Les noves referencies del Museu Egipci de Barcelona

Amb l’ocasió del 25é aniversari (si es que cal una raó) , el Museu ha ampliat el seu fonts amb 18 noves obres de l’antic Egipte. Ha estat gracies a l’adquisició, en licitació, realitzada a la casa  de subhastes Pierre Bergé, de París, el febrer prop passat, de part de la important col·lecció d’art  del modista Yves Saint Laurent.

1.-Sandàlies fetes amb fulles de palmera. Regne Nou (1550-1070 aC).
2.-Conjunt d’arracades. Pedra calcària i banús. Imperi Nou (1550-1070 aC).Van formar part de la col·lecció de Leo Mildenberg (1913-2001), un col·leccionista alemany de referencia obligatòria en l’àmbit de la numismàtica.
3.-Base d’un recolza caps decorat amb la representació de dos micos que llueixen un collar usekhet. Fusta i os. Imperi Nou (1550-1070 aC).
4.-Estàtua d’un sacerdot del déu Montu. Pedra calcària. Començaments del Període Ptolemaic (circa 300 aC). El personatge esta vestit amb la característica pell de lleopard dels sacerdots; porta també un collaret amb un penjoll identificable com la deessa Bat i una faldilla amb un ornament frontal de denes. Els textos jeroglífics l’identifiquen com a sacerdot de Montu, Senyor d’Heliòpolis del sud (Tebes) i tercer profeta d’un déu no identificable. Es coneixen dues estàtues (Ankhef-Khonsu, al Museu del caire i Ankhef-en-Khonsu, al Louvre), que formen part d’una genealogia de sacerdots tebans; l’estàtua del Museu Egipci de Barcelona és d’un tall semblant que es podria vincular perfectament a aquesta saga familiar.
5.-Estàtua del sacerdot Gemefsetkap (ell troba el lloc amagat), fill de la dama Ankhtinetreret. Pedra calcària. Dinastia XXV (715-664). El personatge vesteix una faldilla shendyt, i llueix una perruca curta. Els textos dels laterals estan dirigits als déus Osiris i Isis. Estàtua d’estil arcaïtzant propi de moltes escultures privades de les dinasties XXV i XXVI, que s’inspiren en prototips del Imperi Antic. Detalls arcaïtzants son: el tipus de perruca, el desproporcionat gruix de les cames i la indicació de la musculatura o l’absència de línies de registre als textos jeroglífics dels laterals.
6.-Vas procedent d’un dipòsit de fundació de la faraó Hatxepsut. Alabastre. Temple de Montu, Armant. Dinastia XVIII, regnat de Hatxepsut (a173-1458 aC).
7.-Tub de Kohol amb el prenom d’Amenhotep III (Nebmaatre). Fusta. Imperi Nou, regnat d’Amenhotep III (1391-1353 aC).
8.-Assaig d’escultor o motllo per a la fabricació d’amulets en forma d’ocell. Pedra calcària. Període Ptolemaic (303-30 aC).
9.-Placa utilitzada per presentar els diferents elements associats al ritual d’Apertura de la Boca (Wep-ra). Pedra calcària. Imperi Antic, dinasties V-VI (2465-2150 aC).
10.-Taüt rectangular amb una musaranya tallada a la tapa. Fusta baixa Època (715-332 aC). A l’interior conté tres petites mòmies presumiblement de musaranya.

Categories: MUSEUSPeces