Un bou Apis, nova incorporació al nostre repositori digital.

Aquesta figura votiva del bou Apis, que du el disc de sol amb un ureu entre les banyes, es la nova incorporació de la col·lecció privada anomenada “Fragments de l’Antic Egipte” amb seu al nostre país.

Produïda en bronze pel procés de cera perduda. Característica del Període tardà, te el seu origen a Saqqara i procedeix per adquisició privada, va estar exposada al museu londinenc del Victoria and Albert des de meitat del segle XIX fins meitat del segle XX. 

La deïtat amb la imatge d’un bou, la trobem estesa per tot Egipte i en tots els temps. De nom Baj, Hap, Hapis (alternativament escrit Hapi-ankh), es el toro sagrat de Memphis en època arcaica, i amb altres noms i en altres llocs d’Egipte.En la mitologia egípcia, Buchis (també anomenat Bakh, Buchis i Bakha) va ser la manifestació de la deïficació del Ka (potència i força vital) del déu de la Guerra Menthu.
També trobem a Mnevis (també escrit Mer-wer) va ser un aspecte del Déu principal de la regió d’Heliópolis, Mnevis va ser identificat amb un toro viu. Això, podria ser un vestigi del sacrifici dels reis després d’un període de regnat, i era vist com el fill de Bat o Hathor, la deïtat de l’antiga vaca dels cultes solars primerencs. És representat freqüentment amb el disc solar entre les banyes com ho fa la seva mare.

Categories: GeneralPeces

Entrades relacionades

General

Del Delta del Nil a la Plaza del Rei

Del Delta del Nil a la Plaza del Rei Àmfora de cos globular acanalat amb nanses del tipus Egloft 167, trobada en excavació realitzada l’Arxiu Administratiu de Barcelona, entre el palau Requesens i la muralla Llegiu més…

General

Una nova aportació: Figureta de Nefertum

Una nova aportació al nostre recopilatori, procedent d’una col·lecció privada, una figureta votiva de bronze i intacte, del déu Nefertum. Mesura 68 mm. Període Tarda. Nefertum, és el déu de la planta de lotus i una divinitat solar Llegiu més…

General

Saps ? Tenim més de 135 Uixebtis a nostre país.

Saps ? Tenim més de 135 Uixebtis a nostre país. Poc a poc anirem obrim la capsa de dades.