Museu Darder d’Historia Natural de Banyoles -MDHN-
.

Placeta dels estudis
17820 Banyoles
Pla de l’Estany
Tel.972574467
museudarder@ajbanyoles.org
localitzador mapa virtual42º07’09.31″N 2º45’54.74″E

El Museu Darder d’Història Natural es va fundar el 1916, fruit de la donació que va fer de la seva col.lecció particular el veterinari i taxidermista barceloní Francesc Darder i Llimona (1851-1918).
El Museu es troba situat a prop de la zona antiga de Banyoles, a la Plaça dels Estudis, número 2. Antigament, a l’edifici s’hi trobaven les Escoles Públiques. Al principi, el Museu ocupava només tres sales de l’edifici. Posteriorment va ocupar tot l’edifici. L’any 2003 es van iniciar obres de reforma tant de l’edifici com del contingut. El 2007 obre de nou les portes, incorporant a les col·leccions d’història natural una part dedicada a explicar el fenomen hidrogeologic de la conca lacustre de l’Estany de Banyoles, un fet que s’havia intentat des de molt temps enrere.
historia
Francesc Darder va ser el primer director del Parc Zoològic de Barcelona, però també s’interessava per la cria d’animals domèstics i per la piscicultura (cria de peixos en captivitat). Era un bon taxidermista (dissecava els animals que després venia al seu comerç), també editava revistes d’història natural i, fins i tot, va arribar a pintar algun quadre amb la fauna com a tema.
El 1910 es fa la primera Festa del Peix, llençant-se alevins (cries de peixos) a l’Estany durant una festa popular. El 1911, l’ajuntament de Banyoles fa Fill Adoptiu del poble al Dr. Darder. El 1915, Francesc Darder decideix donar la seva col.lecció particular al poble de Banyoles, originant-se així el Museu, que s’inaugura el 22 d’octubre de 1916.
bibliografia
J.M.Corominas Planellas, El museo municipal Darder de Bañolas, Anales del Instituto de Estudios Gerundenses XIII, Girona 1959, pp 391ss
Baqués Estapé L. I Porta Ferrés E. Comunicaciones Las momias egipcias de los museos de cataluña y Baleares- Estudios de laboratorio sobre los restos egipcios en museos de cataluña y Baleares.en Información Arqueológica. Barcelona 1973*Boletin informativo del instituto de prehistòria y arqueología de la diputación provincial de Barcelona*
Revista Nilus nº 9, Societat Catalana d’Egiptologia, Barcelona 2000, Les mòmies egípcies dels museus catalans i balears, de Llorenç Baques, Domenec Campillo, Josep Padró, Eduard Porta i Josep Ma. Xarrié.
altres referencies
.
aqui podeu veure la col.lecció
noticies
agraïments i credits
  • Museu Darder d’Història Natural de la Regidoria de Patrimoni Natural i Serveis Ambientals de l’Ajuntament de Banyoles.
  • A la Sra. Georgina Gratacós i Teixidor, conservadora