Scriptorium Biblicum et Orientale – Abadia de Montserrat – 
Fons Roca-Puig

.

Scriptorium Biblicum et Orientale
08199 Abadia de Montserrat
Tel.938777766 Fax.938777762
gremis@abmontserrat.es

La col·lecció papirològica Fons Roca-Puig, que es troba dipositada al Museu de l’Abadia de Montserrat, va ser reunida pel sacerdot i hel·lenista Ramon Roca i Puig en una sèrie de viatges que va fer a Egipte després de la Segona Guerra Mundial. Llegat al monestir de Montserrat, el fons inclou unes mil cinc-centes peces escrites en llengües diverses: grec, copte, llatí, àrab i hieràtic, amb dates compreses entre els segles II aC i VII dC.
Sumats als ja existents com són els papirs que Dom Bonaventura Ubach i Medir, és una de les millors col·leccions del món.
.
Ramon Roca-Puig 1906-2001
.
bibliografia
  • Butlletí de l’Associació Bíblica de Catalunya, núm. 75
  • Publicacions papirològiques del Dr. Ramon Roca-Puig (en col·laboració amb Sebastian Janeras).
  • Miscel·lània papirològica Ramon Roca-Puig. Barcelona: Salvador Vives Casajuana, 1987. P 25-30
altres referencies
Des de 2010, podem veure els treballs que es van fent sobre el fonts papirologia a la web:
agraïments i crèdits
Scriptorium Biblicum et Orientale – Abadia de Montserrat –
Col·lecció de teixits coptes Ramon N. Soler i Vilabella
Assoleig una de les millors col·leccions d’Europa l’interessantíssima sèrie de teles coptes provinents del col·leccionista Ramon N. Soler Vilabella.
Aquest industrial català en ocasió de l’Exposició Universal de París de 1900, es va interessar a adquirir teixits Coptes a Albert Gayet, aquell primer contacte va derivar en una gran amistat que es manté molts anys, vincle d’unió que va permetre a Ramon Soler Vilabella la participació econòmica en campanyes a la ciutat i necròpolis de Antinoe a Egipte.
.
.
bibliografia
  • El coleccionismo de tejidos coptos en Cataluña y la formación de la colección del Museu de Montserrat. Luis G. Turell Coll. 2008 V.2
  • El Propileu. Fòrum d’infor. i de diàleg del Museu de Montserrat. núm. 2, 10 i 11.
  • La Vanguardia. dijous 28 març 1935. pag.3 i 11.  http://hemeroteca.lavanguardia.com article signat per en  Joaquin Folch i Torres.
  • La Col.lecció Egipcia del Museu de Montserrat, varis autors, coordinació Javier Uriach i Jaume Vivó. Barcelona 2008, editat per Museu de Montserrat i Societat Catalana d’Egiptologia
  • Luis Turell. Los Tejidos coptos del Museo de Montserrat: presentacion de la coleccion a Antiquité Tardive 12. 2004 pp. 145. 152
altres referencies
  • Veure treball sobre en Ramon Soler, Antinoe i els teixits Coptes:
  • Veure article sobre restauració:
  •  
agraïments i crèdits
Scriptorium Biblicum et Orientale – Abadia de Montserrat –
Col·lecció de teixits coptes Ramon Roca i Puig
Ramon Roca Puig (1906 – 2001) nasqué a Algerri, a la Noguera, l’any 1906. Amb només tres anys tota la seva família es mudà a Arenys de Mar on hi cresqué sota el context cultural d’una Renaixença catalana en auge. Gràcies a aquest fet, entrà en contacte amb nombrosos estudiosos il·lustrats.Estudià llengües clàssiques, filosofia i teologia. Durant la Guerra Civil s’exilià a Bèrgam. Itàlia, on aprofità per seguir estudiant. Allà conegué el professor Aristide Calderini, qui el portà a descobrir el que seria la seva gran passió: els papirs. N’adquirí una gran quantitat i el 1952 creà la Fundació Sant Lluc Evangelista, dedicada a l’estudi d’aquests manuscrits. Gràcies als contactes que va poder anar cultivant, va viatjar a Egipte i va adquirir in situ nombrosos papirs antics a més a més d’una col·lecció de fragments de teixits coptes que l’ajudarien a contextualitzar gran part d’aquesta època. Adquirir la col·lecció de teixits coptes no va ser una empresa fàcil, ja que el transport d’aquestes peces va patir nombrosos entrebancs i retards duaners. Els anys anaven passant i el Dr. Roca Puig no tenia a qui deixar tot el seu