El Taueret de Caterina Albert i Paradís

Tueris o Toeris (nom grec) o Taueret (nom egipci) també escrit Taweret, Taurt, Tuat, Taouris, Tuart, Ta Weret i Tawaret, és la deessa egípcia de la fertilitat i el part. El nom de “Taweret” significa, “la que és gran”. Era una deessa que es representava amb cap i cos d’hipopòtam, cua de cocodril i mans i peus de lleona. Normalment sol aparèixer representada aixecada aguantant-se sobre les potes del darrere, i no sempre amb un ganivet en una mà i en l’altra el símbol (Sa) que representa la protecció. Aquesta excel·lent eepresentació de la deessa hipopòtam Tueris, prenyada, d’acord amb la iconografia tradicional, pertany al fons Víctor Català dipositat al Museu Alfolí de la Sal de la vila de L’Escala. Aquest amulet correspon al signe E25 de Gardiner, Coneixem numero-ses imatges procedents d’Egipte, A la mediterrània occidental aquest tipus d’amulet es conegut a Cartago i a la Sardenya, podem veure varis exemplars, com es el cas, dels trobats a la necròpolis de Puig des Molins i ara al Museu arqueològic d’Eivissa, essent notables els paral·lelismes amb els exposats a varis museus catalans. Per saber-ne més sobre el fons Víctor Català cliqueu aquí.

Categories: GeneralPeces

Entrades relacionades

General

La Col·lecció Egipcia dels Amatller

La col·lecció egipcia dels Amatller El 1909 la família Amatller empren un viatge que els ha de portar fins a Egipte i al actual Sudan, sens dubte l’afició per la fotografia deixa la petjada del Llegiu més…

General

Gran troballa

Gran troballa en el fons arqueològic Victor Català Ens hem de felicitar de saber de l’existència d’un nou escarabeu de procedència egípcia en el Fons Victor Català. És l’Alfoli de la Sal de la vila Llegiu més…

MUSEUS

La Nina del Museu de l’Art de la pell de Vic

La Nina del Museu de l’Art de la pell de Vic Nina egípcia. Cuir modelat i policromat, tot plegat de color fosc. Modelada en forma de nina. Presenta decoració amb tela enganxada i plata. Porta Llegiu més…