Amulet de tipus egipci de faiança que representa Ptah Patec.

Només s’han conservat tres fotografies dels anys 70, en blanc i negre i a través d’elles es veu que estava intensament erosionat el que impedia reconèixer si se sosté sobre un sòcol senzill o sobre cocodrils el que sol ser comú.
Figura de peu, en forma de nan acondroplàsic, de cos nu amb braços caiguts paral·lels al cos i genolls flexionats cap als costats mostrant atributs sexuals. Sobre el cap no sembla portar elements complementaris.
Dimensions: alt, 22 x ample, 9 i gruixut, 7 mm. Antiga col·lecció particular, avui desaparegut. (De Nicolau, 1983: 207-208).

Els nans Patecs foren els encarregats dels treballs metal·lúrgics a Memfis, en el mite egipci ajudant a Ptah en les feines de la forja.
Nans deformes, com a embrions humans, fills o ajudants de Ptah. Deïtats menors protectores dels artesans , orfebres, escultors, metal·lúrgics i navegants, per exemple. Podríem considerar-los els equivalents egipcis dels Cabiró fenicis i grecs.
Quan et refereixes a aquesta figura ens situem entre VII al V aC.
Classificació segons Petri com amulet Sekhar: Déus o teofòrics.
Tipus 176 amulets de déus (que evoquen el poder d’una deïtat específica)

Nicolas mascaró J.C. 2014 “Amuletos , colgantes y cuentas de pasta vítria de collares púnicos en Menorca” Miscel.lània d’Estudis en Homenatge a Jordi H. Fernández. In Amicitia. Eivissa

Categories: General