Estàtues votives d’Afrodita-Isis; Manifestacions religioses sincrètiques

Volíem apropar-vos a una de les joies de la col·lecció arqueològica del P. Bonaventura Ubach dins del Museu de Montserrat i de les seves sales de patrimoni arqueològic. Aquesta joia és l’estàtua votiva d’Afrodita-Isis. I diem Afrodita-Isis (deessa grecoromana-deessa egípcia), perquè ens trobem davant una mostra de manifestacions religioses sincrètiques.
No ens ha de sorprendre aquest festeig de divinitats grecoromanes amb egípcies. Aquesta Afrodita-Isis (o Isis-Afrodita) és, en efecte, una manifestació de la deessa grecoromana Afrodita-Venus (Afrodita en el món hel·lènic i Venus al romà), la més que coneguda deessa de l’amor i la bellesa. Aquesta figura és Isis i Afrodita a la vegada, com a divinitat femenina. Isis és, en el panteó egipci, dona i germana d’Osiris.
Pel que fa a l’emblemàtica Isis-Afrodita, ens trobem davant una de les peces de terracota egípcia d’època grecoromana més grans, de les conservades a Montserrat: fa més de 38 centímetres de llarg i quasi 20 d’ample.

Us convido a llegir l’article Afrodita? Demèter? Isis? Sincretisme! del Scriptorium Biblicum et Orientale de Montserrat
Així com accedir al nostre recopilatori: Montserrat-Egipte.org

Bibliografia:
▪ La Col.lecció Egipcia del Museu de Montserrat, varis autors, coordinació Javier Uriach i Jaume Vivó. Barcelona 2008, editat per Museu de Montserrat i Societat Catalana d’Egiptologia

▪ Pons Mellado Esther, Terracotas Egipcias de Época Greco-Romana del museo de Montserrat. Aula Orientali-Supplementa, Editorial Ausa, Sabadell 1995

Categories: GeneralPeces