Amulets de Tueris la deessa hipopotam
Tueris o Toeris (nom grec) o Taueret (nom egipci) també escrit Taweret, Taurt, Tuat, Taouris, Tuart, Ta Weret i Tawaret, és la deessa egípcia de la fertilitat i el part. El nom de “Taweret” significa, “la que és gran”. Era una deessa que es representava amb cap i cos d’hipopòtam, cua de cocodril i mans i peus de lleona. Normalment sol aparèixer representada aixecada aguantant-se sobre les potes del darrere, amb un ganivet en una mà i en l’altra el símbol “S3” (Sa) que representa la protecció.
Era una deessa de tipus protector, sovint la seva imatge era utilitzada per les dones embarassades per protegir-se del mal així com també utilitzaven figures de Tueris per protegir els lactants. Era una deessa molt popular entre la població senzilla i la trobem representada en multitud d’objectes per a la llar, com llits, així com també era molt utilitzada per a la confecció d’amulets per protegir-se. Durant l’època ptolemaica seves imatges eren col · locades a l’exterior dels temples, juntament amb les de Bes per aconseguir la seva protecció.
El seu culte no només el trobem a Egipte, sinó que es va expandir fora de les seves fronteres, especialment important va ser el seu culte a Núbia ia l’illa de Creta.

Clicant a +info podeu veure les darreres incorporacions del Museu d’Eivissa.

Categories: Peces