Col.lecció Víctor Català – Caterina Albert
.

.

Casa-Museu Clos del Pastor
(Arxiu Víctor Català)
L’Escala – Alt Empordà

La col·lecció de Caterina Albert
La escriptora Caterina Albert (1869-1966), dita també Victor Català, quan era jove, plena d’inquietud i amb una formació autodidacta, formà una col·lecció arqueològica, pel fet de residir a L’Escala i essent els seus pares conreadors de unes terres properes a les ruïnes d’Empúries.
El any 1936, al esclatar la guerra civil, l’hi fou incautada part d’aquesta col·lecció.
 Sabem que part d’aquesta fou a parar als museus d’arqueologia de Girona i Barcelona, però no sabem res mes de la resta.
Aqui podeu veure la col.lecció
.
.
petita cronologia
1885 dC.
Una jove i intel·ligent, Caterina Albert i Paradís es delecta desenterrat i col·leccionant peces antigues, que neteja i dibuixa. De gran la seva estima al patrimoni i a la cultura fa que compri terrenys per fer excavacions, documentant i conservant tot el que troba, d’una forma científica.
1919 dC.
Caterina Albert convida a Josep Puig i Cadafalch i Emili Gandia i Ortega a veure la seva col·lecció, que fotografien
1936 dC.
El comitè revolucionari i antifeixista de la localitat de l’Escala convida a Pere Bosch i Gimpera a recollir objectes de les esglésies cremades i portar-les al Museu del jaciment d’Empúries, també recull la col·lecció d’objectes emporitans de l’escriptora “Víctor Català”
1937 dC.
Un temps curt després Emili Gandia en persona, embala i porta al Museu Arqueològic de Barcelona, els objectes més interessants de la col·lecció, per encàrrec directe del president de la mancomunitat.

Aqui podeu veure la col.lecció

bibliografia i credits
  •  Gandia, Emili. Diaris d’Empúries per Emili Gandia: campanyes dels anys 1908 i 1909. ( introducció de Ripoll i Perelló Eduard).Institut de Prehistòria i Arqueologia de Diputació de Barceloba 1980.
  • Garcia Bellido Antonio. Hispania Graeca.Laminas Ampurias 1903-1972.  Barcelona 1948
  • Botet y Sisó Joaquin. Discursos leídos en la Real Academia de Buenas letras de Barcelona en la recepción publica, 27 diciembre 1908. Girona 1908.
  • Cataleg exposición: Josep Puig i Cadafalch, Empuries i l’Escala. Casa Amatller, Barcelona 2001.
  • Oliveras i Llovera Carme. La col·lecció emporitana de Caterina Albert i Paradís. Annals de l’IEE, núm. 29, Figueres, 1996
  • Anglada Àngels. Caterina Albert, arqueòloga. Annals de l’IEE, núm.29, Figueres, 1966.