A Europa es coneixen pocs exemplars d’aquestes petites ampolles o cantimplores de ceràmica que contenien aigua del santuari de Sant Menna ( Karm Abu Minas, Egipte).
Sant Menna va néixer a Egipte, estigué enrolat a les legions romanes i morí martiritzat al inici del s.IV a Frígia (Anatòlia). Els coptes el consideraven el patró del desert, el sant dels criadors de camells i dels mercaders de caravanes. La seva iconografia es igual a la de Daniel, però flanquejat per dos dromedaris en lloc de dos lleons con el primer.
El seu culte s’estengué per Palestina, Constantinoble, Grècia, Itàlia i França. A Catalunya, les dues úniques esglésies dedicades a aquest sant, ho son la de Sentmenat i la de Vilablareix.
El Museu de Mallorca, en te aquesta, podeu veure mes a info, i el recull de totes les que tenim a : Ampolletes de Sant Menna a Catalunya

Categories: GeneralMUSEUSPeces

Entrades relacionades

General

Amulets de tipus egipci de l’aixovar funerari de la tomba 586 de la necròpolis del “Cabecico del Tesoro”

Amulets de tipus egipci de l’aixovar funerari de la tomba 586 de la necròpolis del Cabecico del Tesoro al conjunt arqueològic ibèric del Verolay a Santo Angel. Depositat al Museu Arqueològic de Murcia. Figureta Horus, Llegiu més…

General

Un Horus molt ben conservat, trobat a la necròpolis El Cigarralejo

Un Horus molt ben conservat, trobat a la necròpolis El Cigarralejo  Trobat a la necròpolis del conjunt ibèric del Cigarralejo, a la població de Mula, a tocar del Baix Segura, concretament a sepultura numero T-180. Llegiu més…

General

Figura antropomorfa amb cap de Falcó. Horus

El Museu Municipal «Jerónimo Molina» de Jumella, a la comarca de l’Altiplà es depositari d’aquesta figureta d’Horus, trobada al jaciment de lanecròpoli del “poblado” a Coimbra del Barranco Ancho.Emmotllada en pasta i vidrada, mesura 37 x Llegiu més…