Mai no moriran, si pronunciem el seu REN
Toda i Güell, Eduard (1855 Reus -1941 Vimbodí)
L’erudit, intel·lectual, filantrop, diplomàtic i professor Eduard Toda i Güell, es va llicencia en Dret 1873. Va exercir com a diplomàtic a nombrosos països europeus i de l’extrem orient, assolint el càrrec de cònsol general d’Espanya al Caire l’any 1884.
Persona de gran intel·lecte, va formar part del moviment literari “La Renaixença”, la seva facilitat per els idiomes, els seus articles periodístics, l’erudició en temes com la filatèlia o l’orientalisme, per exemple, la seva activitat comercial i la de mecenes, en els darrers anys, li van portar a objectius notables com la restauració del Monestir de Poblet, però va ser la faceta de primer egiptòleg català, la que volem glossar aquí.
Els seus coneixements d’egiptologia, l’amor pel llegat egipci, van tenir lloc durant la seva estada com a cònsol en aquest país. Que era llavors un protectorat de l’imperi Turc. Va recórrer Egipte i va tenir amistat amb els egiptòlegs residents en la ciutat del Caire, adquirint notables coneixements, acumulant fotografies i documentació, i fins i tot proporcionant-se objectes que formarien en el futur un esplèndida col·lecció de l’antic Egipte.
Entre les seves amistats, la de Gastón C. Ch. Maspero, llavors director del servei d’antiguitats i del Museu de l’antic Egipte del Caire, que li encarrega el 2 de febrer de 1886, l’excavació, de la que havia de ser una tomba no violada, de Sennedjem, a Deir el-Medina, (Tebas Oeste). Realitza un minuciós treball, d’inventari, fotografies, traducció de texts i còpia d’inscripcions.
Toda, torna a Espanya, i paral·lelament a altres missions diplomàtiques i altres tasques, dóna a conèixer els seus treballs editorials, realitza conferències, descobreix la documentació inèdita d’Ali-Bey a Paris i du amb ell, la col·lecció fins llavors mes nombrosa d’objectes egipcis, mai no portada a Espanya. Aquesta és distribuïda en gran part en donació a la Biblioteca Museu Victor Balaguer de Vilanova i La Geltrú, a algunes institucions europees i part venuda al futur Museu Nacional Arqueològic de Madrid. A la sala 17 del Museu del Caire, hi ha una modesta placa que recorda a Toda, i on podem contemplar part d’aquesta excavació.
Eduard Toda i Güell, va ser president de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense, president del Patronat per a la restauració de Poblet, vicepresident de la Comissió provincial de Monuments, membre de la junta de Museus de Barcelona i del Centre de Lectura de Reus, acadèmic de la Societat de les Bones Lletres de Barcelona, professor de l’escola bibliotecària de Barcelona, vicepresident del Patronat Santes Creus i membre de la secció científica de l’Institut d’Estudis Catalans.
Toda no torna mai més a Egipte, però la seva tasca com a pioner de l’arqueologia i de l’egiptologia es recordarà, com l’amor que va sentir pel seu país.
Bibliografia d’Eduard Toda i Güell (Egípcia)
- Estudios Egiptológicos. Sesostris, Madrid, 1886
- Estudios Egiptológicos. La muerte en el antiguo Egipto, Madrid, 1887
- Estudios Egiptológicos. Son Notém en Tebas: Inventario y textos de un sepulcro egipcio de la XX dinastía, Madrid, 1887
- La publicación Son Notém, fou reeditada en facsímil a Orientalia Barcinonensia, 10, Sabadell 1991, amb el títol de: Son Notém en Tebas. Sennedyem en Tebas, amb pròleg, apèndix i fotografies del professor Josep Padró.
- Catalogo de la colección egipcia de la Biblioteca-Museo Balaguer, Madrid, 1887
- La muerte en el antiguo Egipto. — Madrid : Tipografía de Manuel Hernández, 1887
- A través del Egipto, El Progreso, Madrid, 1889
- Las momias reales de Bulaq, Madrid, 1889
- “La découverte et l’inventaire du tombeau de Sen-Nezem” a Annales du Service des Antiquités de l’Égypte, XX, 1920, pàgs.145-160, amb una introducció i una nota de Georges Daressy.
- L’antic Egipte, manuscrito inédito.
Bibliografia de Eduard Toda i Güell (General)
- L’Alguer : Un poble català d’Itàlia. — Barcelona : La Renaixença, 1888
- Historia de la China, Madrid: El Progreso Editorial, 1893.
