Una figureta del déu Bes, en els tresors mortuoris que amagava el Mercat de Sant Antoni de Barcelona

L’actual Mercat de Sant Antoni barceloní, i en les excavacions amb motiu de la reforma de l’edifici del mercat, els arqueòlegs del Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament de Barcelona han localitzat una necròpoli que va estar en funcionament entre mitjans del segle I dC i inicis del segle II dC.
En el conjunt de la singular troballa de les restes de sis llits funeraris que es van fer amb fusta, ferro i bronze i es van revestir amb els ossos de bous i cavalls i entre l’aixovar hi ha un guttus (biberó) de ceràmica, vasets on es guardaven les llàgrimes de les ploraneres, plats, àmfores per al vi, una gran quantitat de vidre i terracota i un petit amulet amb la representació del déu Bes, una deïtat egípcia.
L’Ajuntament de Barcelona preveu museïtzar en un futur el tram de la Via Augusta que passa pel mercat i així sigui visible (es troba entre el terra del mercat i la primera planta de l’aparcament). El ramal que passava per Sant Antoni unia Iluro (Mataró), Baetulo (Badalona) i Bàrcino (Barcelona), i arribava fins a Ad Fines (Martorell), on enllaçava un altre cop amb la via principal. A prop hi havia un curs d’aigua canalitzat.

Més informació: ara.cat

Categories: GeneralPeces