MASSÍS DEL CANIGÓ VS EGIPTE ANTIC

Els nostres lectors poden sentir curiositat per l’enunciat d’aquest article.
Quin fil tan fi pot unir una de les muntanyes sagrades de Catalunya amb el nostre estimat Antic Egipte ¿
És en el subsòl d’aquest massís muntanyós del vessant nord del Pirineu oriental, on neixen les aigües termals i sulfuroses que proveeixen el balneari de Vernet des Bains.

El Gran Hotel Portugal

En aquesta localitat catalana del sud de França, concretament en el seu, Gran Hotel Portugal, que a finals del segle XIX per la seva fama i gla mur, allotja herois romàntics com Mimi de Burger o Marguerite Gautier, que en aquests temps de la Belle Epoque allotja al escriptor Rudyard Kipling (autor del Llibre de la Selva), el músic Nicolo Paganini o la princesa de Battemberg, va ser on va trobar assossec i alleugeriment a les seves malalties Ibrahim Pacha.

Vernet Les-Bains a l’actualidad

Dos segles abans de Crist en temps del domini romà, ja eren utilitzades les qualitats de les seves aigües termals en la cura de malalties de la pell i afeccions reumàtiques.
Va ser entre el 8 de desembre de 1845 i el 15 de febrer de 1846, el període de temps en què aconsellat pels seus metges i assessorat pel Doctor Lallemand, professor de la facultat de medicina de Montpeller, que entre altres, va rebre cures de banys d’aigua de mar, el fill de Muhammad Ali Pacha.

En el convuls escenari mundial que li va tocar viure, 1789-1848, el fill gran del constructor de la gran mesquita del Caire que porta el seu nom, va arribar a ser Wali (governador) d’Egipte durant set mesos, de 02/03/1848 a 10/11/1848, cap de l’exèrcit en les campanyes de Núbia i el Sudan, i durant la campanya militar en Hijaz contra els wahhabites, entre 1824 i 1828 en la lluita contra els grecs que defensaven l’Imperi Otomà i finalment durant la campanya de l’exèrcit de Muhammad Ali a Palestina, Síria i Anatòlia (1832 al 1841), on va sortir victoriós en la batalla de Nazib contra els Otomans. Aquesta batalla estava destinada a alliberar a Egipte i Síria dels Otomans i unificar als àrabs d’Egipte, Síria, Mesopotàmia i la península Aràbiga.
Els interessos de les potències europees de Londres, Moscou i París, obliguen a Ibrahim Pacha a retirar-se al seu estimat Egipte el 1848, la seva idea de creació d’un estat egipci va quedar postergada .
La mesquita d’Alexandria, les grans extensions de plantacions agrícoles modernes en Heliopolis, la primera modernització d’Egipte fins a la revolució dels Oficials Lliures el 1952, que assumeix la seva veritable independència, són alguns dels seus llegats.
Va morir infectat de tisi (tuberculosi pulmonar) el 10/11/1848
Ibrahim Pacha, en agraïment per les atencions rebudes en Vernet Les-Bains, ordena, fora regalada a la ciutat de Perpinyà una mòmia amb el seu sarcòfag i tapes. Regal que va ser rebut el 1847 i que resta exposat al Musée d’Historie Naturelle de Perpinyà.

La momia i el sarcófag de Jw-n-Hnswe

Bartomeu, Novembre de 2008

Bibliografía:
1. Padró i Parcerisa Josep, les Collections Égyptiennes des musées de la Catalogne , Barcelona 2001
2. Perraud Annie. La momie égyptiene du Muséum d’historie naturelle de Perpignan. Annales du Muséum, 12. 2003
3. Baqués Llorenç, Campillo D., Padro J., Porta E., Xarié J.M. Les mòmies egipcies dels museus catalans i balears. Nilus 9, 2000.
4. Información Arqueologica, 18 1975. Estudi d’una momia egipcia del Museu d’historia natural de Perpinya per un equip de l’Institut de Prehistoria i Arqueología.
5. Saura Marta. Els sarcòfags egipcis dels museus de Catalunya i balears. Nilus 10. 2001
Webs:
1. http://www.mediterranees.net/museum/momie.html
2. http://www.aly-abbara.com/voyages_pe…ransawi_2.html
3. https://egipte.org/?page_id=253