arq.eivissa0269
.
Propietat de Museu Arqueològig d’Eivissa i Formentera

  • Aquesta obra forma part del fons del Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera.
nom
Amulet Bastis
mides
22.5 x 15 x 8 mm
material
Pasta vidrada verd clar
procedencia
època/dinastia
referencies
  • Número d’inventari MAI4757/1
  • Número segons (1): 144
comentaris
Deessa – gata, anomenada Bastis en Grec, originària de Bubastis al delta del Nil. Simbolitzava la dolçor i la mansuetud, fins i tot l’amor, però podia fàcilment transformar en odi i ferocitat i va esdevenir en Sacmis, la Deessa – lleó. (Padró J. En Divinitats Egípcies a Eivissa (Universitat Barcelona))
Cal significar la varietat de representacions en forma d’amulet de la deessa gata, n’hi ha a capella, en columna, amb cries, sedent, etc. En les dinasties XXII i següents és molt freqüent en collarets.
W.M. Flinders Petrie el classifica com amulet de deïtat animal, com amulet amb figura de déus, relacionats amb el culte a aquest i als seus funcions, evoca el poder de la deïtat representada, teóforic, número 224.
bibliografia
  1. Fernandez Jordi H. – Padro Josep. Amuletos tipo egipcio museo arqueologico de Ibiza. Treball MAI.
  2. Padro Josep. Divinidades Egipcias en Ibiza. I-V Jornadas de Arqueología Fenicio-Púnica . Ibiza 1986-89.Museu Arqueològic d’Eivissa
  3. Benjamí Costa, Jordi H. Fernandez. Magia y Supertición en el Mundo Fenicio – Púnico. XXI Jornadas de Arqueología Fenicio – Puníca. Eivissa 2006.
  4. Andrews, Carol. 1994 Amulets of Ancient Egypt. University of Texas Press, Austin.
  5. Petrie, W.M. Flinders. 1914 Amulets. Constable & Company, London, UK.
  6. López-Grande M.J., Velázquez F., Fernández Jordi H., Mezquida A. Amuletos de Iconografía Egipcia procedentes de Ibiza. Museu Arqueológic d’Eivissa. Eivissa 2014.
procedencia imatges
  • Propietat de Museu Arqueològig d’Eivissa i Formentera
  modificat  29/01/2015