museucantir002
.
Propietat de Museu del Càntir d’Argentona
  • Aquesta obra forma part del fons del Museu del Càntir d’Argentona.
nom
Canterella. Atuell nansat amb un broc..
mides
 x  mm
material
argila
procedencia
època/dinastia
referencies
  • Número inventari OCV 0036
comentaris
  • Un gran desenvolupament de la ceràmica té lloc a les primeres civilitzacions de les valls mesopotàmiques (Sumer, Babilonia i Assíria) i a Egipte, entre els anys 5.000 i 2.500 a. C.
    En els seus inicis es tracta d’una ceràmica encara poc perfeccionada, feta totalment a mà. Mes endavant la ceràmica es perfecciona amb dues aportacions transcendentals: la roda de terrisser i el forn de doble cambra.
    En aquest període apareixen ja els primers càntirs, quasi sempre zoomòrfics (amb formes d’animal), utilitzats per a posar-hi líquids molt preuats (perfums, olis, …) i usats en cerimònies religioses, funeràries i altres rituals.Els humans sempre hem sentit una certa fascinació per copsar com un element de la cultura material o immaterial que sentim com a propi té alhora una presència universal, fet que atorga a aquest objecte una transcendència. Això és el que passa amb el càntir: de la seva presència que crèiem gairebé exclusiva del sud de l’Europa occidental hem descobert com en “dosis” més o menys altes, els càntirs són presents en multitud de països, i Egipte no fou diferent.
bibliografia
  1. CALVO, Oriol; ARNABAT M.Antonia (2001); Imatges del Càntir. Les representacions pictoriques d’un atuell de la mediterrania en la historia de l’art. Argentona
  2. CALVO, Oriol. (2007): Guia del Museu del Càntir. Argentona.
procedencia imatges
  • Propietat de Museu del Cântir
  modificat  04/03/2016