arq.eivissa353
.
Propietat de Museu Arqueològig d’Eivissa i Formentera
  • Aquesta obra forma part del fons del Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera.
nom
Placa amb Bes
mides
76 x 99 x 12,5 mm
material
Pasta ceràmica de color ocre, amb abundants partícules de mica i calç de mida gran.
procedencia
Excavacio Eivissa
època/dinastia
Segle III aC.
referencies
  • Número d’inventari MAI10038/310
  • Aquesta figura de terracota es va trobar en el transcurs dels treballs
    de l’excavació d’urgència realitzada el 1981 en una sitja plena
    per ceràmiques fragmentades d’època púnica, procedents d’una
    indústria terrissera dels voltants del lloc de l’intervenció, en
    el carrer de periodista Francesc Escanellas, de barri de ses
    Figueretes de la ciutat d’Eivissa, encara que no està clar si aquesta peça va ser confeccionada en aquest lloc, o bé si es tracta de peces que poguessin pertànyer a seus operaris. Aquest taller s’ha anomenat FE-13.
comentaris
  • Placa rectangular en positiu amb un relleu fet a motlle. la cara posterior, lleugerament còncava, està irregularment allisada, la anterior té en relleu la figura de l’déu Bes. En les dues cantonades superiors presenta a cadascuna un orifici de suspensió, el esquerre trencat. La figura de Bes, que ocupa pràcticament la totalitat de la placa, està representada de cos sencer, dempeus i de front, amb els genolls lleugerament flexionats. Sobre el cap porta un plomall de set plomes, molt obert a la part superior. el rostre caricaturesc està emmarcat per una barba de bucles, presenta grans i esquemàtiques orelles, un nas ample i camús, de cap per formada per llavis gruixuts i grans ulls amb les celles desproporcionades. La figura apareix nua, apreciant el estómac i marcant-se amb un cercle el melic, més avall el sexe està representat esquemàticament. Tots dos braços estan doblats sobre el pit i amb cadascuna de les mans subjecta sengles serps, la part superior apareix contraposada i envoltant el cap de Bes i la inferior ressegueix el perfil de les cames de l’déu, que apareixen doblegades, amb els peus cap a fora i sobre una espècie de peanya irregular. 
bibliografia
  1. Fernandez Jordi H. – Padro Josep. Escarabeos del Museo Arqueologico de Ibiza. Treball MAI, 1982.
  2. Baqués Estapé Llorenç. Escarabeos egipcios de Ibiza. Ampurias 36-37 1974-1975, pag.87-146
  3. Fernandez Jordi H. – Padro Josep. Amuletos tipo egipcio museo arqueologico de Ibiza. Treball MAI.
  4. Padro Josep. Divinidades Egipcias en Ibiza. I-V Jornadas de Arqueología Fenicio-Púnica . Ibiza 1986-89.Museu Arqueològic d’Eivissa
  5. Padro Josep. La Glíptica Fenicio-Púnica y los Escarabeos de Ibiza. Producciones Artesanales Fenicio – Púnicas. VI Jornadas de Arqueollogía Fenicio – Púnica. Ibiza 1991.
  6. Benjamí Costa, Jordi H. Fernandez. Magia y Supertición en el Mundo Fenicio – Púnico. XXI Jornadas de Arqueología Fenicio – Puníca. Eivissa 2006.
  7.  RAMON TORRES, Joan. FE-13. Un taller alfarero de época púnica en Ses Figueretes (Eivissa). Treballs del Museu Arqueològic d´Eivissa i Formentera, nº 39. Eivissa (m): Govern Balear, 1997. pp. 62-63, fig. 56, 310, lám. XI, 310. 
  8. VELÁZQUEZ BRIEVA, Francisca. El dios Bes. De Egipto a Ibiza. Treballs del Museu Arqueològic d´Eivissa i Formentera, nº 60. Eivissa (m): Govern Balear, 2007. pp. 154-155, lám. XLV, fig. 1.
procedencia imatges
  • Propietat de Museu Arqueològig d’Eivissa i Formentera
  modificat  24/05/2020