figuerola055
.

Obra propietat del Museu d’Arqueologia de Figuerola del Camp

  • Aquesta obra forma part del fons i és propietat del Museu d’Arqueologia de Figuerola del Camp.
nom
Taud de cartonatge
mides
material
guix i lli policromat
procedencia
indeterminat
època/dinastia/període
Baixa Època
referencies
  • Fons de La Fundació Privada Catalana d’Arqueologia Ibèrica
  • Número inventari
  • El sarcófago, diu que el seu propietari es deia Behedet
comentaris
El cartonatge esta fet de guix i lli, estant policromat. El tipus de sarcòfag o cartonatge correspondria amb certesa al període comprés des de 715 aC. a 332 aC. (Baixa Època) voltants de les dinasties XXV a la XXX. Durant aquest període el cos de la mòmia es tancava en una mena d’estoig de cartonatge, es a dir, una capa de lli recoberta de guix  i pintada al tremp amb escenes mitològiques. Aquestes escenes es dividien en quatre:  La Careta o mascara, el collar en forma semicircular imitant a la joia, el pectoral (rectangle allargat, amb escenes del llibre dels morts, que solia estar entre el pit i els genolls i finalment la caixa per contenir els peus, imitant las sandàlies.
A la part central, fixeu-vos amb aquesta figura: Es tracta d’Anubis ? El senyor de la Necròpolis el embalsamador, el deu xacal negre: Que esta protegint el text de  la columna vertical en hieràtic que expressa la formula ritual de les ofrenes, text ancestral amb les mínimes variants.
Aquesta figura recolzada, mirant a la dreta: presenta un musell molt afilat, orelles puntegudes i una cua molt llarga. Al voltant del coll, presenta una mena de bufanda o corbata anuada.O be, es tracta del altra deu funerari Egipci, d’aspecte similar ? : Upuaut
 Més:

Al costat del text en hieràtic, podem veure els quatre genis tutelars de les visceres del mor, la representació clàssica dels quatre fills d’Horus mostraven a Imsety i a Duamutef en el canto oriental del taüt i a  Hapi i  Qebehsenuef en el costat occidental.

 

procedència imatges
  • Obra propietat del Museu d’Arqueologia de Figuerola del Camp
modificat 26/12/2012