Anvers i revers del escarabeu egipci de Mallorca (fotos de Cristòfor Veny cedides a l’autor, preparades per R. Àlvarez).

Un escarabeu egipci procedent de Mallorca

De Mallorca procedeix un escarabeu; l’única peça egípcia que, amb certa seguretat, podem afirmar que procedeix de l’illa. La peça hauria estat trobada, al costat d’altres materials arqueològics, fa ja anys per un aficionat en una cova d’enterrament del talaiòtic final, i va ser mostrada al pare
Cristòfor Veny al Santuari de Lluc, qui va tenir ocasió de fotografiar-la i de comunicar-me la troballa. El seu parador actual és desconegut. La inscripció del seu revers es pot interpretar Ideográficamente com l’adoració dels simis davant la sortida del Sol, Re. Potser també, encara que amb
dubtes, podria ser llegida criptogràficament com un «trigrama d’Amon».

PADRÓ, Josep (2019). “Un escarabeo egipcio procedente de Mallorca”. PYRENAE. Revista de Prehistòria i Antiguitat de la Mediterrània Occidental. Barcelona: Universitat de Barcelona. Departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia, 3a època, vol. 50, núm. 1, p. 171-175.

 

Categories: GeneralPeces

Entrades relacionades

MUSEUS

Les noves referencies del Museu Egipci de Barcelona

Les noves referencies del Museu Egipci de Barcelona Amb l’ocasió del 25é aniversari (si es que cal una raó) , el Museu ha ampliat el seu fonts amb 18 noves obres de l’antic Egipte. Ha estat Llegiu més…

General

Fundació Duran Vall-Llosera

Fundació Duran Vall-Llosera En Pere Duran i Farell (Caldes de Montbui 1921 – Barcelona 1999), empresari, enginyer, humanista, mecenes i home bo. Creu de Sant Jordi el 1982. Fou el fundador de la Fundació Duran Vall-Llosera, Llegiu més…

General

El que hi ha d’egipcià a un museu català – Museu de les Terres de l’Ebre

El que hi ha d’egipcià a un museu català Museu de les Terres de l’Ebre Creat el 2011, és un espai museístic dedicat a la historia, l’etnografia, l’ecologia, l’economia i la geografia del delta de Llegiu més…