col.privada6-014
.
nom
Amulet Bastis
mides
15 x 8 x 4 mm
material
Pasta vidrada verd clar
procedencia
època/dinastia
referencies
  • Número 13
comentaris
Deessa – gata, anomenada Bastis en Grec, originària de Bubastis al delta del Nil. Simbolitzava la dolçor i la mansuetud, fins i tot l’amor, però podia fàcilment transformar en odi i ferocitat i va esdevenir en Sacmis, la Deessa – lleó. (Padró J. En Divinitats Egípcies a Eivissa (Universitat Barcelona))
Cal significar la varietat de representacions en forma d’amulet de la deessa gata, n’hi ha a capella, en columna, amb cries, sedent, etc. En les dinasties XXII i següents és molt freqüent en collarets.
W.M. Flinders Petrie el classifica com amulet de deïtat animal, com amulet amb figura de déus, relacionats amb el culte a aquest i als seus funcions, evoca el poder de la deïtat representada, teóforic, número 224.
bibliografia
  1. Fernandez Jordi H. – Padro Josep. Amuletos tipo egipcio museo arqueologico de Ibiza. Treball MAI.
  2. Padro Josep. Divinidades Egipcias en Ibiza. I-V Jornadas de Arqueología Fenicio-Púnica . Ibiza 1986-89.Museu Arqueològic d’Eivissa.
  3. Benjamí Costa, Jordi H. Fernandez. Magia y Supertición en el Mundo Fenicio – Púnico. XXI Jornadas de Arqueología Fenicio – Puníca. Eivissa 2006.
  4. López-Grande M.J., Velázquez F., Fernández Jordi H., Mezquida A. Amuletos de Iconografía Egipcia procedentes de Ibiza. Museu Arqueológic d’Eivissa. Eivissa 2014.
  5. Andrews, Carol. 1994 Amulets of Ancient Egypt. University of Texas Press, Austin.
  6. Petrie, W.M. Flinders. 1914 Amulets. Constable & Company, London, UK.
procedencia imatges
  • escanejat de les publicacions  4 
modificat 24/07/2015