats

Més de 3.000 anys d’història en 4.500 metres quadrats
La Vila inaugura el nou edifici Museu, “Museu de la Vila”, on totes les parts de la història local i patrimoni s’exposaran en el futur.
La propietat, el més accessible a Europa, ha estat finançat amb el règim de confiança el 2009 amb una inversió de 4,5 milions d’euros.
Des dels temps fenicis fins a Alfonso XIII nomenada ciutat de La Vila. Més de 3.000 anys d’història que pot ser vist en només un lloc: el nou Museu “Museu de Vila”.
L’edifici acaba d’obrir les seves portes al carrer Colón, a l’antiga escola Doctor Esquerdo, i en ell es pot visitar 4.500 metres quadrats, ple de patrimoni local i la història del municipi.

‘Vila Museu’ pretén ser un reflex dels 3.000 anys d’història de la capital de la Marina Baixa. Caminar seves sales es transferiran al visitant de la presència dels fenicis de la ciutat Ibèrica d’Allon o Allonis, com diuen els antics grecs que va esmentar com pròpia Colònia, fins a Allon, una de la romana ciutats de la regió. Però també dins de les seves quatre parets es pot gaudir les restes de la masia de les Torres, a la Vila Nova de La Vila Joiosa, “poble feliç”, fundat el 1300 com una fortalesa o records de 1911 quan Alfonso XIII li va concedir el títol de ciutat islàmica.
Les instal·lacions inclouen 4.500 metres quadrats, dels quals 1.500 estan exposició, més de 250 tallers oberts al públic i uns 1.000 més de magatzems i laboratoris. També són més visibles a Europa. L’edifici ha estat dissenyat tenint en compte els criteris de disseny per a tothom, que significa que, encara que busca l’accessibilitat, fuig crear elements específics per a persones amb discapacitat visual o motor si no són vàlids per a la resta.

Vilamuseu és la nova identitat corporativa de la Secció Municipal d’Arqueologia, Etnografia i Museus de la Vila Joiosa

Posted in MUSEUS | Leave a comment

Dues noves incorporacions del Museu Frederic Marès.

Dues noves incorporacions del Museu Frederic Marès.
Del museu Frederic Marès incorporem dues noves imatges de part de la seva col·lecció de figures d’argila. Si cliqueu amunt de +Info accedireu a part d’aquesta col·lecció.

Posted in Peces | Leave a comment

Pintes Coptes al Museu del Perfum de BCN

Pintes Coptes al Museu del Perfum de BCN.
El Museu del Perfum de Barcelona, fou fundat per en Ramon Planas Giralt, instal·lat al Passeig de Gràcia núm. 39, s’inaugurà a mitjans l’any 1963 amb el propòsit de mostrar al públic l’evolució dels flascons i recipients per a perfums a través de la història i en diferents indrets geogràfics. Un viatje per la Perfumeria de totes les époques.
Avui incorporem al nostre recull, a més d’altre ungüentari unes pintes Coptes.

Posted in General | Leave a comment

Museu de Cultures del Món, excels.

Museu de Cultures del Món, excels.

El Museu de Cultures del Món neix amb la voluntat d’obrir vies de col·laboració amb altres col·leccions d’art de cultures d’arreu del món, públiques o privades, per afavorir-ne el coneixement per part del públic visitant i completar i enriquir el discurs vertebrador de la visita al propi museu. En aquest sentit, presenta en les seves sales peces rellevants de diverses col·leccions privades, com és del cas de la col·lecció de l’Hotel Claris de Barcelona-Museu Egipci de Barcelona i la col·lecció arqueològica Duran Vall-llosera.

Posted in MUSEUS | Leave a comment

Una nova troballa, pot ser d’una mascara funeraria

Una nova troballa, pot ser d’una mascara funeraria.

A la vitrina número 20, vitrina arqueologica del Museu del Cau Ferrat de Sitges hem trobat aquest bust vuit de terracota enmotllada de 150 x 108 x 49 mm, una fantastica imatge egipticiant.
Aquesta plaqueta funerària, amb la imatge d’un rostre femení pentinat amb tocat egipci. Presenta les orelles de manera frontal, no s’aprecien els ulls ni la resta del tòrax. Conserva restes de policromia negra als cabells i a la zona del pit. Perforada a la zona superior.
Cultura Púnica d’influència orientalitzant. Com a mascara funeraria.
Segons la publicació Amulets de Petrie, es tractaria d’un bust oracular; proper al Urim semitic..

Posted in General, MUSEUS, Peces | Leave a comment

On son ? Els amulets del MAC descrits per I.Gamer-Wallert en 1978.

On son ? Els amulets del MAC descrits per I.Gamer-Wallert en 1978.
Seixenta-sis (66) son el numero dels diferents amulets de procedencia ebusitana, descrits per Ingrid Gamer-Wallert en el seu treball de 1978: Ägyptische und ägyptisierende Funde von der iberichen Halbinsel, Beihefte zum Tübinger Atlas des Vorderen Orients, Reihe B, Nr.21, Wiesbaden.
Segons l’autora haurien d’estar en el fons museistic de l’ Arqueologic de Catalunya, pero no els trobem.

Posted in General, MUSEUS, Peces | Leave a comment

Descobrim un inèdit escarabeu a Terres de l’Ebre

Descobrim un inèdit escarabeu a Terres de l’Ebre
Aquest petit testimoni de l’antiguitat, fou trobat al jaciment de La Palma a l’Aldea per en Guillermo Ferrando Cartes, es tracta d’un escarabeu d’argent de 1,4 grams de pes, mesura 12 x 8 x 3 mil·límetres.
Pertany al fonts del Museu de les Terres de l’Ebre a Amposta i es visible a les seves renovades vitrines obertes al públic.

Posted in General, MUSEUS, Peces | Leave a comment

Els darrers escarabeus del Museu Eivissenc. MAEF

Els darrers escarabeus del Museu Eivissenc. MAEF
El Museu d’Eivissa, ens ha fet arribar les imatges dels darrers escarabeus que ens mancaven en nostre recopilatori.
Han estat importants per poder fer aquesta recerca a més del propi Museu d’Arqueologia d’Eivissa i Formentera, entre d’altres, les publicacions de referencia:

  •  Fernandez Jordi H. – Padro Josep. Escarabeos del Museo Arqueologico de Ibiza. Treball MAI, 1982.
  • Baqués Estapé Llorenç. Escarabeos egipcios de Ibiza. Ampurias 36-37 1974-1975, pag.87-146
  • Fernandez Jordi H. – Padro Josep. Amuletos tipo egipcio museo arqueologico de Ibiza. Treball MAI.

Posted in General, MUSEUS, Peces | Leave a comment

Els collarets ebusitans de Rusiñol al Cau Ferrat. Plens d’Egipte

Els collarets ebusitans de S. Rusiñol al Cau Ferrat. Plens d’Egipte.
El Museu del Cau Ferrat va ser fundat el 1893 per l’artista Santiago Rusiñol (1861-1931) com a casa-taller i convertit en museu públic el 1933. Conté les col·leccions aplegades per l’artista, com es el cas d’aquests collarets ebusitans. Dins d’ells poden veure fins a 70 amulets amb iconografia egipcia, si ho voleu, cliqueu a les imatges i us portaran cap a ells.

Posted in Peces | Leave a comment