Els Semis de la seca d’Ebusus dels museus catalans – 1a. Collita.

Encunyades des de el segle IV aC., els Semis que trobem son majoritàriament datats com a moneda Republicana, eina del comerç cartaginès, circulen fins el segle I aC.  Aquesta moneda púnica fabricada a l’actual Eivissa, en bronze (80%Cu+20%Zn) llueix l’anvers o cara, la part principal de la moneda ,una figura del déu Bes, que duu una faldilla curta i unes plomes al cap. També podem veure que subjecta amb la mà dreta alçada, un martell i amb l’esquerra una serp. Aquest bronze insular a més porta diferents lletres neopúniques com l’Àlef o la Zain. En el revers o creu son tres els tipus de registre que duen, un brau, una palmera o repeteix la mateixa divinitat Bes. Es aquí també on podem veure la Marca de Valor amb el numeral:  )HH 10/20/20 (50, la mitat d’un As) i també la llegenda o text en llegua púnica, que indica la Seca: Ybshm, a vegades podem notar la existència de una corona de llorer a manera de gràfila, el llistell sol ser inexistent en les monedes recuperades.

Bibliografia bàsica
Costa, B. / J. H. Fernández, eds. (2012) La moneda y su papel en las sociedades Fenicio-Púnicas. XXVII Jornadas de arqueología Fenicio-Púnica (Eivissa, 2012). Ibiza (Baleares), 2013, 215 p
Y tots els treballs realitzats per na Marta campo.

Categories: GeneralPeces

Entrades relacionades

General

El Taueret de Caterina Albert i Paradís

El Taueret de Caterina Albert i Paradís Tueris o Toeris (nom grec) o Taueret (nom egipci) també escrit Taweret, Taurt, Tuat, Taouris, Tuart, Ta Weret i Tawaret, és la deessa egípcia de la fertilitat i Llegiu més…

General

La Col·lecció Egipcia dels Amatller

La col·lecció egipcia dels Amatller El 1909 la família Amatller empren un viatge que els ha de portar fins a Egipte i al actual Sudan, sens dubte l’afició per la fotografia deixa la petjada del Llegiu més…

General

Gran troballa

Gran troballa en el fons arqueològic Victor Català Ens hem de felicitar de saber de l’existència d’un nou escarabeu de procedència egípcia en el Fons Victor Català. És l’Alfoli de la Sal de la vila Llegiu més…