Un Escarabeu de Tuthmosis III al Museu de les Terres de l’Ebre

De manufactura saïta i de probable producció a Nàucratis (Pimeri) imitaria els escarabeus del rei Tuthmosis en un exercici de recuperar tot l’antic o arcaic.
Peça procedent de la necròpolis d’incineració paleo-ibèrica de Mas de Mussols, als terrenys de La Palma. L’Aldea, a Tortosa. Trobada a la tomba X, en les excavacions realitzades per el Dr. Maluquer entre novembre de 1966 i gener de 1967.
L’anvers dibuixa el protòrax i no es representen els èlitres. Les potes apareixen de manera esquemàtica. En el revers podem observar una Esfinx estirada mirant a la dreta, amb un Falcó amb les ales obertes i un Udjat damunt, al davant una ploma Maat y a sota el símbol nb. Tot plegat envoltat per una línia circular.
Número de catalogació 02155 del Museu del Montsià. Mesura 17 x 12 x 7 mm. essent de pasta vidriada blanca groguenca amb restes de laca gris blavenca, duu una perforació longitudinal. Se li atribueix una datació als segles VII-VI aC.

Bibliografia:

ALMAGRO-GORBEA, Martín; GRAELLS I FABREGAT, Raimon. (2011). “Escarabeos del noreste de Hispania y del sur de la Galia: catálogo, nuevos ejemplares e interpretaciones”. Lucentum. XXX. pp. 25-87

Categories: Peces

Entrades relacionades

Peces

Motlles de ceràmica amb la representació del déu Bes

Motlles de ceràmica amb la representació del déu Bes Incorporem dues referencies mes al nostre recopilatori, es tracta dels motlles de ceràmica per obtenir figuretes del déu Bes trobades a la necròpolis Púnica de Puig Llegiu més…

Peces

L’Escarabeu Etrusc de Torrelló de Boverot

Perteny al fons del Museu Monogràfic del Torrelló del Boverot – Museu d’Almassora. L’escarabeu, tallat sobre cornalina, presenta de forma metòdica a la cara externa les parts de l’escarabat ben definides, aixi el clipis o Llegiu més…

General

Col·lecció Juan Mercé

Col·lecció Juan Mercé La anomenada col·lecció Juan Mercé esta formada per mes de un centenar d’objectes, encara que especialitzada en ceràmica i vaixella de pedra , de la que el Museu Egipci de Barcelona ens Llegiu més…