- L’Alguer : Un popolo catalano d’Italia / Eduard Toda i Güell ; Traduzione, introduzione e note a cura di Rafael Caria. — Sassari : Edizioni Gallizzi, 1981
- L’antic asceteri d’Escornalbou : conferència de D. E. Toda 27 de novembre de 1921” A: Butlletí Arqueològic : Publicació de la Societat Arqueològica Tarraconense. – Tarragona. – Época III, núm. 4 (1921, set.-des.) ; p. 100-101.
- Bibliografía espanyola d’Itàlia dels orígens de la imprempta fins a l’any 1900. – Castell d’Escornalbou, 1927. – 5 v.
- Cartas normandas . — [Barcelona] : Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 1988
- Els Castells de Valls” A: Butlletí Arqueològic : Publicació de la Societat Arqueològica Tarraconense. – Tarragona. – Època III, núm. 50 (1934, oct.-des.) ; p. 425-431
- La col·lecció de vidres antics de Poblet. A: Butlletí Arqueològic : Publicació de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense. – Tarragona. – Època III, vol. V, núm. 2(1935, abril-juny) ; p. 46-49 : il.
- La col.lecció pobletana del Museu Arqueològic de Tarragona. A: Butlletí Arqueològic : Publicació de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense. – Tarragona. – Época III, núm. 46(1933, octubre-desembre) ; p. 285-286.
- Los convents de Reus y sa destrucció en 1835 : Francescans de Santa Maria de Jesus, Carmelitas de Sant Joan- Pauls del Seminari, Monjas Carmelitas. -Reus : Revista del Centre de Lectura, 1930.
- La davallada de Poblet : Poblet als segles XVII i XVIII . — Poblet : Abadia de Poblet, 1997
- La destrucció de Poblet 1800 – 1900 : ocurrències al Monestir. Fugides de la Comunitat. dispersió de les riqueses. Llegendes dels tresors enterrats. — [Poblet] : Monestir de Poblet, 1935
- Destrucción de las sepulturas reales en Poblet en 1854. A: Butlletí Arqueològic : Publicació de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense. – Tarragona. – Época III, vol IV, núm. 1(1935, gener-març) ; p. 23-40.
- Discurs presidencial dels Jocs Florals de Barcelona. – Barcelona : Impremta La Renaixença, 1927
- El Doctor Joseph Ribera i Sans. — Barcelona : Tip. Vidal-Güell. 1930
- Enterro d’un aventurer anglès. A: Butlletí Arqueològic : Publicació de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense. – Tarragona. – Época III, núm. 8(1922, juliol-agost) ; p. 191-193.
- Escornalbou : edat prehistòrica. A: Butlletí Arqueològic : Publicació de la Societat Arqueològica Tarraconense. – Tarragona. – Época III, núm. 26 (1925, juliol-agost) ; p. 74-77.
- Escornalbou : la destrucció. [Riudecanyes]. A: Butlletí Arqueològic : Publicació de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense. – Tarragona. – Época III, núm. 33 (1926, set.-oct.) ; p. 245-253.
- Escornalbou : la fi dels agustins. A: Butlletí Arqueològic : Publicació de la Societat Arqueològica Tarraconense. – Tarragona. – Época III, núm. 29 (1926, gener-febrer) ; p. 146-156.
- Escornalbou : fundació del Seminari de Missions. [Lo convent francescà]” A: Butlletí Arqueològic : Publicació de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense. – Tarragona. – Época III, núm. 30 (1926, marzo-abril) ; p. 169-183.
- Escornalbou : la llibreria. A: Butlletí Arqueològic : Publicació de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense. – Tarragona. – Época III, núm. 31 (1926, maig – juny) ; p. 193-209.
- Escornalbou : llibrets de devoció. [Primers perills del convent]. A: Bolletí Arqueològic : Publicació de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense. – Tarragona. – Época III, núm. 32 (1926, julio-agosto) ; p. 221-234.
- Escornalbou : la montanya. A: Butlletí Arqueològic : Publicació de la Societat Arqueològica Tarraconense. – Tarragona. – Época III, núm. 25 (1925, maig – juny) ; p. 55-59.
- Escornalbou : lo monestir Agustina. A: Butlletí Arqueològic : Publicació de la Societat Arqueològica Tarraconense. – Tarragona. – Época III, núm. 28 (1925, nov.-des.) ; p. 113-121.
