La Biblioteca Funerària de Barcelona

Hi ha llocs impensables de trobar, aquest cop xafardegem dins un d’excepcional, la Biblioteca Funerària de Barcelona, considerada un referent a Europa, els seus 2000 documents especialitzats amb la cultura funerària, matèria de cementiris, ritus i cerimònies fúnebres, arqueologia funerària, i altres temes relacionats amb la mort, amagant algun que altra secret.

Es va començar a configurar, fa més de trenta anys, impulsada pel Sr. Manel Hernández Yllán, arqueòleg i egiptòleg especialitzat en els rituals funeraris. Les publicacions que s’hi poden trobar són d’arreu del món, és per això que n’hi ha d’editades en múltiples llengües. La col·lecció bibliogràfica mostra rituals funeraris de diverses civilitzacions, des de la prehistòria fins a l’actualitat, en què destaquen els fons especialitzats en els ritus funeraris a l’antic Egipte.

Els exemplars de més valor de l’espai són els tres de quatre volums de “The Temple of King Sethos – At Abydos”, publicat el primer, l’any 1933 per Amice Mary Carverley i Myrtle F. Broome, essent el seu editor Alan H. Gardiner.

*Gardiner, A.H. et al. (1959) The Temple of King Sethos I at Abydos. London, Chicago: The Egypt exploration Society ; The University of Chicago Press.

La biblioteca també es depositaria de part de la feina de camp d’en Manel Hernández Yllán, realitzats en mes de 18 viatges a Egipte con a col·laborador de excavacions i dibuixant. En Manel Hernández Yllán, soci de l’ADAHUB i de la Societat Catalana d’Egiptologia, diplomat en Arqueologia Hispànica, membre d’honor de la Fundació Arqueològica Clos, soci de la Societat Catalana d’Arqueologia i anima i forjador d’aquest tresor.

*Hernández Yllan, M., & Barcelona Ajuntament. (1986). Fons Manuel Hernández Yllan. [s.n.].

Fons Manel Hernández Yllán

Resum: Documentació personal sobre Egipte i sobre algunes expedicions arqueològiques en les que va participar. El fons inclou llibres escrits per l’autor sobre ritus funeraris dels pobles limítrofes del Mar Mediterrani (5 vol.), sobre costums i ritus funeraris de Catalunya (1 vol.) i sobre ritus funeraris dels tartessos (1 vol.) ; recopilació de fotocòpies enquadernades en format llibre de diversos autors sobre temples i tombes egípcies (19 vol.) ; dossiers amb fotocòpies d’obres diverses amb temàtica funeraria (5 dossiers), un dossier amb informació sobre Xina, dossiers de la Societat Catalana d’Arqueologia amb material de cursos de formació (3 dossiers) ; fotocòpies de la traducció en castellà del capítol 5 de la llei de cementiris de Suècia, fotocòpies d’una part del catàleg “Arte y arquitectura funeraria”, fotocòpies d’informació diversa sobre el Cementiri de Colònia a Alemanya, fotocòpies d’una tesina sobre l’escultura en els cementiris de Barcelona, fotocòpies de diversos articles de revistes sobre art funerari, fotocòpies de capítols de diversos llibres sobre tombes egípcies ; recopilació d’il·lustracions, algunes de l’autor, i mapes sobre la necròpolis Oxirrinco, les necròpolis arcaiques, la tomba de Nefertari i l’Heracleopolis magna (6 carpetes).
Pel seu interès cultural, esta integrada a la Xarxa de Biblioteques de l’Ajuntament de Barcelona i de les Universitats de Catalunya. El fons documental de la biblioteca és consultable a través de les eines de descoberta BCNExplora i SEDAC.

Per saber-ne més:

https://egipte.org/un-nou-espai-la-biblioteca-funeraria…/
https://cementiris.ajuntament.barcelona.cat/…/bibliotec…
https://egipte.org/…/biblioteca-funeraria-cementiris…/
Categories: General