col.privada6-012
.
nom
Placa rectangular
mides
17 x 13 x 4 mm
material
Pasta vidrada verd clar
procedencia
època/dinastia
referencies
 • Número 12
 • Al revers hi ha Hathor.
comentaris
Horus, per venjar la mort del seu pare, va declarar la guerra a Seth. Horus va vèncer, però en la contesa va perdre un ull.El amulet en forma d’ull, Udjat, sembla haver estat d’ús universal en totes les èpoques. Els egipcis el portaven per aconseguir-ne una vista sana i protecció.Classificació segons Petri com amulet: Déus o teofórics. Amulet Udjat, amb gravat que travessa, fet servir com un penjoll. Paral·lel a la classificació de Petri, amb el número 139r.
bibliografia
 1. Fernandez Jordi H. – Padro Josep. Amuletos tipo egipcio museo arqueologico de Ibiza. Treball MAI.
 2. Padro Josep. Divinidades Egipcias en Ibiza. I-V Jornadas de Arqueología Fenicio-Púnica . Ibiza 1986-89.Museu Arqueològic d’Eivissa.
 3. Benjamí Costa, Jordi H. Fernandez. Magia y Supertición en el Mundo Fenicio – Púnico. XXI Jornadas de Arqueología Fenicio – Puníca. Eivissa 2006.
 4. López-Grande M.J., Velázquez F., Fernández Jordi H., Mezquida A. Amuletos de Iconografía Egipcia procedentes de Ibiza. Museu Arqueológic d’Eivissa. Eivissa 2014.
 5. Andrews, Carol. 1994 Amulets of Ancient Egypt. University of Texas Press, Austin.
 6. Petrie, W.M. Flinders. 1914 Amulets. Constable & Company, London, UK.
 7. ROMÁN y CALVET, J.(1906): Los Nombres e importancia arqueológica de las Islas Pythiusas, Barcelona.
 8. PADRÖ i PARCERISA, J.(2014): Escarabeus d’Eivissa de la col·lecció Lluís Llobet. Treballs del Museu Arqueologic d’Eivissa i Formentera, Nº72. In Amicitia. Miscel·lània d’estudis en homenatge a Jordi H.Fernández, págs. 517-521.
procedencia imatges
 • escanejat de les publicacions  4 i 7
modificat 24/07/2015