El MDM restaura una mòmia i una màscara d’Egipte.

Amb motiu del préstec d’algunes peces d’arqueologia per a l’exposició́ Les Flors del Faraó, un viatge pel Nil a traves dels seus papirs, que l’IEMed ha organitzat a l’Arxiu de la Corona d’Aragó de Barcelona, Gisela Bosom ha restaurat la mòmia de cocodril i una de les dues mascares funeràries, d’època grecoromana, que s’exposen permanentment al museu.

La mòmia de cocodril, que data de Baixa Època (715-332 aC), ofereix ara un aspecte molt diferent del que presentava abans de l’intervenció, ja que mai no havia estat restaurada. Gisela Bosom simplement li ha fet una neteja; solament retirant la gran quantitat de brutícia superficial acumulada el seu aspecte ha millorat molt considerablement. L’extrema fragilitat de la mòmia a l’hora de manipular-la i intervenir-la ha donat lloc a un procés laboriós. Conserva en gran part la resina que cobreix el cos de l’animal, que es desprèn molt fàcilment, i en altres zones queden ben visibles les escates. S’ha netejat amb solució aquosa de Ph neutre i s’ha consolidat tot el conjunt per evitar les pèrdues de material tant com sigui possible.

 Les màscares funeràries de l’Antic Egipte eren retrats idealitzats del rostre del difunt que cobrien la cara de la mòmia. La màscara que hem prestat, procedent de la donació Xavier Busquets, es trobava en mal estat de conservació, sobretot a causa d’una antiga i dficient restauració anterior, ja que alguns fragments es trobaven mal adherits i fins i tot, en alguns casos, superposats.
La restauradora ha hagut de desenganxar els fragments mal col·locats per tornar-los a unir d’una forma molt més anivellada i acurada. El suport de la màscara consisteix en diferents capes de tela de lli amb estuc; aquestes capes havien fet moviment. La restauració ha estat difícil i laboriosa, però finalment la peça ha guanyat estabilitat.

Font d’imatges i textes:
http://www.museudemontserrat.com/docs/el-propileu—18_756_ca.pdf

Categories: GeneralMUSEUS