Museu de L’Escala
.

Museu de L’Escala
Vila de L’Escala
https://museudelescala.com/
Alt Empordà

Sota la denominació comun de Museu de L’Escala, la vila disposa de varis espais expositius i/o culturals, aixi trobem:

  • L’Alfolí de la Sal és l’edifici més antic que es conserva a l’Escala. Situat al barri vell de l’Escala, va ser construït l’any 1697 aprofitant el monopoli de la sal, fou duana marítima i la seu d’associacions de pescadors.  L’Alfolí de la Sal és una excel·lent mostra de l’arquitectura gòtica civil tardana. L’edifici va ser adquirit per l’Ajuntament de l’Escala l’any 2006 i l’any 2017 se’n va finalitzar la restauració. Actualment funciona com a centre cultural i museu.
  • L’Espai Víctor Català al Clos del Pastor, casa i jardí que van ser donats per Antònia Bartomeu i Baró, de Reus, a l’escriptora Caterina Albert (Víctor Català) en reconeixement a la seva activitat literària. Des de 1975 el seu nebot Lluís Albert el tingué obert al públic com a Museu-Arxiu Víctor Català. El 16 de novembre de 2024 va ser inaugurat el nou espai dedicat a Caterina Albert / Víctor Català al Clos del Pastor, el qual té com a objectiu reivindicar les facetes menys conegudes de la il·lustre escriptora, com poden ser la pintura, el dibuix o l’escultura.
  • El Museu de l’Anxova i de la Sal, a més de conèixer l’evolució de la pesca i de la salaó, ofereix al visitant exposicions temporals de gran format de temàtica etnològica, com han estat “El Fluvià, tres comarques i un riu”, o les anteriors “El conreu de l’arròs” i “Una mar de vinyes” o “La salaó de peix a Empúries i l’Escala”. Al mateix temps organitza periòdicament cicles de conferències sobre història, cultura i patrimoni organitzades pel Centre d’Estudis Escalencs.
  • L’Arxiu Històric de l’Escala (AHE) creat el 1992 per l’Ajuntament de l’Escala, és el servei encarregat de la custòdia, tractament i difusió de el patrimoni documental produït a l’Escala. Conserva documentació històrica amb un abast cronològic des del segle XVII fins a l’actualitat.
  • L’Espai Víctor Català-Cinclaus es troba a la capella de Santa Reparada de Cinclaus. La capella de Santa Reparada, antiga propietat de l’escriptora, va ser adquirida per l’Ajuntament de l’Escala. Actualment s’hi exposen fotografies de l’autora i de la seva vinculació amb al món rural i concretament amb Cinclaus, on ella tenia propietats i a més va realizar intervencions arqueològiques a l’interior i als voltants de la capella.

Aqui podeu veure la col.lecció

. .
La col·lecció
Museu de L’Escala, es el dipositari de la que va ser la col·lecció arqueològica de Na Caterina Albert, fons cedit pels hereus d’aquesta catalana universal i que un cop restaurat per el Centre de restauració de Bens Mobles de la Generalitat de Catalunya a Valldoreix , esta sent catalogat per part de la regidoria de Cultura i patrimoni de l’ajuntament empordanès
La escriptora Caterina Albert (1869-1966), dita també Victor Català, quan era jove, plena d’inquietud i amb una formació autodidacta, formà una col·lecció arqueològica, pel fet de residir a L’Escala i essent els seus pares conreadors de unes terres properes a les ruïnes d’Empúries.
El any 1936, al esclatar la guerra civil, l’hi fou incauta-da part d’aquesta col·lecció.
Sabem que part d’aquesta fou a parar als museus d’arqueologia de Girona i Barcelona.

.Aqui podeu veure la col.lecció

bibliografia i credits
  • TRIAS DE ARRIBAS, Gloria (1967-1968): Cerámicas griegas de la Península Ibérica. The William L. Bryant Foundation, Valencia
  •  Gandia, Emili. Diaris d’Empúries per Emili Gandia: campanyes dels anys 1908 i 1909. ( introducció de Ripoll i Perelló Eduard).Institut de Prehistòria i Arqueologia de Diputació de Barceloba 1980.
  • Garcia Bellido Antonio. Hispania Graeca.Laminas Ampurias 1903-1972.  Barcelona 1948
  • Botet y Sisó Joaquin. Discursos leídos en la Real Academia de Buenas letras de Barcelona en la recepción publica, 27 diciembre 1908. Girona 1908.
  • Cataleg exposición: Josep Puig i Cadafalch, Empuries i l’Escala. Casa Amatller, Barcelona 2001.
  • Oliveras i Llovera Carme. La col·lecció emporitana de Caterina Albert i Paradís. Annals de l’IEE, núm. 29, Figueres, 1996
  • Anglada Àngels. Caterina Albert, arqueòloga. Annals de l’IEE, núm.29, Figueres, 1966.
Altres dades i links
  • Un petit pot de 2.500 anys, una gran Senyora i un repàs a la Histtòria comuna.

  • La desapareguda col·lecció Víctor Català- Caterina Albert

  • Col.lecció Víctor Català – Caterina Albert