Oleguer Junyent Fotograf i viatger “Roda el mónt i torna al Born”

Oleguer Junyent i Sans (Barcelona, 1876 – 1956) fou un artista polifacètic, escenògraf, dibuixant, pintor, cartellista, decorador, col·leccionista, antiquari i gran viatger català. Conegut per ser l’autor del famós llibre Roda al món i torna al Born.
Una data clau de manera indubtable en la trajectòria de Junyent fou 1908, quan es va embarcar en una volta al món que duraria onze mesos. Durant aquest període, va fer un capritxós recorregut al llarg d’Àsia, Oceania i Amèrica del Nord, ple d’excursions i desplaçaments a l’entorn de la ruta principal.

Mapa amb el recorregut que va fer Oleguer Junyent, publicat a Roda’l món i torna al Born.

Sortint de Barcelona, es va dirigir a Marsella per abandonar Europa a través d’aquest port, rumb a Egipte. A la terra dels faraons va visitar els principals enclavaments arqueològics i monumentals i va realitzar un viatge pel Nil, abans de tornar a la costa mediterrània per embarcar novament cap a Àsia.
El que és indiscutible, més enllà de la pertinència, és que la seva popularitat va estar lligada a l’impacte que va generar el llibre de Junyent a la societat de la seva època. Eren pocs els viatgers que s’embarcaven en una aventura semblant, i menys encara els que després ho compartien amb una celebrada exposició i amb un llibre com el que va publicar aquest artista, així que es va convertir en un autèntic fenomen social, i el títol del llibre va esdevenir una expressió habitual en l’època.
Passaria per Egipte, entre altres indrets… Un viatge en què Junyent  seria un turista privilegiat que visitaria molts racons turístics abans no es massifiquessin. Les seves fotos deixen testimoni de moltes de les atraccions turístiques locals, com ho foren les piràmides. Sorprén, avui en dia, veure tots aquests escenaris pràcticament deserts. Junyent, que era aficionat a la fotografia, va endur-se la càmera i va deixar constància dels llocs i els paisatges que va veure.

Cliqueu amunt de la imatge per veure les fotografies

Llocs web:
http://arxiufotografic.bcn.cat
http://w110.bcn.cat/museufredericmares/ca/exposició

 

Categories: General