Una placa de Bes, inèdita.
Aquesta placa rectangular realitzada a motlle amb la figura del déu Bes, representat de cos sencer, amb els genolls flexionats i el seu característic plomall de set plomes. El rostre caricaturesc està emmarcat per una barba espessa, i cap dels seus trets passen inadvertits: orelles grans, nas ample i camús, llavis gruixuts i grans ulls amb celles desproporcionades. Està nu amb l’estómac i el melic molt marcats, mentre que el sexe es representa de forma més esquemàtica. Els braços estan doblegats sobre el pit i en cada mà subjecta una serp, contraposades l’una a l’altra.

Prové d’una sitja plena de fragments ceràmics recuperats en un taller terrissaire denominat FE-13, i que estava situat als voltants del carrer del Periodista Pere Francesc Escanellas, a ses Figueretes (Eivissa). El taller va estar en actiu durant l’últim quart del segle III aC., manufacturant gairebé tota la producció local de la seva època. A més, a la mateixa sitja, es van localitzar ceràmiques d’importació de vernís negre, gerros ibèrics, àmfores de procedència ibèrica, greco-itàliques i del Mediterrani central.

Les representacions plàstiques del déu Bes no són massa habituals, deixant de costat els amulets, els escarabeus, i sobretot, les monedes, on la imatge omnipresent del déu va quedar unida per sempre a les de les seves illes (inclosa Formentera) i que va portar al déu nan per tots els racons del Mediterrani.

Si en voleu saber més, cliqueu a +info:

Categories: GeneralMUSEUSPeces

Entrades relacionades

General

Del Delta del Nil a la Plaza del Rei

Del Delta del Nil a la Plaza del Rei Àmfora de cos globular acanalat amb nanses del tipus Egloft 167, trobada en excavació realitzada l’Arxiu Administratiu de Barcelona, entre el palau Requesens i la muralla Llegiu més…

General

Una nova aportació: Figureta de Nefertum

Una nova aportació al nostre recopilatori, procedent d’una col·lecció privada, una figureta votiva de bronze i intacte, del déu Nefertum. Mesura 68 mm. Període Tarda. Nefertum, és el déu de la planta de lotus i una divinitat solar Llegiu més…

General

Saps ? Tenim més de 135 Uixebtis a nostre país.

Saps ? Tenim més de 135 Uixebtis a nostre país. Poc a poc anirem obrim la capsa de dades.