alacant003
.
Propietat de Museu arqueològic d’Alacant

  • Aquesta obra forma part del fons del Museu arqueològic provincial d’Alacant, MARQ.
nom
Amulet antropomorf de Horus
mides
Long.: 8 cm; ampla.: 2’3 cm; gruix: 1,5 cm.
material
Pasta silícia
procedencia
Necròpolis de l’Albufereta, Alacant.
època/dinastia
Segle IV a. C.
referencies
  • Número d’inventari: CS4488
  • Segons la publicació de Padro: 16.02
  • Amulet trobat a l’Albufereta d’Alacant.
  • Segons MACQ
    Amulet en forma de déu Horus que presenta una perforació circular a l’esquena per a ser usat com penjant. Plasma la imatge d’un déu antropomorf, amb cara de falcó, molt estilitzada i en actitud hieràtica, sobre un petit plint llis. Els ulls són grans i triangulars, i el pic corb, punxegut i poc prominent. Sobre el cap llueix una cresta amb banda horitzontal i incisions verticals, degeneració de la Psquent, “doble corona” o tiares de l’Alt i Baix Egipte. A la part posterior del cap s’intueix el Nemes, tocat que baixa sobre les espatlles. L’esquena recolza sobre un petit pilar llis perforat lateralment. Vesteix faldellí curt plisat i la cama esquerra es troba avançada, el braç dret apareix estès i enganxat al cos, mentre que l’esquerre es dobla, sobre el ventre. 
comentaris

bibliografia
  1. Padro i Parcerisa Josep. Egyptian-type Documents from the Mediterranean Littoral of the Iberian Peninsula before the Roman Conquest, Études Préliminaires aux Religions Orientales dans l’Empire Romain, T,65, Leiden, vol.I, 1980: vol.II,1983: vol III, 1985
  2. Padro Josep. Divinidades Egipcias en Ibiza. I-V Jornadas de Arqueología Fenicio-Púnica . Ibiza 1986-89.Museu Arqueològic d’Eivissa
  3. Benjamí Costa, Jordi H. Fernandez. Magia y Supertición en el Mundo Fenicio – Púnico. XXI Jornadas de Arqueología Fenicio – Puníca. Eivissa 2006.
  4. Andrews, Carol. 1994 Amulets of Ancient Egypt. University of Texas Press, Austin.
  5. Petrie, W.M. Flinders. 1914 Amulets. Constable & Company, London, UK.
  6. Olcina Doménech Manuel H. Ramon Sanchez Julio J. Objetos egipcios en Alicante. MARQ alacant 2010 (text de Carolina Domench Belda)
procedencia imatges
  • Propietat de Museu arqueològic provincial d’Alacant -MARQ-
modificat  21/10/2014