Ampolles com aquesta van ser utilitzades pels peregrins a Terra Santa per portar-se aigua beneïda o oli de les llànties suspeses sobre la tomba de Sant Menna.

Ampolleta de ceràmica datada entre els segles IV i VII procedent d’Abu Mena, ciutat pròxima a Alexandria (Egipte) i dedicada a Sant Mena, un sant cristià martiritzat en negar-se a repudiar la seva fe.

Es tracta d’una ampolla realitzada a motlle de 10 cm d’alçada i 6,2 cm d’amplada. Tant a l’anvers com al revers apareix un medalló amb la figura dempeus del sant amb els braços alçats i flanquejat a banda i banda per dos camells postrats als seus peus.

El santuari de Sant Menna va ser un dels centres de peregrinació més importants de l’antiguitat tardana, molt famós gràcies a les ampolles del sant que contenien l’oli de les llànties suspeses sobre la seva tomba o l’aigua sagrada procedent del seu temple.

Segons la llegenda, Sant Menna era un soldat romà que va desertar de l’exèrcit quan van començar les persecucions contra els cristians. Cinc anys després va tornar i, al declarar la seva fe, va ser decapitat.

El seus companys d’armes van voler traslladar el seu cos a Egipte, però l’hagueren d’enterrar abans, ja que els camells que portaven el sarcòfag es negaren a continuar. Vaser en aquest lloc on temps després es va aixecar un santuari en el nom seu.

Bibliografia

SAURA, D. 2011, Los eulogia de San Menas y las representaciones de Horus en la estelas mágicas, Collectanea Christiana Orientalia 8, 165-185.

Categories: GeneralPeces

Entrades relacionades

Peces

Motlles de ceràmica amb la representació del déu Bes

Motlles de ceràmica amb la representació del déu Bes Incorporem dues referencies mes al nostre recopilatori, es tracta dels motlles de ceràmica per obtenir figuretes del déu Bes trobades a la necròpolis Púnica de Puig Llegiu més…

General

Museu del Puig des Molins a Eivissa

El Puig des Molins és un petit turó situat al sud-oest de la badia d’Eivissa que rep el seu nom dels molins de vent que coronen el seu cim des d’almenys el segle XIV. Va Llegiu més…

Peces

Un Escarabeu de Tuthmosis III al Museu de les Terres de l’Ebre

Un Escarabeu de Tuthmosis III al Museu de les Terres de l’Ebre De manufactura saïta i de probable producció a Nàucratis (Pimeri) imitaria els escarabeus del rei Tuthmosis en un exercici de recuperar tot l’antic Llegiu més…