Dos escarabeus de Mons Calpe un dels pilars d’Hèracles

Forman part d’una amplia mostra d’escarabeus en estudi, l’anomenat santuari de la cova de Gorham, podem veure en aquesta imatge dos d’origen egipci, amb gravats jeroglífics, i són de les primeres fases del santuari (segles IX a VI aC).

La cova de Gorham aporta un dels conjunts d’escarabeus més significatius coneguts a occident de la mediterrània, es tracta d’una vintena manufacturats a Egipte, realitzats en esteatita i pasta vitrificada que porten inscripcions jeroglífiques, i en menor mesura representacions figurades. Es datarien entre la segona meitat del segle VII aC. i principis del VI aC, datació que convé a alguns exemplars inscrits amb el nom de Psametic o altres faraons del període saïta. A aquests cal afegir-hi els quatre nous escarabeus amb aquesta mateixa atribució i similars característiques, recuperats en el transcurs de les darreres excavacions i que completen una col·lecció actualment en estudi. Dipositats al © Gibraltar National Museum (https://www.gibmuseum.gi/)

Referencia notable:
Romero, A. S., del Río, M. C. R., Lopez, J. M. G., & Finlayson, C. (2012). La Cueva de Gorham (Gibraltar): un santuario fenicio en el confín occidental del Mediterráneo (2012) . Prados Martínez, F. García Jiménez, I. y Bernard, G., Eds. (2012): Confines. El Extremo Del Mundo Durante La Antigüedad. Publicaciones De La Universidad De Alicante, Alicante.

Categories: General