arq.eivissa012
 .
Propietat de Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera

 • Aquesta obra forma part del fons del Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera.
nom
Estoig porta amulet
mides
31,3 x 7 x 6 mm
material
Or
procedencia
Necropolis Puig des Molins
època/dinastia
V aC.
referencies
 • Número d’inventari MAI3836
 • Estoig porta-amulets d’or, cilíndric i buit, rematat per un cap de lleó de la deessa Sacmis, coronada pel disc solar i l’uraeus decorat amb incisions. Darrere de el disc presenta l’anella de suspensió decorada amb grànuls. Sota l’anella apareix el cos i cua de la serp. A la meitat i un terç inferiors presenta dos triples motllures separades per un puntejat. La cara, una mica aixafada, està emmarcada per les cabelleres de el lleó i sota aquestes presenta una decoració reticulada.
comentaris
 • Número segons (3): 252
 • Tot i que el prototip d’aquests amulets el trobem a Egipte, sense cap diví, es tracta d’un amulet específicament cartaginès, molt ben conegut en la mateixa Cartago i a Sardenya. D’Eivissa coneixem diversos exemplars d’aquestes característiques, tots ells procedents del Puig des Molins, aquest exemplar va aparèixer a la cambra nº 14 del Puig des Molins de les excavacions de 1922 .
bibliografia
 1. Fernandez Jordi H. – Padro Josep. Escarabeos del Museo Arqueologico de Ibiza. Treball MAI, 1982.
 2. Baqués Estapé Llorenç. Escarabeos egipcios de Ibiza. Ampurias 36-37 1974-1975, pag.87-146
 3. Fernandez Jordi H. – Padro Josep. Amuletos tipo egipcio museo arqueologico de Ibiza. Treball MAI.
 4. Padro Josep. Divinidades Egipcias en Ibiza. I-V Jornadas de Arqueología Fenicio-Púnica . Ibiza 1986-89.Museu Arqueològic d’Eivissa
 5. Padro Josep. La Glíptica Fenicio-Púnica y los Escarabeos de Ibiza. Producciones Artesanales Fenicio – Púnicas. VI Jornadas de Arqueollogía Fenicio – Púnica. Ibiza 1991.
 6. Benjamí Costa, Jordi H. Fernandez. Magia y Supertición en el Mundo Fenicio – Púnico. XXI Jornadas de Arqueología Fenicio – Puníca. Eivissa 2006.
 procedencia imatges
 • Propietat de Museu Arqueològig d’Eivissa i Formentera
  modificat  24/05/2020