Biblioteca Funeraria Cementiris de Barcelona
.
.
Biblioteca de Cementiris de Barcelona
Carrer Mare de Déu del Port, 56-58.
Barcelona
Telèfon: 934 841 920
comunicacio@cbsa.cat
www.cbsa.cat/home.asp
Historia
Dins dels trets fundacionals de Cementiris de Barcelona SA, destaca el difondre la cultura i la història que hi ha dins dels recintes que administra. Citem aquí tres dels mes importants; Les visites guiades al patrimoni funerari, el museu de la col·lecció de carrosses funebres i l’espai de la biblioteca funerària, motiu d’aquest treball.
Biblioteca Funeraria
La primavera de 2013 va ser inaugurat el nou espai de la biblioteca funerària de Cementiris de Barcelona. La nova biblioteca, ubicada al mateix espai de la Col·lecció de Carrosses Fúnebres, al cementiri de Montjuïc, compta amb uns 3.600 exemplars de fons bibliogràfic i és el segon més gran d’Europa, després del de Viena.
Les publicacions de la biblioteca, que són d’arreu del món, se centren en els rituals funeraris de nombroses civilitzacions, des de la Prehistòria fins a l’actualitat. N’hi ha editades en català, castellà, gallec, anglès, francès, alemany, italià, portuguès i àrab. La biblioteca destaca per la seva col·lecció d’egiptologia, en bona part gràcies a la tasca de l’arqueòleg Manel Hernández Yllán, que va posar en marxa el projecte fa 30 anys, responen al gran culte als morts de la civilització de l’Antic Egipte.
La biblioteca, d’accés lliure al públic, es pot visitar de dimecres a diumenge, de 10 a 14h, a l’espai de la Col·lecció de Carrosses Fúnebres del Cementiri de Montjuïc.
Publicació

Els exemplars de més valor de l’espai són els tres de quatre volums de “The Temple of King Sethos – At Abydos”, publicat el primer, l’any 1933 per Amice Mary Carverley i Myrtle F. Broome, essent el seu editor Alan H. Gardiner.
El seu valor bibliogràfic és, en primer lloc, per ser els més antics de la biblioteca, i també perquè les seves imatges a tot color son de gran qualitat i es basen en el descobriment de tombes funeràries i cementiris de l’Antic Egipte, sent aquests els més importants i representatius per parlar sobre la temàtica funerària. Actualment, estan exposats a la biblioteca de forma oberta perquè es puguin veure els dibuixos del seu interior.

En la temporada de I925-1926 la The Egypt Exploration Society, després de l’excavació d’alguns anys exclusivament a Tell El Amarna, va decidir traslladar les seves activitats a Abidos, on el descobriment de la capella d’Osiris (el Osirion), interromput per la guerra, demanava amb urgència esser finalitzada. Durant una visita de John D. Rockefeller, Jr, en companyia de James Henry Breasted uns anys abans de la publicació d’aquest volum i la bellesa dels relleus pintats, així com l’excel·lència dels resultats de la senyoreta Calverley, influencia’n a Sr Rockefeller per finançar la publicació dels volums d’aquesta sèrie amb la major quantitat possible de làmines en color. El professor Breasted continua les negociacions amb el Dr Gardiner, i es va decidir que el treball hauria de ser una tasca conjunta de la The Egypt Exploration Society i The Oriental Institute of the University of Chicago. Els volums contenen una breu introducció, notes i 231 plaques que cobreixen les set capelles, complexos Osiris i segona sala hipòstila del temple de Seti I.

  • Sethos 1. The Temple of King Sethos I at Abydos, Volume I: The Chapels of Osiris, Isis and Horus.
    Copied by Amice M. Calverley, with the assistance of Myrtle F. Broome, and edited by Alan H. Gardiner.
    Publication of the Egypt Exploration Society (Architectural Survey) and the Oriental Institute of the University of Chicago.
    London: The Egypt Exploration Society; Chicago: The Oriental Institute of the University of Chicago, 1933

  • Sethos 2. The Temple of King Sethos I at Abydos, Volume II: The Chapels of Amen-Re’, Re’-Harakhti, Ptah, and King Sethos.
    Copied by Amice M. Calverley, with the assistance of Myrtle F. Broome, and edited by Alan H. Gardiner.
    Publication of the Egypt Exploration Society (Architectural Survey) and the Oriental Institute of the University of Chicago.
    London: The Egypt Exploration Society; Chicago: The Oriental Institute of the University of Chicago, 1935

  • Sethos 3. The Temple of King Sethos I at Abydos, Volume III: The Osiris Complex
    Copied by Amice M. Calverley, with the assistance of Myrtle F. Broome, and edited by Alan H. Gardiner.
    Publication of the Egypt Exploration Society (Architectural Survey) and the Oriental Institute of the University of Chicago.
    London: The Egypt Exploration Society; Chicago: The Oriental Institute of the University of Chicago, 1938.
Exemplar que no disposa la nova biblioteca.

  • Sethos 4. The Temple of King Sethos I at Abydos, Volume IV: The Second Hypostyle Hall. 1958.
  • La biblioteca també es depositaria de part de la feina de camp d’en Manel Hernández Yllán, realitzats en més de 18 viatges a Egipte con a col·laborador de excavacions i dibuixant.
agraïments i credits
 Sr Manel Hernandez Yllán
Fotografies exterior i interior / webmaster