museucantir001
.
Propietat de Museu del Càntir d’Argentona
 • Aquesta obra forma part del fons del Museu del Càntir d’Argentona.
nom
Càntir. Atuell nansat.
mides
485 x 305 mm
material
argila
procedencia
època/dinastia
referencies
 • Dipòsit Museu Ceràmica BCN N.I. 1.512
comentaris
 • Un gran desenvolupament de la ceràmica té lloc a les primeres civilitzacions de les valls mesopotàmiques (Sumer, Babilonia i Assíria) i a Egipte, entre els anys 5.000 i 2.500 a. C.
  En els seus inicis es tracta d’una ceràmica encara poc perfeccionada, feta totalment a mà. Mes endavant la ceràmica es perfecciona amb dues aportacions transcendentals: la roda de terrisser i el forn de doble cambra.
  En aquest període apareixen ja els primers càntirs, quasi sempre zoomòrfics (amb formes d’animal), utilitzats per a posar-hi líquids molt preuats (perfums, olis, …) i usats en cerimònies religioses, funeràries i altres rituals.

  Els humans sempre hem sentit una certa fascinació per copsar com un element de la cultura material o immaterial que sentim com a propi té alhora una presència universal, fet que atorga a aquest objecte una transcendència. Això és el que passa amb el càntir: de la seva presència que crèiem gairebé exclusiva del sud de l’Europa occidental hem descobert com en “dosis” més o menys altes, els càntirs són presents en multitud de països, i Egipte no fou diferent.

bibliografia
 1. CALVO, Oriol; ARNABAT M.Antonia (2001); Imatges del Càntir. Les representacions pictoriques d’un atuell de la mediterrania en la historia de l’art. Argentona
 2. CALVO, Oriol. (2007): Guia del Museu del Càntir. Argentona.
procedencia imatges
 • Propietat de Museu del Cântir
  modificat  04/03/2016