Un Escarabeu de Tuthmosis III al Museu de les Terres de l’Ebre

De manufactura saïta i de probable producció a Nàucratis (Pimeri) imitaria els escarabeus del rei Tuthmosis en un exercici de recuperar tot l’antic o arcaic.
Peça procedent de la necròpolis d’incineració paleo-ibèrica de Mas de Mussols, als terrenys de La Palma. L’Aldea, a Tortosa. Trobada a la tomba X, en les excavacions realitzades per el Dr. Maluquer entre novembre de 1966 i gener de 1967.
L’anvers dibuixa el protòrax i no es representen els èlitres. Les potes apareixen de manera esquemàtica. En el revers podem observar una Esfinx estirada mirant a la dreta, amb un Falcó amb les ales obertes i un Udjat damunt, al davant una ploma Maat y a sota el símbol nb. Tot plegat envoltat per una línia circular.
Número de catalogació 02155 del Museu del Montsià. Mesura 17 x 12 x 7 mm. essent de pasta vidriada blanca groguenca amb restes de laca gris blavenca, duu una perforació longitudinal. Se li atribueix una datació als segles VII-VI aC.

Bibliografia:

ALMAGRO-GORBEA, Martín; GRAELLS I FABREGAT, Raimon. (2011). “Escarabeos del noreste de Hispania y del sur de la Galia: catálogo, nuevos ejemplares e interpretaciones”. Lucentum. XXX. pp. 25-87

Categories: Peces

Entrades relacionades

General

Els Semis de la seca d’Ebusus dels museus catalans – 1a. Collita.

Els Semis de la seca d’Ebusus dels museus catalans – 1a. Collita. Encunyades des de el segle IV aC., els Semis que trobem son majoritàriament datats com a moneda Republicana, eina del comerç cartaginès, circulen Llegiu més…

Peces

Terracota amb la corona Hedjet al museu d’Ullastret

Terracota amb la corona Hedjet al museu d’Ullastret Afegim al recopilatori corresponent al Museu d’Ullastret aquesta terracota de procedència púnica, datada al segle III aC. Que duu una corona tronc-cònica a la manera de la Llegiu més…

Peces

Una nova figura d’Isis al Museu Bíblic Tarraconense

Una nova figura d’Isis al Museu Bíblic Tarraconense Incorporem al recopilatori del Museu Bíblic Tarraconense, la figura de la deessa Isis que podeu veure a la imatge adjunta. Germana i esposa d’Osiris i mare d’Harpòcrates Llegiu més…