Museu Tèxtil i de la Indumentària de Barcelona
.

Museu del Disseny de Barcelona
Edifici Disseny Hub Barcelona
Pl.de les Glories Catalanes, 37-38
08018 Barcelona
Tel. +34 932 566 800
museudeldisseny@bcn.cat
www.museudeldisseny.cat

El museu pertany a l’Ajuntament de Barcelona, que va adquirir el 1883 els primers fons tèxtils amb part del Llegat Martorell a fi de formar un museu monogràfic. Això és el que feien aleshores moltes ciutats de tradició tèxtil a Europa, seguint especialment l’exemple de Lió, on la cambra de comerç creava el que seria el Museu Històric dels Teixits, un punt de referència de tots els centres d’aquest tipus.
.
.
Historia
Quan Manuel Rocamora i Vidal va oferir la seva col·lecció a la ciutat de Barcelona, va posar com a condició que s’exposés en un palau del carrer de Montcada. El Museu d’Indumentària – Col·lecció Rocamora es va instal·lar al Palau del marquès de Llió, al número 12 del carrer de Montcada.
El 1969 se’n va encomanar la custòdia al personal tècnic del Museu Tèxtil, que es va tancar i els fons del qual es van traslladar als magatzems del Palau Nacional de Montjuïc el 1970, mentre se n’esperava la instal·lació al Palau Nadal, al número 14 del carrer de Montcada. El 1978, els fons del Museu Tèxtil van anar al Palau del Marquès de Llió i al segon pis del Palau Nadal.
El 1982, el Museu Tèxtil i el Museu d’Indumentària – Col·lecció Rocamora, instal·lats en uns mateixos edificis i amb un mateix personal tècnic, s’unificaren en el Museu Tèxtil i d’Indumentària de Barcelona. El mateix any, l’Ajuntament decidí tancar el Museu de les Puntes i traslladar els seus fons i el personal al Museu Tèxtil i d’Indumentària, com a Secció de Puntes.
A partir de 1982 es van començar a fer exposicions temporals a la planta baixa i també es va iniciar l’exposició permanent dels fons més valuosos de l’antic Museu Tèxtil i de part de la  Secció de Puntes al segon pis. El setembre de 1989 s’obrí la sala dedicada a Pedro Rodríguez arran de la important donació feta per aquest modista i com a homenatge de la ciutat a la seva obra.
El setembre de 1992 el museu es va tancar per obres i es reobrí el 28 de setembre de 1993, amb una exposició permanent que responia a un canvi de concepció i renovació de peces, en qual s’apleguen els fons de l’antic Museu Tèxtil, de la Col·lecció Rocamora i del Museu de les Puntes, fent honor als fons més importants del museu, que durant anys havien romàs a les sales de reserva.
Des del mateix any 1993, l’Escola de Puntaires de Barcelona va ocupar dues sales del segon pis del Palau Nadal, que compartia amb sales de reserva del museu.
Durant uns pocs anys resta tancat fins que es integrat al nou edifici Hub de Barcelona el 2014.
bibliografia
Museo de Indumentaria : colección Rocamora. Museu Tèxtil i d’Indumentària. Barcelona 1970. Ayuntamiento de Barcelona. Delegación de Servicios de Cultura.
altres referencies
El nou Museu del Disseny de Barcelona, és el museu de les arts de l’objecte i del disseny, producte de la integració de les col·leccions dels Museus de les Arts Decoratives, el Museu de la Ceràmica, el Museu Tèxtil i de la Indumentària i el Gabinet de les Arts Gràfiques de la ciutat.
El museu conserva un fons de més de 70.000 objectes, abraçant des del segle IV aC fins l’actualitat.
noticies
Estrenat el 14 de desembre de 2014 i allotjat l’edifici Disseny Hub Barcelona de la plaça de les Glories Catalanes de la capital de Catalunya. Es el conglomerat de diverses col·leccions d’antic de la ciutat. La inauguració s’ha fet amb l’exposició anomenada “Extraordinàries !” dins de la que podem gaudir d’una mostra de la seva col·lecció de teixits coptes. Per saber-ne més
agraïments i credits