arq.eivissa0270
.
Propietat de Museu Arqueològig d’Eivissa i Formentera
  • Aquesta obra forma part del fons del Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera.
nom
Amulet falco Horus
mides
22 x 13.5 x 6 mm
material
Pedra vidrada verd clar
procedencia
època/dinastia
referencies
  • Número d’inventari MAI4757/2
  • Número segons (1): 179
comentaris
Fill d’Osiris i Isis i venjador del seu pare, després de derrotar al seu assassí Set. Déu del Cel, se’l representa sota la forma de falcó o, simplement, amb el cap d’aquest animal. Adorat primitivament en diverses localitats del Delta, així com a Edfu a l’Alt Egipte. Se’l considerava el primer Rei d’Egipte, i se’l representa tocat amb la doble corona dels faraons.No és fàcil distingir els amulets que volen representar les figures de Horus i Re, que estaven tan íntimament units. L’única convenció és interpretar a Horo com la figura d’un falcó amb la doble corona dels faraons i els que tenen al disc solar sobre el cap com Re.
bibliografia
  1. Fernandez Jordi H. – Padro Josep. Amuletos tipo egipcio museo arqueologico de Ibiza. Treball MAI.
  2. Padro Josep. Divinidades Egipcias en Ibiza. I-V Jornadas de Arqueología Fenicio-Púnica . Ibiza 1986-89.Museu Arqueològic d’Eivissa
  3. Padro Josep. La Glíptica Fenicio-Púnica y los Escarabeos de Ibiza. Producciones Artesanales Fenicio – Púnicas. VI Jornadas de Arqueollogía Fenicio – Púnica. Ibiza 1991.
  4. Benjamí Costa, Jordi H. Fernandez. Magia y Supertición en el Mundo Fenicio – Púnico. XXI Jornadas de Arqueología Fenicio – Puníca. Eivissa 2006.
  5. López-Grande M.J., Velázquez F., Fernández Jordi H., Mezquida A. Amuletos de Iconografía Egipcia procedentes de Ibiza. Museu Arqueológic d’Eivissa. Eivissa 2014.
 procedencia imatges
  • Propietat de Museu Arqueològig d’Eivissa i Formentera
  modificat 29/01/2015