vic0048
.
 
© Museu Episcopal de Vic
Fotògraf:Joan MªDíaz

.
 • Aquesta obra forma part del fons del Museu Episcopal de Vic. Bisbat de Vic.Col.lecció Arqueologia.
 • És el unic document amb escriptura hieratica, junt amb el fragment de ceramica del Museu de Montserrat, que existeix al nostre pais.
 • Acualment (2013) el té en estudi el professor jean-Claude Goyon, professor emèrit de La Université Lumière de Lió.
nom
Llibre dels morts
mides
1o95 x 350 mm
material
papir i tinta
procedencia
època/dinastia
Baixa Època, dinasties XXI i XXII (1069 – 715 aC)
referencies
 • número MEV 3239, catalogació utilitzada per en Llorenç Baques i Estape a “Catalogo Inventario de las Piezas Egipcias del Museo Episcopal de Vic”
 • Donació de Don Federico Rauret (General Auditor de guerra en el tribunal Mixte d’Alexandria), segons la publicació (3) ,fou editat el 3/9/1898 a La Veu de Montserrat.
comentaris
 • Te varis capitols del llibre del morts, el text esta repartit en vint-i-una columnes, el sentit de la escriptura es de dreta a esquerra.
 • Es poden veure varis (18) dibuixos que representant entre altres a un home, un osell, unes divinitats, un arbre, etc.
 • Conjunt de fórmules religioses ordenades per capítols destinades a servir de guia al difunt en el Més Enllà. Derivades dels antics Textos de les Piràmides de l’Imperi Antic i de les subsegüents ampliacions dels anomenats Textos dels Sarcòfags de l’Imperi Mitjà, aquestes fórmules màgiques s’agrupen en diferents llibres i en principi solament eren destinades als reis morts, però amb posterioritat van ser utilitzades per tothom per aprofitar-se de les seves propietats màgiques. El més utilitzat és l’anomenat “Llibre de Sortir al Dia” (és a dir, a renéixer en el Més Enllà). Aquest exemplar està escrit en hieràtic i es decora amb dibuixos que complementen i expliquen els textos presentats en columnes verticals.
bibliografia
 1. Inventari Papirològic de Catalunya. Auríga – Revista de Divulgació i Debat del Món Clàssic.
 2. Baqués Estapé L.,Catalogo inventario piezas egipcias museo episcopal Vic. Ampurias 33-34 1971-72 ,pag.209-250
 3. Baqués Estapé Lorenzo, Las piezas egipcias del Museo Episcopal de Vich. Información Arqueológica, num.6 1971.Boletin informativo del instituto de prehistòria y arqueología de la diputación provincial de barcelona
procedencia imatges
  modificat  27/03/2013