Un Escarabeu de Tuthmosis III al Museu de les Terres de l’Ebre

De manufactura saïta i de probable producció a Nàucratis (Pimeri) imitaria els escarabeus del rei Tuthmosis en un exercici de recuperar tot l’antic o arcaic.
Peça procedent de la necròpolis d’incineració paleo-ibèrica de Mas de Mussols, als terrenys de La Palma. L’Aldea, a Tortosa. Trobada a la tomba X, en les excavacions realitzades per el Dr. Maluquer entre novembre de 1966 i gener de 1967.
L’anvers dibuixa el protòrax i no es representen els èlitres. Les potes apareixen de manera esquemàtica. En el revers podem observar una Esfinx estirada mirant a la dreta, amb un Falcó amb les ales obertes i un Udjat damunt, al davant una ploma Maat y a sota el símbol nb. Tot plegat envoltat per una línia circular.
Número de catalogació 02155 del Museu del Montsià. Mesura 17 x 12 x 7 mm. essent de pasta vidriada blanca groguenca amb restes de laca gris blavenca, duu una perforació longitudinal. Se li atribueix una datació als segles VII-VI aC.

Bibliografia:

ALMAGRO-GORBEA, Martín; GRAELLS I FABREGAT, Raimon. (2011). “Escarabeos del noreste de Hispania y del sur de la Galia: catálogo, nuevos ejemplares e interpretaciones”. Lucentum. XXX. pp. 25-87

Categories: Peces

Entrades relacionades

MUSEUS

Les noves referencies del Museu Egipci de Barcelona

Les noves referencies del Museu Egipci de Barcelona Amb l’ocasió del 25é aniversari (si es que cal una raó) , el Museu ha ampliat el seu fonts amb 18 noves obres de l’antic Egipte. Ha estat Llegiu més…

General

Un escarabeu egipci procedent de Mallorca

Anvers i revers del escarabeu egipci de Mallorca (fotos de Cristòfor Veny cedides a l’autor, preparades per R. Àlvarez). Un escarabeu egipci procedent de Mallorca De Mallorca procedeix un escarabeu; l’única peça egípcia que, amb certa seguretat, Llegiu més…

General

El que hi ha d’egipcià a un museu català – Museu de les Terres de l’Ebre

El que hi ha d’egipcià a un museu català Museu de les Terres de l’Ebre Creat el 2011, és un espai museístic dedicat a la historia, l’etnografia, l’ecologia, l’economia i la geografia del delta de Llegiu més…