Un Escarabeu de Tuthmosis III al Museu de les Terres de l’Ebre

De manufactura saïta i de probable producció a Nàucratis (Pimeri) imitaria els escarabeus del rei Tuthmosis en un exercici de recuperar tot l’antic o arcaic.
Peça procedent de la necròpolis d’incineració paleo-ibèrica de Mas de Mussols, als terrenys de La Palma. L’Aldea, a Tortosa. Trobada a la tomba X, en les excavacions realitzades per el Dr. Maluquer entre novembre de 1966 i gener de 1967.
L’anvers dibuixa el protòrax i no es representen els èlitres. Les potes apareixen de manera esquemàtica. En el revers podem observar una Esfinx estirada mirant a la dreta, amb un Falcó amb les ales obertes i un Udjat damunt, al davant una ploma Maat y a sota el símbol nb. Tot plegat envoltat per una línia circular.
Número de catalogació 02155 del Museu del Montsià. Mesura 17 x 12 x 7 mm. essent de pasta vidriada blanca groguenca amb restes de laca gris blavenca, duu una perforació longitudinal. Se li atribueix una datació als segles VII-VI aC.

Bibliografia:

ALMAGRO-GORBEA, Martín; GRAELLS I FABREGAT, Raimon. (2011). “Escarabeos del noreste de Hispania y del sur de la Galia: catálogo, nuevos ejemplares e interpretaciones”. Lucentum. XXX. pp. 25-87

Categories: Peces

Entrades relacionades

General

El Taueret de Caterina Albert i Paradís

El Taueret de Caterina Albert i Paradís Tueris o Toeris (nom grec) o Taueret (nom egipci) també escrit Taweret, Taurt, Tuat, Taouris, Tuart, Ta Weret i Tawaret, és la deessa egípcia de la fertilitat i Llegiu més…

General

La Col·lecció Egipcia dels Amatller

La col·lecció egipcia dels Amatller El 1909 la família Amatller empren un viatge que els ha de portar fins a Egipte i al actual Sudan, sens dubte l’afició per la fotografia deixa la petjada del Llegiu més…

General

Gran troballa

Gran troballa en el fons arqueològic Victor Català Ens hem de felicitar de saber de l’existència d’un nou escarabeu de procedència egípcia en el Fons Victor Català. És l’Alfoli de la Sal de la vila Llegiu més…