col.privada6-013
.
nom
Amulet de cocodril
mides
15 x 8 x 4 mm
material
Pasta vidrada verd clar
procedencia
època/dinastia
referencies
  • Número 13
comentaris
Sobek en grec Suco, déu cocodril adorat especialment a Shedet posteriorment anomenada Cocodrilópolis (El-Fayum), al llac Moeris, així com en Nubt (Ombos) l’actual Kom Ombo, molt important en el panteó egipci, és citat en els Textos de les Piràmides, en els Textos dels Sarcòfags i en diversos himnes.
Els cocodrils són animals perillosos, però Sobek, com divinitat representada en amulet, ens parla d’una deïtat benvolent com l’aigua. El Nil surt de la seva suor i fa a la vall productiu, i com un déu de fertilitat se li vinculava amb el mite del renaixement al més enllà.
W.M.Flinders Petri els classifica com amulets de deïtats animals. Theophoric, número 240.
bibliografia
  1. Fernandez Jordi H. – Padro Josep. Amuletos tipo egipcio museo arqueologico de Ibiza. Treball MAI.
  2. Padro Josep. Divinidades Egipcias en Ibiza. I-V Jornadas de Arqueología Fenicio-Púnica . Ibiza 1986-89.Museu Arqueològic d’Eivissa.
  3. Benjamí Costa, Jordi H. Fernandez. Magia y Supertición en el Mundo Fenicio – Púnico. XXI Jornadas de Arqueología Fenicio – Puníca. Eivissa 2006.
  4. López-Grande M.J., Velázquez F., Fernández Jordi H., Mezquida A. Amuletos de Iconografía Egipcia procedentes de Ibiza. Museu Arqueológic d’Eivissa. Eivissa 2014.
  5. Andrews, Carol. 1994 Amulets of Ancient Egypt. University of Texas Press, Austin.
  6. Petrie, W.M. Flinders. 1914 Amulets. Constable & Company, London, UK.
procedencia imatges
  • escanejat de les publicacions  4 
modificat 24/07/2015