Les noves referencies del Museu Egipci de Barcelona

Amb l’ocasió del 25é aniversari (si es que cal una raó) , el Museu ha ampliat el seu fonts amb 18 noves obres de l’antic Egipte. Ha estat gracies a l’adquisició, en licitació, realitzada a la casa  de subhastes Pierre Bergé, de París, el febrer prop passat, de part de la important col·lecció d’art  del modista Yves Saint Laurent.

1.-Sandàlies fetes amb fulles de palmera. Regne Nou (1550-1070 aC).
2.-Conjunt d’arracades. Pedra calcària i banús. Imperi Nou (1550-1070 aC).Van formar part de la col·lecció de Leo Mildenberg (1913-2001), un col·leccionista alemany de referencia obligatòria en l’àmbit de la numismàtica.
3.-Base d’un recolza caps decorat amb la representació de dos micos que llueixen un collar usekhet. Fusta i os. Imperi Nou (1550-1070 aC).
4.-Estàtua d’un sacerdot del déu Montu. Pedra calcària. Començaments del Període Ptolemaic (circa 300 aC). El personatge esta vestit amb la característica pell de lleopard dels sacerdots; porta també un collaret amb un penjoll identificable com la deessa Bat i una faldilla amb un ornament frontal de denes. Els textos jeroglífics l’identifiquen com a sacerdot de Montu, Senyor d’Heliòpolis del sud (Tebes) i tercer profeta d’un déu no identificable. Es coneixen dues estàtues (Ankhef-Khonsu, al Museu del caire i Ankhef-en-Khonsu, al Louvre), que formen part d’una genealogia de sacerdots tebans; l’estàtua del Museu Egipci de Barcelona és d’un tall semblant que es podria vincular perfectament a aquesta saga familiar.
5.-Estàtua del sacerdot Gemefsetkap (ell troba el lloc amagat), fill de la dama Ankhtinetreret. Pedra calcària. Dinastia XXV (715-664). El personatge vesteix una faldilla shendyt, i llueix una perruca curta. Els textos dels laterals estan dirigits als déus Osiris i Isis. Estàtua d’estil arcaïtzant propi de moltes escultures privades de les dinasties XXV i XXVI, que s’inspiren en prototips del Imperi Antic. Detalls arcaïtzants son: el tipus de perruca, el desproporcionat gruix de les cames i la indicació de la musculatura o l’absència de línies de registre als textos jeroglífics dels laterals.
6.-Vas procedent d’un dipòsit de fundació de la faraó Hatxepsut. Alabastre. Temple de Montu, Armant. Dinastia XVIII, regnat de Hatxepsut (a173-1458 aC).
7.-Tub de Kohol amb el prenom d’Amenhotep III (Nebmaatre). Fusta. Imperi Nou, regnat d’Amenhotep III (1391-1353 aC).
8.-Assaig d’escultor o motllo per a la fabricació d’amulets en forma d’ocell. Pedra calcària. Període Ptolemaic (303-30 aC).
9.-Placa utilitzada per presentar els diferents elements associats al ritual d’Apertura de la Boca (Wep-ra). Pedra calcària. Imperi Antic, dinasties V-VI (2465-2150 aC).
10.-Taüt rectangular amb una musaranya tallada a la tapa. Fusta baixa Època (715-332 aC). A l’interior conté tres petites mòmies presumiblement de musaranya.

Categories: MUSEUSPeces

Entrades relacionades

Peces

Terracota amb la corona Hedjet al museu d’Ullastret

Terracota amb la corona Hedjet al museu d’Ullastret Afegim al recopilatori corresponent al Museu d’Ullastret aquesta terracota de procedència púnica, datada al segle III aC. Que duu una corona tronc-cònica a la manera de la Llegiu més…

Peces

Una nova figura d’Isis al Museu Bíblic Tarraconense

Una nova figura d’Isis al Museu Bíblic Tarraconense Incorporem al recopilatori del Museu Bíblic Tarraconense, la figura de la deessa Isis que podeu veure a la imatge adjunta. Germana i esposa d’Osiris i mare d’Harpòcrates Llegiu més…

General

Un escarabeu egipci procedent de Mallorca

Anvers i revers del escarabeu egipci de Mallorca (fotos de Cristòfor Veny cedides a l’autor, preparades per R. Àlvarez). Un escarabeu egipci procedent de Mallorca De Mallorca procedeix un escarabeu; l’única peça egípcia que, amb certa seguretat, Llegiu més…