Fundació Institut Amatller d’Art Hispànic
.
.

Casa Amatller.
Passeig de Gràcia, 41.
08007 Barcelona.
Tel.:932 160 175. Fax:934 670 194.
amatller@amatller.org
http://www.amatller.org

Per a lleguir altre article sobre l’Institut Amatller

Fotografies antigues d’Egipte d’Antoni Amatller

historia
Antoni Amatller i Costa (Barcelona, 1851-1910) fou un empresari català. Era nét de Gabriel Amatller, originari de Molins de Rei que va instal•lar vers el 1797 una fàbrica de xocolata artesanal al Born, Xocolates Amatller, i fill d’Antoni Amatller i Ràfols.
Després de tornar d’un viatge d’estudis a França i Suïssa, va traslladar la fàbrica a Sant Martí de Provençals i va modernitzar la producció seguint els models europeus, controlant la qualitat de les plantacions de cacau de Cuba. També va introduir els cartells i els cromos com a tècnica de publicitat del seu producte, encarregant el disseny a artistes com Ramon Casas, Apel•les Mestres i Alphonse Mucha, a qui li va encarregar el cartell del centenari.
Va combinar aquesta activitat amb el col•leccionisme i la fotografia. Era propietari de la col•lecció privada espanyola més important de vidre romà i vidre decorat. Fou membre de l’ Association Belge de Photographie de Brussel•les i va obtenir molts premis de fotografia, tot destacant en el retrat i fotografia costumista. va fer reportatges dels viatges que va fer a Tànger, Egipte, París i viatjà amb l’Orient Express.
Alhora, el 1898 va encarregar a l’arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch la transformació d’un bloc de pisos al passeig de Gràcia de Barcelona, que esdevingué l’anomenada Casa Amatller. Actualment hi és la seu de l’Institut Amatller d’Art Hispànic, creat per la seva filla Teresa Amatller i Cros.
bibliografia
http://www.historiacocina.com/gourmets/articulos/amatlle.htm
.
altres referencies
noticies
agraïments i credits