Anvers i revers del escarabeu egipci de Mallorca (fotos de Cristòfor Veny cedides a l’autor, preparades per R. Àlvarez).

Un escarabeu egipci procedent de Mallorca

De Mallorca procedeix un escarabeu; l’única peça egípcia que, amb certa seguretat, podem afirmar que procedeix de l’illa. La peça hauria estat trobada, al costat d’altres materials arqueològics, fa ja anys per un aficionat en una cova d’enterrament del talaiòtic final, i va ser mostrada al pare
Cristòfor Veny al Santuari de Lluc, qui va tenir ocasió de fotografiar-la i de comunicar-me la troballa. El seu parador actual és desconegut. La inscripció del seu revers es pot interpretar Ideográficamente com l’adoració dels simis davant la sortida del Sol, Re. Potser també, encara que amb
dubtes, podria ser llegida criptogràficament com un «trigrama d’Amon».

PADRÓ, Josep (2019). “Un escarabeo egipcio procedente de Mallorca”. PYRENAE. Revista de Prehistòria i Antiguitat de la Mediterrània Occidental. Barcelona: Universitat de Barcelona. Departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia, 3a època, vol. 50, núm. 1, p. 171-175.

 

Categories: GeneralPeces

Entrades relacionades

MUSEUS

La Nina del Museu de l’Art de la pell de Vic

La Nina del Museu de l’Art de la pell de Vic Nina egípcia. Cuir modelat i policromat, tot plegat de color fosc. Modelada en forma de nina. Presenta decoració amb tela enganxada i plata. Porta Llegiu més…

General

Els Semis de la seca d’Ebusus dels museus catalans – 1a. Collita.

Els Semis de la seca d’Ebusus dels museus catalans – 1a. Collita. Encunyades des de el segle IV aC., els Semis que trobem son majoritàriament datats com a moneda Republicana, eina del comerç cartaginès, circulen Llegiu més…

Peces

Terracota amb la corona Hedjet al museu d’Ullastret

Terracota amb la corona Hedjet al museu d’Ullastret Afegim al recopilatori corresponent al Museu d’Ullastret aquesta terracota de procedència púnica, datada al segle III aC. Que duu una corona tronc-cònica a la manera de la Llegiu més…