Canònica de Santa Maria de Vilabertran
.
LA CREU DE VILABERTRAN
A només un quilòmetre de Figueres, la Canònica de Vilabertran és un magnífic conjunt romànic que va acollir una de les primeres comunitats de monjos agustins de Catalunya. Construïda entre els segles XI i XIII, els seus edificis són sobris i gairebé inexpugnables, com si es tractés d’una fortalesa.
comentaris
Jaume II d’Aragó, el Just, rei d’Aragó, de València i comte de Barcelona, i Blanca, d’Anjou o Blanca de Nàpols, princesa de Nàpols i reina consort d’Aragó, reben del comte d’Empúries com a regal de noces una creu, una meravella de plata daurada i pedreria, que inclou en els encasts objectes de procedència “pagana”

.

 

Canònica de santa Maria de vilabertran
Carrer de l’Abadía, 4
T. 972 50 87 87
17760 vilabertran
(Alt Empordà)

Enfilat en un racó de la roseta inferior, allí hi és un escarabeu, amb un text en grec:

OP-IEZUS-Naza-ReNu-REXIU-DEOROUM. O dit en català: Jesús de Natzaret, rei dels jueus.

l’escarabeu

Podem veure com el escarabeu, o millor dit escaraboid, mostra a un Scarabeus Sacer amb una esfera solar i els seus raigs, de fàbrica en jaspi gris fosc la seva manufactura d’època imperial romana, no pot amagar, fins i tot amb aquesta inscripció gnòstica grega, la seva inspiració i influència totalment Egípcia.
localització
   
bibliografia
  • Mas Negre Pere, Romeu Blasco Judit, Ardite Ramos Xavier. Iconografia de la creu de Vilabertran. 2008. Annals de l’Institutt d’Estudis Empordanesos, núm. 39, pàg. 277-299.
  • Németh György, Canós i Villena Isabel.OPΩPIOYΘ IN VILABERTRAN. 2000. Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik 130. pàg. 139-142
  • Almagro Gorbea Martín, Graells i Fabregat Raimon. Escarabeos del Noreste de Hispania y del sur de la Galia. Catálogo, Nuevos ejemplares e interpretacions. 2011. Lvcentvm. Anales de la universidad de Alicante XXX. pàg. 25.
procedencia de les imatges

  • Veure article senser a: 
  • Propietat del Museu de Historia de Catalunya
  • Imatges de la web del Museu i fotografies fetes al museu.
modificat 18/05/2013