llegat. Nombroses universitats internacionals li oferiren un lloc per deixar les seves col·leccions, però ell no les volia treure del país. Es deixà aconsellar per amics i familiars i finalment, el 1998, ho portà tot a l’Abadia de Montserrat. Les seves col·leccions foren perfectament acollides i integrades, ja que des de 1928 el monestir comptava amb un fons arqueològic notori recopilat pel monjo Bonaventura Ubach. A Montserrat, el Dr. Roca s’hi quedà fins la seva mort, l’any 2001. El pensament tant del Dr. Roca com del P. Ubach ha propiciat que avui en dia Montserrat compti amb unes col·leccions arqueològiques excepcionals, formant un espai únic a tot Europa.
Els teixits coptes de la col·lecció Roca-Puig de Montserrat presenten una interessant varietat tant tipològica com cronològica i estan dotats d’una decoració iconogràfica molt rica
Els teixits coptes son testimonis de les cultures que han habitat a Egipte entre els segles III aC. i XII dC . Copte, en grec (Ekiptos), vol dir egipci, i es que en cada període de la historia d’Egipte entre aquests segles, l’art copte ha anat adaptant i integrant els elements característics de les diferents cultures: els grecs, els romans i els primers cristians, i finalment els musulmans.
La cultura copta ha perdurat al llarg dels segles a traves de diverses expressions com l’arquitectura, la ceràmica, l’escultura, els papirs o els elements funeraris. L’Abadia de Montserrat es depositaria d’aquests testimonis procedents de la col·lecció de teixits coptes que el Dr. Roca Puig (1906-2001) va llegar el 1998 a la mateixa.
La col·lecció Roca Puig consta d’uns dos-cents fragments de teixits on s’hi poden observar nombroses decoracions ornamentals. Aquestes peces van ser adquirides a Egipte, l’any 1954. L’objecte d’estudi del Dr. Roca Puig no eren els teixits coptes, sinó els papirs, dels quals en va publicar nombrosos estudis. L’adquisició dels teixits li va servir per tenir un reflex de la moda i els costums d’una època marcada per la progressiva cristianització del mon antic, de la qual els papirs n’eren ja un bon testimoni.
Els teixits coptes de Montserrat presenten una interessant varietat tant tipològica com cronològica, estan dotats d’una decoració iconogràfica molt rica, des del naturalisme expressat amb la fauna nilòtica, l’abstracció de les representacions mitològiques i la simbiosi amb els repertoris cristians. Conflueixen en aquestes produccions tèxtils els elements intrínsecs de les cultures romana, bizantina i islàmica, amb els quals conviu el cristianisme. Aquesta capacitat de convivència es pròpia dels primers segles de l’era cristiana. Els teixits en son una mostra, però també ho son la ceràmica i la resta de materials que componen els dipòsits funeraris dels coptes.
.
.
bibliografia
  • El coleccionismo de tejidos coptos en Cataluña y la formación de la colección del Museu de Montserrat. Luis G. Turell Coll. 2008 V.2
  • El Propileu. Fòrum d’infor. i de diàleg del Museu de Montserrat. núm. 2, 10 i 11.
  • La Col.lecció Egipcia del Museu de Montserrat, varis autors, coordinació Javier Uriach i Jaume Vivó. Barcelona 2008, editat per Museu de Montserrat i Societat Catalana d’Egiptologia
  • Luis Turell. Los Tejidos coptos del Museo de Montserrat: presentacion de la coleccion a Antiquité Tardive 12. 2004 pp. 145. 152
  • AMICONE, Elvira D’. (2013): Antic Egipte i teixits coptes de Montserrat : històries d’arqueologia i d’homes de fe. Imatges en el teler. Catàleg de l’exposició sota el mateix títol organitzada conjuntament per la Fundació Abadia de Montserrat 2025 i la Fundació Crèdit Andorrà amb la col·laboració del Comú d’Escaldes-Engordany, dins del Projecte COPTICA TEXTILIA Roca-Puig. Fundació Crèdit Andorrà, Andorra la Vella.
La col·lecció Roca Puig consta d’uns dos-cents fragments de teixits on s’hi poden observar nombroses decoracions ornamentals.
agraïments i crèdits