fontaubella011
.
Propietat privada-drets reservats ©
 
nom
Anubis-Anpu
mides
material
procedencia
època/dinastia
referencies
  • Número inventari: xxxx
  • Col.lecció d’objectes egipcis, egipticiants i pseudoegipcis, depositada i exposada a la Sala del Sindicat de la Torre de Fontaubella.
comentaris
Anubis nom grec donat al xacal o gos del desert al que trobem com el senyor de les necròpolis, l’obridor de camins, l’encarregat de guiar a l’esperit dels morts a la Duat, el que vigilava el fidel de la balança en el Judici de Osiris, com a senyor dels occidentals, com un dels generals d’Osiris, com a tòtem d’un dels nomos i fins i tot com el mateix Set.
És així com una representació en amulet, d’una forma canina, cal una clara identificació, el seu posat, els seus atributs, la seva datació, el material utilitzat en la seva confecció, etc.
És així com podríem arribar a determinar quina va ser la idea del seu creador; Anpu (Inpu, Ienpu, imaut o Imeut) el seu nom egipci al nord; Hermanubis com a deïtat romana, Anput la seva forma femenina, Upuaut o Upuat en egipci, déu de la guerra i la seva forma del sud, (el nom en grec seria Ofois o Ophois)
I així és com F. Petri també confon i interpreta diverses formes amb diverses referències, totes com amulets de déus d’animals, Theophoric Amulets
197. Anpu; 228. Set; 229. Upuaut; 230. Xacal de dos Caps anomenat Upuaut del sud i del Nord; 231.Chacal ajagut.
En la seva forma d’amulet és trobat entre els embenats del difunt, majoritàriament al pit i l’estómac.

  

bibliografia general
  • Petrie, W.M. Flinders. 1914 Amulets. Constable & Company, London, UK.
procedencia imatges
  • treball fotografic realitzat amb autorització del depositari i dels propietaris de la col.lecció
 modificat 27/05/2013