Una placa de Bes, inèdita.
Aquesta placa rectangular realitzada a motlle amb la figura del déu Bes, representat de cos sencer, amb els genolls flexionats i el seu característic plomall de set plomes. El rostre caricaturesc està emmarcat per una barba espessa, i cap dels seus trets passen inadvertits: orelles grans, nas ample i camús, llavis gruixuts i grans ulls amb celles desproporcionades. Està nu amb l’estómac i el melic molt marcats, mentre que el sexe es representa de forma més esquemàtica. Els braços estan doblegats sobre el pit i en cada mà subjecta una serp, contraposades l’una a l’altra.

Prové d’una sitja plena de fragments ceràmics recuperats en un taller terrissaire denominat FE-13, i que estava situat als voltants del carrer del Periodista Pere Francesc Escanellas, a ses Figueretes (Eivissa). El taller va estar en actiu durant l’últim quart del segle III aC., manufacturant gairebé tota la producció local de la seva època. A més, a la mateixa sitja, es van localitzar ceràmiques d’importació de vernís negre, gerros ibèrics, àmfores de procedència ibèrica, greco-itàliques i del Mediterrani central.

Les representacions plàstiques del déu Bes no són massa habituals, deixant de costat els amulets, els escarabeus, i sobretot, les monedes, on la imatge omnipresent del déu va quedar unida per sempre a les de les seves illes (inclosa Formentera) i que va portar al déu nan per tots els racons del Mediterrani.

Si en voleu saber més, cliqueu a +info: