Anvers i revers del escarabeu egipci de Mallorca (fotos de Cristòfor Veny cedides a l’autor, preparades per R. Àlvarez).

Un escarabeu egipci procedent de Mallorca

De Mallorca procedeix un escarabeu; l’única peça egípcia que, amb certa seguretat, podem afirmar que procedeix de l’illa. La peça hauria estat trobada, al costat d’altres materials arqueològics, fa ja anys per un aficionat en una cova d’enterrament del talaiòtic final, i va ser mostrada al pare
Cristòfor Veny al Santuari de Lluc, qui va tenir ocasió de fotografiar-la i de comunicar-me la troballa. El seu parador actual és desconegut. La inscripció del seu revers es pot interpretar Ideográficamente com l’adoració dels simis davant la sortida del Sol, Re. Potser també, encara que amb
dubtes, podria ser llegida criptogràficament com un «trigrama d’Amon».

PADRÓ, Josep (2019). “Un escarabeo egipcio procedente de Mallorca”. PYRENAE. Revista de Prehistòria i Antiguitat de la Mediterrània Occidental. Barcelona: Universitat de Barcelona. Departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia, 3a època, vol. 50, núm. 1, p. 171-175.

 

Categories: GeneralPeces

Entrades relacionades

General

La Col·lecció Egipcia dels Amatller

La col·lecció egipcia dels Amatller El 1909 la família Amatller empren un viatge que els ha de portar fins a Egipte i al actual Sudan, sens dubte l’afició per la fotografia deixa la petjada del Llegiu més…

General

Gran troballa

Gran troballa en el fons arqueològic Victor Català Ens hem de felicitar de saber de l’existència d’un nou escarabeu de procedència egípcia en el Fons Victor Català. És l’Alfoli de la Sal de la vila Llegiu més…

MUSEUS

La Nina del Museu de l’Art de la pell de Vic

La Nina del Museu de l’Art de la pell de Vic Nina egípcia. Cuir modelat i policromat, tot plegat de color fosc. Modelada en forma de nina. Presenta decoració amb tela enganxada i plata. Porta Llegiu més…