Ampolles com aquesta van ser utilitzades pels peregrins a Terra Santa per portar-se aigua beneïda o oli de les llànties suspeses sobre la tomba de Sant Menna.

Ampolleta de ceràmica datada entre els segles IV i VII procedent d’Abu Mena, ciutat pròxima a Alexandria (Egipte) i dedicada a Sant Mena, un sant cristià martiritzat en negar-se a repudiar la seva fe.

Es tracta d’una ampolla realitzada a motlle de 10 cm d’alçada i 6,2 cm d’amplada. Tant a l’anvers com al revers apareix un medalló amb la figura dempeus del sant amb els braços alçats i flanquejat a banda i banda per dos camells postrats als seus peus.

El santuari de Sant Menna va ser un dels centres de peregrinació més importants de l’antiguitat tardana, molt famós gràcies a les ampolles del sant que contenien l’oli de les llànties suspeses sobre la seva tomba o l’aigua sagrada procedent del seu temple.

Segons la llegenda, Sant Menna era un soldat romà que va desertar de l’exèrcit quan van començar les persecucions contra els cristians. Cinc anys després va tornar i, al declarar la seva fe, va ser decapitat.

El seus companys d’armes van voler traslladar el seu cos a Egipte, però l’hagueren d’enterrar abans, ja que els camells que portaven el sarcòfag es negaren a continuar. Vaser en aquest lloc on temps després es va aixecar un santuari en el nom seu.

Bibliografia

SAURA, D. 2011, Los eulogia de San Menas y las representaciones de Horus en la estelas mágicas, Collectanea Christiana Orientalia 8, 165-185.

Categories: GeneralPeces

Entrades relacionades

General

Els papirs: P. Mallorca I i P.Mallorca II – La darrera descoberta de la Dra. Marina Escolano-Poveda de la Johns Hopkins University.

Els papirs: P. Mallorca I i P.Mallorca II – La darrera descoberta de la Dra. Marina Escolano-Poveda de la Johns Hopkins University. El Museu Bíblic de Mallorca poseig uns fracments de papirs escrits en jeroglific Llegiu més…

General

El petit Bes de Burriac al Maresme

El petit Bes de Burriac al Maresme Aquest petit fragment de testa d’una terracota representant una divinitat es feta a motlle, representant el déu Bes. Podem apreciar clarament els seus trets fisonòmics, amb els arcs Llegiu més…

General

Els uixebtis desapareguts de la col·lecció González Martí

Els uixebtis desapareguts de la col·lecció González Martí El Museu Nacional de Ceràmica i de les Arts Sumptuàries “González Martí” a València, posseïa al seu fons dos uixebtis adquirits el 1937 per M.Gonzáles Martí, anima del Llegiu més…