Vila.Museu – La Vila Joiosa
.

Calle Barranquet, 4
La Vila Joiosa (Alacant)
Tel. 966 851 001
info@vilamuseu.es
www.vilamuseu.es

.
aqui podeu veure la col.lecció

historia
El Museu de La Vila Joiosa es creà en 1975 per un grup d’afeccionats locals, amb Josep Payà Nicolau al front. Des d’aleshores s’arreplegaren nombroses peces del patrimoni arqueològic i etnogràfic local.
En 1995 fou reconegut com Col·lecció Museogràfica Permanent i el 6 de setembre de 1996 com Museu per la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència.
La secció d’Arqueologia del Museu s’ha enriquit considerablement com resultat de les excavacions realitzades al municipi, especialment pel que fa als fons d’èpoques ibèrica i romana (necròpolis de Poble Nou i Casetes, vil·la romana de Plans, etc.), així com islàmica (alqueries, mesquita i cementeri de l’Almiserà).
El Museu de la Vila Joiosa conté una de les col.leccions arqueològiques més destacades del País Valencià.
Nou projecte.-
Vilamuseu és la nova identitat corporativa de la Secció Municipal d’Arqueologia, Etnografia i Museus de la Vila Joiosa, dins de la Regidoria de Patrimoni Històric. En data de 25 de març de 2015, inaugura el nou edifici al solar de l’antic Col·legi Dr. Esquerdo, del carrer Colón, en ple centre urbà.
bibliografia
  • J. R. GARCÍA GANDÍA, J. PADRÓ i PARCERISA, Una cantimplora de fayenza egipcia procedente de la necrópolis de Les Casetes (La Vila Joiosa, Alicante) PYRENAE Universitat de Barcelona Departament de Prehistòria Història Antiga i Arqueologia 33-34 (2002-2003)
  • Aranzazu Vaquero G. Los Amuletos de la Tumba nº5 de la Necropolis Orientalizante de les Casetes. Vilajoiosa. Lucentum XXXI. 2012.
  • Garcia Gandia JR. La necrópolis orientalizante de les Casetes (La Vila Joiosa) Alacant 2009.
  • Olcina Doménech Manuel H. Ramon Sanchez Julio J. Objetos egipcios en Alicante. MARQ alacant 2010 (text de Carolina Domench Belda)
  • Abad Casals Lorenzo. La Vila Joiosa: arqueologia i Museu: Museos municipales en el MARQ. Alacant Fundació Marq 2011.
  • Domenech Belda Carolina. Objetos egipcios y egiptizantes en la protohistoria de Alicante. MARQ 2010 pag. 15-44.
altres referencies
Vilamuseu conserva una col·lecció excepcional, amb nombroses peces úniques, com la joieria fenícia (s. VI aC), els amulets i la cantimplora d’Any Nou egipcis (s. VI aC), la inscripció del mercat romà (s. II), el got ibèric del llindar de més enllà (s. I aC), el vestit redó (1790), el sonall de Somnus (s. I), el colador etrusc de vi (s. VI aC) o les copes gregues de figures negres (cap ha. 500 aC).
aqui podeu veure la col.lecció
noticies

 3.000 anys d’història en 4.500 m2

  • La Vila inaugura el nou edifici Museu, “Museu de la Vila”, on totes les parts de la història local i patrimoni s’exposaran en el futur
  • Les instal·lacions inclouen un espai dedicat a la investigació del naufragi Bou Ferrer del Consell nomenat primer BIC sota l’aigua de la regió a l’abril

agraïments i credits
 Departament “Colecciones e Instalaciones” del Museu.