montserrat0360
.

Propietat de Museu de Montserrat

  • Aquesta obra forma part del fons del Museu de Montserrat.
nom
Amulet SMA
mides
material
(1)
procedencia
època/dinastia
(2)
referencies
  • Sant Millan
  • Número inventari s/n
  • Altri referencia NR 466
comentaris
El SMA va ser un amulet, fet servir tant pels vius com pels difunts. Aquest talismà es creu que podia donar als morts el poder de respirar.
Simbolitza la unió, la continuïtat en l’afecte. Va ser utilitzat per enfortir aspectes com l’amistat, l’amor, la fidelitat, l’èxtasis i el benestar físic.
Com amulet funerari era introduït entre l’embolcall o en el cos de la mòmia. La SMA també representava la paraula egípcia “pulmó” i per tant era localitzat al pit de la mòmia per donar-li alè al submón. L’altra interpretació valida és la seva utilitat com a nus-amulet que garanteixi a l’usuari un cos unificat en aquest l’altre món.

El signe jeroglífic SMA (sm3) s’utilitza per expressar el concepte d’unió, en relació a les dues terres, les de l’Alt i Baix Egipte. És l’ideograma d’unir i unir-se. El fonograma sm3 correspon al F36 de la llista de Gardiner.

(1) Era freqüentment fabricat en basalt fosc o un altre tipus de pedra com l’hematites o oligist, l’obsidiana negra. Així com amb pòrfir negre o pedra calcària groga aquest últim cas s’uneix als de fusta daurada, freqüents en amulets funeraris de l’època tardana.

L’amulet en forma de la sm3 o SMA representa els pulmons d’un animal i la tràquea que, com jeroglífic, descriu la paraula “unificació” i “unir”.
En aparença s’assembla a un cor aixafat a una base de la qual emergeix un eix acanalat amb una barra transversal en la part superior. Que es representa amb freqüència en els costats del tron reial, lligat amb cordes, que acaben en un cap de papir o lliri, són lligams fets pels déus representatius de l’Alt i Baix Egipte o els déus del Nil del sud i del nord, tota una escena que retrata la unificació de les dues terres.

(2) Les primeres formes d’aquest signe, com a unió les trobem a les tombes reials, com amulet és freqüent i exclusiu en la XXVI dinastia i posterior Baixa època.

F. Petri el classifica com Amulet de Similars o Homopoèic amb el número 17.
C. Andrews el classifica com a amulet de poder, com similar, part de cos humà.

bibliografia
  • Andrews, Carol. 1994 Amulets of Ancient Egypt. University of Texas Press, Austin.
  • Petrie, W.M. Flinders. 1914 Amulets. Constable & Company, London, UK.
procedència imatges
  • Obra propietat de Museu de Montserrat
modificat 09/12/2011