vic0031
      .
 
© Museu Episcopal de Vic
Fotògraf:Joan MªDíaz
  • Aquesta obra forma part del fons del Museu Episcopal de Vic. Bisbat de Vic.Col.lecció Arqueologia.
  • Nefertem, junt amb els seus pares Ptah i Sejmet, formaven la triada menfita, el seu nom es pot traduir com Atum el Jove.
nom
Nefertem
mides
5.7 x 1.3 x 1 cm
material
Bronze
procedencia
època/dinastia
referencies
  • número MEV 3503, catalogació utilitzada per en Llorenç Baques i Estape a “Catalogo Inventario de las Piezas Egipcias del Museo Episcopal de Vic”
  • Figura amb nemes i Ureu,
  • a la nuca, hi te una anella per poder fer-se servir com amulet penjat.
  • Donació de Don Federico Rauret (General Auditor de guerra en el tribunal Mixte d’Alexandria), segons la publicació (3) ,fou editat el 6/11/1897 a La Veu de Montserrat.
comentaris
Nefertem era, en la mitologia egípcia, originalment la flor de lotus de la creació del món, que havia sorgit de les aigües primordials. Algun dels títols de Nefertem era “Aquell que és bonic” i una versió del Llibre dels Morts diu.
“Aixecarse com Nefertem, del lliri d’aigua blava, al nas de Ra (el creador i déu del sol)”
Nefertem finalment va ser vist com el fill del déu creador Ptah, i la deessa Sejmet. En art, Nefertem sol ser representat com un home jove bell que té flors de color blau de nenúfars al voltant del seu cap. També té de vegades el cap d’un lleó. Els antics egipcis sovint portaven unes petites estatuetes d’ell com amulets de la bona sort. F. Petri els classifica amb el número 175.
bibliografia
  1. Porta Eduardo i Xarrié José Mº. Estudio Radiografico de la Momia Egipcia del Museo Diocesano de Vic.Información Arqueológica, num.7 1972.Boletin informativo del instituto de prehistòria y arqueología de la diputación provincial de barcelona
  2. Baqués Estapé L. I Porta Ferrés E. Comunicaciones Las momias egipcias de los museos de cataluña y Baleares- Estudios de laboratorio sobre los restos egipcios en museos de cataluña y Baleares.en Información Arqueológica. Barcelona 1973*Boletin informativo del instituto de prehistòria y arqueología de la diputación provincial de barcelona*
  3. Baqués Estapé L.,Catalogo inventario piezas egipcias museo episcopal Vic. Ampurias 33-34 1971-72 ,pag.209-250
  4. Baqués Estapé Lorenzo, Galería de personajes en las piezas egipcias de los museos catalanes y museo balear, I, II, III, IV, V-, Información Arqueológica nº10, 11, 12, 13 i 14. Barcelona 1973*Boletin informativo del instituto de prehistòria y arqueología de la diputación provincial de barcelona*
  5. Baqués Estapé Lorenzo, Las piezas egipcias del Museo Episcopal de Vich. Información Arqueológica, num.6 1971.Boletin informativo del instituto de prehistòria y arqueología de la diputación provincial de Barcelona.
  6. Andrews, Carol. 1994 Amulets of Ancient Egypt. University of Texas Press, Austin.
  7. Petrie, W.M. Flinders. 1914 Amulets. Constable & Company, London, UK.
procedencia imatges
  • © Museu Episcopal de Vic. Fotògraf: Joan MªDíaz
  modificat 09/05/2013