Aquest pesal o exagium bizantí, de bronze, fou localitzat l’any 1946 en el castrum visigòtic de Puig Rom o Puig de les Muralles, a Roses, datat en el segle VII dC. En dipòsit al Monestir de Sant Pere de Galligants, seu del Museu d’Arqueologia de Catalunya a Girona.

Els pesals s’usaven per comprovar que el pes dels metalls nobles, especialment l’or, s’ajustava a les mesures oficials. Si el que es comprovava eren monedes, parlaríem de pesals monetaris.

Es tracta d’un pes cilíndric de bronze de 35,5 mm de diàmetre, 5 mm de gruix i un pes de 53,5 g. A l’anvers presenta una creu grega i a sota la marca de valor: les lletres gregues Γ· Β, tot envoltat per una làurea o corona. Creu, marca de valor i làurea estan finament incises. En origen, les incisions estaven recobertes d’una capa de plata que les feia ressaltar sobre el color del bronze. El cantell està recorregut per dos cordons llisos. Sembla que prové d’Alexandria (Egipte).

És una mesura que forma part de l’anomenat sistema uncial, que prenia com a unitat l’unça (indicada per la Γ·). L’unça era la dotzena part d’una lliura i equivalia a 27, 28 g. La lletra Β és el numeral 2. Tenim per tant 2 unces, un sextans. La diferència del pes d’aquest exagium amb el pes teòric del sextans (54,56 g) és mínima i pot explicar-se pel desgast i la pèrdua de material com el recobriment de plata.

La presència d’una mesura oficial bizantina en un petit castrum visigòtic gairebé en el punt més distant del Mediterrani respecte de Bizanci o Alexandria ens parla de quina era la potència econòmica, política i cultural de l’imperi bizantí en aquells moments.

Categories: General

Entrades relacionades

General

Gerra de coll recte i base punxeguda del Museu d’Eivissa i Formentera

De pedra blanca, translúcida procedent del Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera, amb el numero de referencia: MAEF 2631, aquest atuell establer com de possible procedència egípcia, mesura 186 mm d’alçada màxima; 36 mm de diàmetre màxim Llegiu més…

General

Un escarabeu trobat al derelicte Mazarron I, al AQQVA

Un escarabeu trobat al derelicte Mazarron I, al ARQVA Aquesta vegada sumem al recopilatori, un escarabeu que esta dipositat al “Museu nacional de Arqueología Subacuática”  ARQVA. Es un escarabeu d’esteatita inserit en un suport de argent, Llegiu més…

General

Fragment de gerra de pedra del Museu d’Eivissa i Formentera

Fragment de gerra procedent del Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera, amb el numero de referencia: MAEF 5128, aquest atuell establer com de possible procedència egípcia es manufacturat amb marbre d’ònix, mesurant 63 x 15 mil·límetres. Llegiu més…