arq.eivissa092
.
Propietat de Museu Arqueològig d’Eivissa i Formentera
 
.
  • Aquesta obra forma part del fons del Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera.
nom
Placa rectangular
mides
18 x 24 x 5 mm
material
Esteatita
procedencia
Es va trobar durant la campanya de 1923 a la necròpolis del Puig des Molins
època/dinastia
 V aC.
referencies
  • Número d’inventari MAI4360-1
  • Número segons (3): 235
  • Al revers hi ha Hathor
comentaris
Aquest és un amulet placa doble de forma rectangular realitzat en faiança. En una les seves cares presenta un udyat (l’ull d’Horus, l’indestructible) i en l’altra, la vaca Hathor menjant d’una cistella de vímet i alletant un vedell, en una representació d’Isis i el seu fill, Horus.
És un dels amulets més populars d’origen egipci, i el seu ús es va estendre entre els segles IV-III aC, per tot el Mediterrani occidental. Relacionat amb la salut, la prosperitat, la indestructibilitat del cos i el renaixement, significa «la unitat o totalitat restablerta», ja que simbolitza allò que ha tornat a ser i s’ha completat.
El mite explica que Osiris, déu de la terra, i la seva esposa Isis, van tenir un fill anomenat Horus. Quan Osiris va morir a les mans de Seth, déu del desert, el legítim hereu Horus, va perdre l’ull esquerre lluitant contra el seu oncle Seth per recuperar la trona i venjar al seu pare. Seth havia fet miques l’ull però Toth, déu de la ciència i de la màgia, va localitzar els trossos, els va recompondre i els va unir escopint sobre ells, crean el Udayt. Una vegada recuperat l’ull, Horus l’hi va donar de menjar a Osiris per a què aquest pogués ressuscitar convertint-se així en el déu dels morts.
bibliografia
  1. Fernandez Jordi H. – Padro Josep. Escarabeos del Museo Arqueologico de Ibiza. Treball MAI, 1982.
  2. Baqués Estapé Llorenç. Escarabeos egipcios de Ibiza. Ampurias 36-37 1974-1975, pag.87-146
  3. Fernandez Jordi H. – Padro Josep. Amuletos tipo egipcio museo arqueologico de Ibiza. Treball MAI.
  4. Padro Josep. Divinidades Egipcias en Ibiza. I-V Jornadas de Arqueología Fenicio-Púnica . Ibiza 1986-89.Museu Arqueològic d’Eivissa
  5. Padro Josep. La Glíptica Fenicio-Púnica y los Escarabeos de Ibiza. Producciones Artesanales Fenicio – Púnicas. VI Jornadas de Arqueollogía Fenicio – Púnica. Ibiza 1991.
  6. Benjamí Costa, Jordi H. Fernandez. Magia y Supertición en el Mundo Fenicio – Púnico. XXI Jornadas de Arqueología Fenicio – Puníca. Eivissa 2006.
  7. Andrews, Carol. 1994 Amulets of Ancient Egypt. University of Texas Press, Austin.
  8. Petrie, W.M. Flinders. 1914 Amulets. Constable & Company, London, UK.
procedencia imatges
  • Propietat de Museu Arqueològig d’Eivissa i Formentera
modificat 24/05/2020