Una placa de Bes, inèdita.
Aquesta placa rectangular realitzada a motlle amb la figura del déu Bes, representat de cos sencer, amb els genolls flexionats i el seu característic plomall de set plomes. El rostre caricaturesc està emmarcat per una barba espessa, i cap dels seus trets passen inadvertits: orelles grans, nas ample i camús, llavis gruixuts i grans ulls amb celles desproporcionades. Està nu amb l’estómac i el melic molt marcats, mentre que el sexe es representa de forma més esquemàtica. Els braços estan doblegats sobre el pit i en cada mà subjecta una serp, contraposades l’una a l’altra.

Prové d’una sitja plena de fragments ceràmics recuperats en un taller terrissaire denominat FE-13, i que estava situat als voltants del carrer del Periodista Pere Francesc Escanellas, a ses Figueretes (Eivissa). El taller va estar en actiu durant l’últim quart del segle III aC., manufacturant gairebé tota la producció local de la seva època. A més, a la mateixa sitja, es van localitzar ceràmiques d’importació de vernís negre, gerros ibèrics, àmfores de procedència ibèrica, greco-itàliques i del Mediterrani central.

Les representacions plàstiques del déu Bes no són massa habituals, deixant de costat els amulets, els escarabeus, i sobretot, les monedes, on la imatge omnipresent del déu va quedar unida per sempre a les de les seves illes (inclosa Formentera) i que va portar al déu nan per tots els racons del Mediterrani.

Si en voleu saber més, cliqueu a +info:

Categories: GeneralMUSEUSPeces

Entrades relacionades

General

Una nova aportació: Figureta de Nefertum

Una nova aportació al nostre recopilatori, procedent d’una col·lecció privada, una figureta votiva de bronze i intacte, del déu Nefertum. Mesura 68 mm. Període Tarda. Nefertum, és el déu de la planta de lotus i una divinitat solar Llegiu més…

General

Saps ? Tenim més de 135 Uixebtis a nostre país.

Saps ? Tenim més de 135 Uixebtis a nostre país. Poc a poc anirem obrim la capsa de dades.

General

Un bou Apis, nova incorporació al nostre repositori digital.

Un bou Apis, nova incorporació al nostre repositori digital. Aquesta figura votiva del bou Apis, que du el disc de sol amb un ureu entre les banyes, es la nova incorporació de la col·lecció privada Llegiu més…