- Escornalbou : romans i alarbs. A: Butlletí Arqueològic : Publicació de la Societat Arqueològica Tarraconense. – Tarragona. – Época III, núm. 27 (1925, set.-oct.) ; p. 101-104.
- Estudis pobletans / per Eduard Toda y Güell. — Tarragona : Reial Societat Arqueològica, 1925, Conté: D. Pere A. d’Aragó; L’Abat Feliu Genover; Lo procés de Vallbona; Manuscrits de Poblet a Escornalbou; Lo pare Jaume Finestres; Lo campanar y las campanas de Poblet; Lo plet de Santas Creus; Questions pobletanas; Un negoci pobletá; Los comptes de Poblet; La gent de Poblet; Un frare miquelet.
- La gent de la casa. A: Butlletí Arqueològic : Publicació de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense. – Tarragona. – Época III, núm. 21(1924, setembre – octubre) ; p. 249-252.
- Los Grandes monasterios tarraconenses : Poblet, Santes Creus, Vallbona de las Monjas y Escornalbou. A: Los Monumentos arqueológicos y tesoro artístico de Tarragona y su provincia durante los años 1936-39 : Memoria de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense . – – Tarragona : Reial Societat Arqueològica Tarraconense, 1942. — p. 85-93
- Guía de España y Portugal. — Madrid : Fernando Fi, 1892
- Història de Escornalbou. — Tarragona : Reial Societat Arqueològica, 1926
- Monestir de Santes Creus. — Barcelona : Llibreria Verdaguer, 1929
- El Monestir de Poblet : Selecció d’articles 1883-1936 / Eduard Toda i Güell ; Edició anotada i introducció a cura de Gener Gonzalvo i Bou. — Montblanc : Centre d’Estudis de la Conca de Barberà, 2005, Conté: La destrucció de Poble; l’Arxiu de Poblet a l’Acadèmia de la Història de Madri; Las granjas y devesas de Poblet; Los mals comptes de Poblet; Poblet al començar l’any 1800; Lo volum V de la Historia de Poblet de Jaume Finestres; les Cases Noves de Poblet; Tercer dormitori dels monjos de Poblet; Enterrament d’una noya a Poblet en 1815; La Casa del Mestre de Novicis a Poblet; Reconstrucció de les Cases Noves de Poblet; El Museu de Poblet; El Comte de l’Assalt; Antoni Marañón el Trapense;Troballes a la bosseria de Poblet; Decoració moresca del sepulcre de Jaume I a Poblet; Per la reconstrucció de Poblet; La sepultura de Pere III; Resum de la vida del pobletà Francesc Dorda; Retorn a Poblet de la Biblioteca de Don Pere Anton d’Aragó
- Panteones reales de Poblet : Destrucción, envío de los fragmentos a Tarragona y abandono en los sótanos municipales en 1854 : Traslado al Museo Provincial en 1894 : Restitución al Monasterio en 1933. — Tarragona : Imprenta Suc. de Torres & Virgili, 1935
- Per la reconstrucció de Poblet. A: Per la Restauració del Monestir de Poblet . – Barcelona : Ràdio Associació de Catalunya, 1935. — p. 15-25
- Poblet : recorts de la Conca de Barberà. — Barcelona : Estampa de la Renaixensa, 1883
- Poblet al comensar el segle XVII. A: Butlletí Arqueològic : Publicació de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense. – Tarragona. – Época III, vol V, núm. 5(1936, gener-març) ; p. 125-137.
- Poblet en la ocupación francesa. A: Butlletí Arqueològic : Publicació de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense. – Tarragona. – Época III, núm. 38(1928, juliol-desembre) ; p. 25-34.
- Reconstrucció de Poblet : obres realitzades de 1930 a 1934 pel Patronat del Monestir / Memoria del President Eduard Toda i Güell. — Poblet : Monestir de Poblet, 1935.
- Reconstrucción de Poblet : obras realizadas de 1930 a 1934 por el Patronato del Monasterio / memoria del presidente Eduardo Toda y Güell. — Poblet : Monestir de Poblet, 1935.
- Recorts catalans de Sardenya. — Barcelona : La Ilustració Catalana, 1903
- Las torres de Salou de 1620 a 1650. — Reus : Revista del Centre de Lectura, 1926
- La tragèdia final del Príncep de Viana. A: Butlletí Arqueològic : Publicació de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense. – Tarragona. – Época III, núm. 40 (1929, juliol – 1932, juny) ; p. 104-112.Viatge a la Xina. — Barcelona : Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 1992.
- Annam and its minor currency (Shanghai, Noronha & sons, 1882)