Aegis o Egida, que vol dir en grec escut, el trobem com a Menat o Menkhet
Aegis o Egida, que vol dir en grec escut, el trobem com a Menat o Menkhet, (en antic egipci mny.t), la seva utilització es dispersa:

En Edfu podem avui dia veure un primer exemple d’utilització de la Egida, la podem veure en una embarcació ritual, en altres casos a escala més petita també la contemplem en models trobats en sepultures, així com en innombrables gravats i pintures.

Com a figura decorativa, sovint policromada, fa de mascaró, a la part alta del tallamar d’una nau, sota el bauprès (nomenclatura nàutica), en el cas de la nau de Edfu, el mascaró representa a Horus, déu del temple que li dóna nom.

Potser mes polèmica, aquí, amb el nom de Menat, és utilitzat per definir el contrapès i el seu conjunt amb el collaret, que al seu torn és utilitzat com a instrument musical i ritual. Tant es així que en publicacions el Menat és el conjunt d’aquest contrapès amb un pectoral en forma de gola o concretament una Egida.

Com a darrer us, el Menat, Aegis o Egida, com a senzill amulet protector: en F. Petri el classifica amb el número 195, indicant que es desconeix el seu significat i el seu nom concret en egipci, data aquest tipus d’amulets en les dinasties XXII a XXVI, els materials utilitzats freqüentment serien l’esmalt verd i el blau, el feldspat, el bronze i la fusta daurada.
Han estat localitzats al cos embalsamat de la mòmia a la part inferior del coll i darrere.

Imatge: Amulet. Número d’inventari 8438. Actualitzat 27977. Pasta vidrada de color blau. 32 x 34 x 7 mil·límetres. Baixa época. Museu arqueologic de Barcelona
.

Categories: Peces