Museu de Mataró
.
.El Carreró, 17-19, 08301 Mataró
Tel.937582401
El Museu de Mataró és una institució pluridisciplinar vinculada al territori, la seu central es troba a Can Serra, edifici d’estil renaixentista que fou bastit el 1565. L’exposició permanent presenta dos dels eixos temàtics del programa expositiu del museu relacionats amb la història de la ciutat; l’exposició Iluro, ciutat romana, a la primera planta, ofereix en cinc àmbits temàtics una aproximació al Mataró d’època romana que les excavacions dels darrers anys han permès conèixer millor. I l’exposició Mataró, ciutat mediterrània, situada a la segona planta, fa un recorregut en tres grans àmbits per la història de la ciutat des dels temps medievals fins a l’actualitat. El museu fou creat el 1894, encara que tenia precedents des del 1888.
El 1915 l’ajuntament adquirí Can Serra per al museu, però aquest no s’inaugurà definitivament fins el 1941.
Aqui podeu veure la col.lecció
historia
Depenent del Museu de Mataró, al Clos arqueològic de Torre Llauder es conserven les restes de les dependències senyorials d’una vil·la romana amb paviments de mosaic. Construïda a l’època d’August (finals del segle I aC), va pertànyer al territori de la ciutat romana d’Iluro.
Com a patrimoni extern del museu cal destacar també el poblat ibèric i el castell medieval de Burriac i, pel seu valor artístic, la barroca Capella dels Dolors, obra d’Antoni Viladomat, la basílica de Santa Maria de Mataró, ila Casa Coll i Regàs, obra de J.Puig i Cadafalch.
bibliografia
Padró i Parcerisa Josep, Egyptian-Type documents fron the mediterraneant litoral of the iberian peninsula before the roman conquest, leiden blill, 1980-83
Garcia Rosello Joaquim. Turo dels Dos Pins, necropolis iberica. Editorial AUSA. Sabadell 1995
CLARIANA, J.F.: D’Ilturo a Iluro: d’íbers a romans. Algunes consideracions”. XVII Sessió d’Estudis Mataronins 2001. Mataró 2002.
SANMARTÍ, J.; ASENSIO, D.: “Fenicis i púnics en el territori de Catalunya: cinc segles d’interacció colonial”. Fonaments, 89-105. Barcelona, 2005.
altres referencies
Facebook del Museu de Mataró
Les Muralles d’Ilturo
Aqui podeu veure la col.lecció
noticies
castell de burriac
agraïments i credits
a Sra. Àngels Soler, del museu. A Rosa Isabel Garí Lleixa i Joan Francesc Clariana Roig