Esfinx d’esteatita del museu arqueològic de Vila joiosa
Esfinx alada, el cap és la del déu egipci Bes, amb un tocat format per tres altes plomes. Està col·locada en posició semi re costada sobre una base rectangular i presenta dos orificis per ser enfilada en un collaret. La funció del déu Bes es relaciona amb la protecció de la família i, especialment, de les dones i dels nens, assistint a aquestes en els parts i protegint els nadons, de manera que es va vincular a Isis i el seu fill Harpòcrates. El caràcter protector del déu Bes es troba reforçat en el nostre amulet pel seu cos d’esfinx. Si en el cas de les esfinxs amb cap humà trobem una conjunció de les qualitats humanes amb la força, el poder i ferocitat del lleó, en aquest cas a les qualitats del lleó s’afegeixen les de protecció de Bes.

Categories: Peces

Entrades relacionades

General

Del Delta del Nil a la Plaza del Rei

Del Delta del Nil a la Plaza del Rei Àmfora de cos globular acanalat amb nanses del tipus Egloft 167, trobada en excavació realitzada l’Arxiu Administratiu de Barcelona, entre el palau Requesens i la muralla Llegiu més…

General

Un bou Apis, nova incorporació al nostre repositori digital.

Un bou Apis, nova incorporació al nostre repositori digital. Aquesta figura votiva del bou Apis, que du el disc de sol amb un ureu entre les banyes, es la nova incorporació de la col·lecció privada Llegiu més…

General

Una placa de Bes, inèdita.

Una placa de Bes, inèdita.Aquesta placa rectangular realitzada a motlle amb la figura del déu Bes, representat de cos sencer, amb els genolls flexionats i el seu característic plomall de set plomes. El rostre caricaturesc Llegiu més…